koronavirus fold
Gazdaság

Grafikonokon a friss koronavírus-helyzet

Portfolio
MTI
Átlépte a félmilliót a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma világszerte a Reuters hírügynökség legfrissebb, vasárnap éjszaka kiadott összesítése szerint. Az igazolt fertőzöttek száma globálisan meghaladta a 10 milliót, s bár vasárnap érezhető volt némi megtorpanás, a naponta regisztrált új esetek száma még mindig emelkedő trendben van. Több nagy népességű országban, például az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában is új csúcsok dőlnek.

A Johns Hopkins Egyetem adatbázisának adatai szerint a múlt héten átlagosan több mint 170 ezer megerősített napi megbetegedés történt. A vasárnapi adat nem mutat már jelentős emelkedést, ám összességében még mindig gyorsuló trendben van a koronavírus a világban. (A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is eltérőek a különböző országokban. Ezzel együtt az országonként viszonylag stabil tesztelési gyakorlat mellett a számok a főbb tendenciákat képesek megragadni.)

Az emelkedésben főszerepet játszik az Egyesült Államok járványhelyzete. A világ legnagyobb gazdasága naponta 40 ezer új beteget jelent le, jóval többet, mint amikor még Washington és New York államok számítottak gócpontnak.

A múlt héten csak két államban (Connecticutban és Rhode Islanden) lassult a járvány terjedése, a többi területen egyre több a fertőzött. A gyorsulásban minden bizonnyal a tömegtüntetések is közrejátszanak, Donald Trump amerikai elnök a fiatalok fegyelmezetlenségét emelte ki a problémák közül.

koronavirus3

Az amerikai kontinens déli területein ellentmondásosabb a múlt heti kép, de összességében még nem mondhatjuk, hogy a globális gócpontban javulna a helyzet. Brazília vasárnapi adata ugyan visszaesést jelez, de a még hétnapos mozgóátlagos is cikkcakkos görbe trendje ígí is felfelé mutat. Vagyis bár az adatszolgáltatásban lehetnek hibák és hiányosságok, az megállapítható, hogy fordulatról egyelőre nincs szó.

Chile és Peru esetszámai viszont csökkenőben vannak (igaz, a perui trend megtörni látszik), ám a dél-amerikai helyzetképet árnyalja, hogy eközben Argentínában és Kolumbiában gyorsulást láthatunk. Stabilizálódást mutat a mexikói helyzet, ám aggodalomra ad okot, hogy a hatóságok már a főváros újranyitását készítik elő.

Eközben a világ másik nagy gócpontjában tovább romlott a helyzet. India a 8. egymást követő napon jelentett egyre több napi esetet, vagyis töretlen gyorsulást mutatnak az adatok. A napi esetszám a 20 ezret közelíti, vasárnap 170 ezer tesztet végeztek a világ második legnagyobb népességű országában. A legsűrűbben lakott államban, Bangladesben a számok lassú, de fokozatos növekedést mutatnak. Kedvezőbb járványhelyzet rajzolódik ki viszont a térség több másik nagy népességű országában.

Európában a fentiekhez képest sokkal jobb a helyzet, ugyanakkor néhány csoportos vagy tömeges fertőzés mutatja, hogy a koronavírus nem tűnik el teljesen a kontinensről. Jó hír, hogy a járvány elején gócpontoknak számító fejlett európai gazdaságokban közel egy hónapja visszafogott napi fertőzésszámokat látunk. A legnagyobb figyelem az elmúlt két hétben Németországot övezte, ahol tömeges megbetegedések történtek, úgy tűnik azonban, hogy egyelőre ezek nem indítottak el egy nagyon második hullámot.

Az Európán belül is kifejezetten kedvező járványhelyzetben lévő kelet-közép.európai régióból stabilan alacsony esetszámok érkeznek. Az óvatosság azonban itt sem árt, hiszen időről időre egy-egy országban láthatunk megugrásokat, a horvátok után most a csehek jelentettek nagy csoportos megbetegedést.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
forint mnb épület sötét magyar jegybank