munkás dolgozó
Gazdaság

Hogyan érintette a koronavírus a magyar fizetéseket és álláshelyeket? - Most megtudjuk!

Portfolio
Mozgalmas lesz június és július fordulója is, megismerjük a májusi munkanélküliségi adatokat, és az áprilisi kereseti statisztikákat is. A világgazdaságból is érkeznek fontos adatok, amelyek ismeretében pontosabban látjuk majd, hogy mekkora hatást gyakorolt a koronavírus a legnagyobb gazdaságokra. Foglalkoztatottsági és inflációs adatok érkeznek a világból, de a júniusi lassulásra vonatkozó előrjelzések miatt érdemes lesz Kínára is odafigyelni.

A héten megismerjük a májusi magyar munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat, hétfő reggel 9-kor számol be róluk a KSH. Májusban még csak részleges volt a gazdaság újraindulása, és bár nagyjából tudunk becslést adni a munkanélküliségre gyakorolt hatásra, fontos lesz látni a májusi tényadatot.

A kedd is erős nap lesz, rögtön reggel megismerjük a keresetek áprilisi alakulását, láthatjuk majd, hogy a járvány csúcspontja idején hogyan alakultak bérek. Aznap ezen kívül láthatjuk majd a pénzügyi számlák részletes adatait is. Kedden lesz még a szokásos három hónapos diszkontkincstárjegy-aukció is, illetve aznap lenne az MNB kötvényvásárlási aukciója, utóbbit viszont a jegybank már az elmúlt hetekben törölte, és most is ez várható.

Szerdán megismerjük a kormányzati szektor első negyedéves egyenlegét, az MNB pedig a szokásos módon repotendert tart. Csütörtökön a kötvényaukció és az egyhetes betéti tenderre kerül sor, utóbbira immár az alapkamatnak megfelelő 0,75%-os szinten nyújthatnak be ajánlatot a bankok - azt feltételezhetjük, hogy ez jelentős csökkenést nem eredményez majd az ajánlatokban. Aznap a KSH is közli a külkereskedelmi termékforgalom adatait.

Egyelőre kevésbé tűnik mozgalmasnak a hét első fele a világban. Kedden megismerjük a brit és a spanyol felülvizsgált GDP-t, de az euróövezeti éves infláció érdekesebbnek ígérkezik. A járvány előtt sem akart beindulni az áremelkedés, az messze volt az EKB által áhított szinttől, a deflációs hatású koronavírus-válság pedig rontott ezen a helyzeten.

Szerdán érdekesnek ígérkezik a májusi német kiskereskedelmi forgalom, amely sokat elárulhat a lakossági fogyasztások alakulásáról a járvány idején. Az elemzők 14% feletti visszaesést várnak éves, és 12% felettit havi viszonylatban. Délelőtt is Németországra irányul a figyelmünk, a német munkanélküliség alakulásának júniusi adatai érkeznek, nagy felfordulás itt nem várható, az elemzők 0,3%-pontos növekedést várnak májushoz képest a rátában. Aznap közli az ADP is az amerikai havi munkanélküliségi adatokat, az elemzők 3,5 milliós foglalkoztatottsági növekedéssel számolnak a hónapra.

Csütörtökön Olaszország és az eurózóna  májusi munkanélküliségi rátáját ismerjük meg. Előző azért érdekes, mert márciusban és áprilisban statisztikai számbavétel miatt jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség Olaszországban, ami nyilvánvalóan nem fedte a valóságot. A munkanélküliek arányának valós változása a májusi adatban már biztosan megjelenik, azaz ekkor fogjuk látni, hogy Európa egyik legsebezhetőbb gazdaságának munkaerőpiacát mennyire ütötte meg a járvány.

Pénteken a kínai szolgáltatószektorbeli BMI lesz az érdekes, mert az elemzők szerint a májusi 55 pont után júniusban ismét 50 pont alá eshetett a mutató.

Címlapkép: Shutterstock

qr-kód bankkártya fizetés
fiatalkori munkanelkuliseg magyarorszag meglepo jarasok200713
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
fiatalkori munkanelkuliseg magyarorszag meglepo jarasok200713