koronavirus_nyar
Gazdaság

Itt vannak a friss adatok a koronavírus-járványról: 10 millió felett a fertőzöttek száma a világban

Portfolio
Vasárnapra elérte a 10 millió főt a koronavírussal fertőzöttek száma globálisan a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Újabb halálos áldozatokat szedett a vírus tegnap óta, eddig összesen 499 ezer ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírussal.

Törökországban napi 1400 közelében az új fertőzöttek száma

Törökországban az előző napi 1372 után vasárnap 1356-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma.

Tovább a cikkhez

Már készül a film a koronavírus-járványról

A nagy dobás című film Oscar-díjas amerikai forgatókönyvírója rendezi a koronavírus-járványról szóló filmet, ami a korai, vuhani szakasz eseményeit dolgozza fel.  

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újra gyorsul a fertőzés Ausztriában

Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint.

Tovább a cikkhez

Két és fél millió fölött a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi hivatal legfrissebb adatai szerint átlépte a két és fél milliót a koronavírusos megbetegedések száma az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 22 halálos áldozat Olaszországban az elmúlt 24 órában

Huszonketten haltak meg Olaszországban koronavírusban az utóbbi 24 órában.  

Tovább a cikkhez

Putyin hetente kétszer tesztelteti magát koronavírusra

Három-négynaponta tesztelteti magát a járvány miatt Vlagyimir Putyin, az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki koronavírust a szervezetében.

Tovább a cikkhez

Újra lesújtott Kínára a koronavírus: félmillió ember került vesztegzár alá Peking térségében

Mintegy félmillió ember került vesztegzár alá a Peking térségében kitört újabb járványgóc miatt - közölték a kínai hatóságok vasárnap a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése nyomán.

Tovább a cikkhez

Izraelben nem szavazták meg a miniszterek a korlátozásokat

Az úgynevezett koronakabinetben részt vevő miniszterek vasárnap nem szavazták meg az izraeli egészségügyi minisztérium által tervezett korlátozásokat, amelyeket a fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt javasoltak.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet által közölt hivatalos információ szerint a szokásos heti kormányülés után összeülő, a járvány elleni védekezést koordináló miniszterekből álló szűkebb kabinet nem fogadta el a minisztérium szakértőinek javaslatát, hogy ötven főben korlátozzák a résztvevők megengedett számát a rendezvényeken.

A miniszterek szerint ugyanis ilyen feltételek mellett az egyes összejövetelek lemondása a jelenlegi gazdasági helyzetben újabb csapást jelentene.  Az általános gyülekezési tilalomról sem határoztak, ami a javaslat szerint 19 főben korlátozta volna az egy helyen tartózkodók számát.

Az egészségügyiek és az oktatási minisztérium előzetesen egyeztetett arról, hogy bevezessék a "távvizsgákat" a felsőoktatásban a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozása, de végül erről sem született megállapodás, a tanácskozás döntések nélkül ért véget. A koronakabinet hétfőn ismét összeül a vitás kérdések rendezésére.

A június eleje óta ismét lábra kapott járvány sajátossága, hogy az egyre magasabb esetszám ellenére alig emelkedik a súlyos betegek, és a lélegeztetőgépre szorulók száma, ami a korlátozások ellenzői szerint feleslegessé teszi az újabb óvintézkedéseket. Közben az fertőző betegségekkel foglalkozó izraeli, orvosokból álló szövetség vasárnap arra figyelmeztetett, hogy növekszik az új vírushordozók átlagéletkora, és azonnali beavatkozásra van szükség a járvány megfékezésére, különben elveszítik az események ellenőrzésének lehetőségét.

A szakemberek a tesztelés növelését, valamint a fertőzöttek korábbi érintkezéseinek gyors feltérképezését javasolták, valamint a betegeket kezelő személyzet jobb védelmét, a hatékony gyógyszerek jegyzékének összeállítását, és több éves tervet a járvány kezelésére.

Beni Ganz védelmi miniszter elrendelte a hadsereg polgári védelmi parancsnoksága számára további szállodák megnyitását a koronavírus-hordozók, és a karanténra kötelezettek számára. A katonaság jelenleg hat létesítményt üzemeltet fertőzötteknek, és olyanoknak, akiket otthonaikban nem tudnak megfelelően elszigetelni.

A katonai rádió beszámolója szerint közel egymillió izraeli vesztette el munkahelyét, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra a 9 milliós Izraelben a COVID-19 járvány kezdete és az azt követő gazdasági válság óta, ami az utóbbi évtizedek legnagyobb munkanélküliségét jelenti.

Szombaton 398,egy nappal korábban pedig 668 új fertőzést diagnosztizáltak. A szombaton elvégzett 10 493 teszt 3,8 százaléka esetében találtak újabb vírushordozót, ami jelentősen meghaladja a korábban mért arányokat, és azért a járvány jelentősebb kitörésétől tartanak a szakemberek. Szombaton 212 új Covid-19 beteget vettek kórházi ellátásba.

Izraelben a járvány megjelenése óta eddig 23 497 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 318-an haltak meg a Covid-19 betegségben. Jelenleg 45-en súlyos betegek, 24-en vannak lélegeztetőgépen.

(MTI)

Jön az ingyenes koronavírus-teszt Bajorországban

Bajorországban rövidesen bárki készíttethet ingyenesen koronavírus-tesztet, tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül - jelentette be a német tartomány kormányának egészségügyi minisztere vasárnap Münchenben.

 Melanie Huml közölte, hogy nagyszabású "tesztelési offenzívát" indítanak, amelynek révén a 13 milliós tartományban rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, hogy bejutott-e a szervezetébe az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2). 

A járvány elleni védekezés bajor koncepciójának egyik sarokpontja annak biztosítása, hogy mindenki hozzáférjen a teszt lehetőségéhez, aki tudni szeretné, hogy megfertőződött-e. Ugyanakkor továbbra is a tüneteket mutató vagy más módon fertőzésgyanús esetekre kell összpontosítani, és ki kell terjeszteni a leginkább veszélyeztetett csoportok szűrését. Így önkéntes alapon tesztelnek majd a többi között kórházakban és időseket ellátó intézményekben, egy sor húsipari vállalkozásnál pedig kötelezővé teszik valamennyi dolgozó rendszeres vizsgálatát.

Bajorország a 16 német tartomány közül az első, amelyben bevezetik a fertőzésgyanútól független költségmentes koronavírusteszt lehetőségét. A bajor kormány elsőként vezette be azt a szabályt is, hogy a  járványkitöréssel sújtott területekről - járásokból, városokból - csak olyan embereket fogadhatnak a kereskedelmi szálláshelyeken, akik rendelkeznek közvetlenül az utazás előtt készült negatív vizsgálati lelettel - emelte ki Markus Söder miniszterelnök egy hét végi videoüzenetében.

Mint mondta, az a veszély fenyeget, hogy a feltételezettnél korábban, még ősz előtt kiformálódik egy második járványhullám, amely "lopakodó" módon, helyi járványkitörésekből áll össze. "Továbbra is nagyon vigyázni kell, a jelenlegi kitörések arra figyelmeztetnek, hogy a távolságtartás, a higiénia és a maszkviselés változatlanul fontos óvintézkedés" - mondta a bajor miniszterelnök.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint a közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 1 helyen, Gütersloh járásban haladja meg az új fertőzöttek száma a járványlassító korlátozások bevezetését követelő határértéket. Ott a hét elején vezettek be szigorításokat, miután tömeges fertőzés történt egy húsüzemben. Elkezdték a lakosság szűrését is annak megállapítására, hogy mennyire terjedt szét a vírus az üzem dolgozóiról a lakosságra. Végleges eredményeket még nem közöltek.

A járások, városok legnagyobb részében - 205 közigazgatási egységben - 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak az utóbbi hét napon. További 143 közigazgatási egységből egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nek az utóbbi hét napon.  A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint akkor kell az általánosan érvényes fertőzéshigiéniai szabályokon túlmutató járványlassító intézkedéseket bevezetni, ha a hét nap alatt regisztrált új esetek száma meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et.

Valamennyi járást és várost együttvéve szombatról vasárnapra 256 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 193 499 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 200-zal 177 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8957 regisztrált fertőzött halt meg, ez 3-mal több az egy nappal korábbinál.    Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 6800 körül van a 83,1 milliós országban. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Iránban kötelező lesz a szájmaszk a zárt terekben

A jövő héttől szájmaszkviselési kötelezettséget vezetnek be Iránban a nagyobb embertömegeket vonzó zárt terekben a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli emelkedése miatt - jelentette be Haszan Róháni iráni elnök vasárnap egy egészségügyi szakértokkel folytatott tanácskozáson, amelyet az állami televízióban közvetítettek.

Az intézkedés hatálya egyelőre július 22-ig szól és szükség esetén meghosszabbítható.

Az egészségügyi minisztérium egy listát állított össze azokról a helyekről, amelyeket az új járványügyi korlátozás érint - közölte az elnök. Részletekről nem tett említést, mint ahogy a szabályok esetleges megsértőivel szembeni büntetésekről sem.

Irads Harircsi egészségügyi miniszterhelyettes arról tájékoztatott, hogy a szájmaszkviselési kötelezettség bevezetésével a hivatalokban nem fogadják azokat az ügyfeleket, illetve a bevásárlóközpontokban nem szolgálják ki azokat a vásárlókat, akik nem viselik az előírt szájmaszkokat. Mint mondta, jelenleg átlagosan 33 másodpercenként fertőződik meg egy újabb ember koronavírussal és minden tizenharmadik percben újabb páciens huny el a Covid-19-betegségtől.

Irán a koronavírus-járvány kezdetén a legerősebben sújtott országok közé tartozott. Hivatalos adatok szerint később valamennyire ellaposodott a járványgörbe, de az utóbbi időben ismét felfelé ível azokban a tartományokban is, amelyekben eddig viszonylag kevés esetet regisztráltak.

Február közepe óta a 82 milliós országban 222 669 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 508-an hunytak el a kórban.

(MTI)

Jó hírek érkeztek az egyik kínai koronavírus-vakcináról: nagyban termeli az antitesteket

Biztatóak a kínai China National Biotec Group (CNBG) emberi vakcinatesztjeinek korai eredményei – írja a Reuters. A készítmény biztonságosnak és hatékonynak tűnik az első eredmények alapján. Ez a vállalat második koronavírus-vakcinája, ami a klinikai teszteken jól szerepel.

Tovább a cikkhez

Moszkvai polgármester: az enyhítés nem rontott a járványhelyzeten

Nem rontott a koronavírus-járványhelyzeten az orosz fővárosban az egészségügyi korlátozások enyhítése - jelentette ki Szergej Szobjanyin moszkvai polgármestere a Rossszija 1 televízió által vasárnap sugárzott interjújában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyre rosszabb a helyzet a Balkánon, a korábban szinte vírusmentes országokban is gyors

Szerbiában nőtt a koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma, legutóbb a járvány elején láttunk ennyi új esetet. Megfertőződött több közéleti szereplő is. Koszovóban is gyors a terjedeés, miközben újranyitották a repteret. Észak-Macedóniában is közel 150 új esetet találtak az elmúlt 24 órában, az eddig szinte alig fertőzött Montenegróban pedig 30-al nőtt a fertőzöttek száma.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában minimálisan csökkent az új esetek száma, de még mindig kétségbeejtő a helyzet

Az elmúlt napon ismét meghaladta a 900-at a koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában: vasárnapra 917 új igazolt fertőzöttet jelentettek, így a járvány kezdete óta már 42 982 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus az országban.

Tovább a cikkhez

Megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, egy bányához köthetők a fertőzések

Nagyon megugrott a hétvégén az új koronavírus-fertőzések napi száma Csehországban: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent hivatalos adatokból.

Tovább a cikkhez

Gépeket ad el, járatokat szüntet meg az Iberia: szerintük még 3 évig nem tér vissza a kereslet a 201

Az Iberia 17 gépet von ki a flottájából, emellett csökkenti a járatok számát, és némely járatot meg is szüntet. A vezérigazgató szerint a légiközlekedés iránti kereslet leghamarabb 2023-ban éri el a 2019-es szintet, és ez idő alatt több rivális is eltűnhet.

Tovább a cikkhez

Wales első minisztere kritizálta Boris Johnsont a koronavírussal kapcsolatos megnyilvánulásai miatt

Wales első minisztere, Mark Drakeford kritizálta Boris Johnson, szerinte ugyanis a miniszterelnök nem megfelelő üzeneket küld a lakosságnak a járványhelyzettel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjöttek a vasárnap reggeli magyar számok

Néggyel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és három beteg elhunyt. A négy új fertőzött közül 2 Budapesten, 1-1 pedig Zala és Hajdú-Bihar megyében él. Az aktív fertőzöttek száma hárommal csökkent tegnap óta.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt lemondták Trump két fontos kampányrendezvényét is

A koronavírus terjedése miatt Mike Pence alelnök lemondta Donald Trump kampányeseményeit Florida és Arizona tagállamokban. Florida az egyik legfertőzöttebb terület az országban, a korlátozásokat májusban túl korán oldották fel, és a lakosság azóta sem veszi komolyan a járványhelyzetet.

Tovább a cikkhez

Továbbra is Amerika jegyzi a legtöbb fertőzöttet és halálesetet

A legtöbb fertőzöttet jegyző országok jelenleg a világon:

  • Egyesült Államok, 2,5 millió fő
  • Brazília, 1,3 millió fő
  • Oroszország, 626 ezer fő
  • India, 528 ezer fő
  • Egyesült Királyság, 311 ezer fő.

A legtöbb halálos áldozatot regisztrált országok:

  • Egyesült Államok, 125,5 ezer fő
  • Brazília, 57 ezer fő
  • Egyesült Királyság, 43,6 ezer fő
  • Olaszország, 34,7 ezer fő
  • Franciaország, 29,8 ezer fő.

WHO: a koronavírusosak száma majdnem a kétszerese az évente regisztrált súlyos influenzás betegeknek

Világszerte 9 955 495 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 498 217, a gyógyultaké pedig 5 032 300 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

A Reuters brit hírügynökség számításai szerint az igazolt fertőzöttek száma világszerte már meghaladja a 10 milliót. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a szám majdnem a kétszerese az évente regisztrált súlyos influenzás megbetegedéseknek.

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 9 778 674 volt, a halálos áldozatoké 493 674, a gyógyultaké pedig 4 932 392.

(MTI)

Pusztít a koronavírus, több mint 2 millió étterem tűnhet el világszerte

Világszerte az éttermek tizede, akár több mint 2 millió étterem tűnhet el a koronavírus miatt egy előrejelzés szerint. Bár a gazdaság újranyitásával élénkül a vendéglátás, több országban nem látszik V-alakú felpattanás az éttermi forgalomban, a kezdeti biztató jelek után az elmúlt napokban újra csökkent a forgalom.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rekordszámú új megbetegedés az Egyesült Államokban

Egy nap alatt 45 ezernél is több beteget jelentettek az Egyesült Államokból, ennyi megbetegedést pedig eddig egyik nap sem láttunk eddig.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: közel 10 millió fertőzött és félmillió áldozat a világban

Meghaladta a 9,8 millió főt a koronavírus-fertőzöttek száma a világban, a járvány áldozatainak száma pedig megközelítette a félmilliót ma reggelre – derül ki a Johns Hopkins Egyetem friss adataiból. Nagy-Britannia hamarosan enyhíthet a szigorú karanténszabályokon, közben Argentínában további szigorítások jöhetnek, bezárkózásra kérik a lakosságot a fővárosban. Hírek a koronavírusról percről percre.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kórház