giongabor
Gazdaság

Pénzügyi államtitkár: az átlagnál sikeresebben vészelte át Magyarország a válság első szakaszát

MTI
A koronavírus-járvány indulásakor hozott gyors intézkedések, például a járulékcsökkentés vagy a hitelmoratórium nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a válság első szakaszát az átlagosnál sikeresebben átvészelő államok között szerepel nem csak az egészségügyi, hanem a gazdasági oldalon is - jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjúban Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Úgy vélte mindazonáltal, hogy az idei gazdasági növekedés pontos mértékét lehetetlen megjósolni, az a ­járvány további alakulásától függ.

Az államtitkár kifejtette: a mostani turbulens időszakban fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés, ebben nagy segítség lehet a Heti gazdasági index, amelyet a Pénzügyminisztérium munkatársai a jövőben heti rendszerességgel elkészítenek.

Gion Gábor rávilágított, hogy a járvány okozta helyzetet az eddigi közgazdasági modellekkel nagyon nehéz kezelni. A pénzügyi kormányzatnak azonban szüksége van arra, hogy a korábbinál pontosabb képet tudjon alkotni a gazdasági teljesítményről, hiszen a hagyományos statisztikai adatgyűjtések eredményei csak a vizsgált időszakot követő 30-45 nappal állnak rendelkezésre, a GDP-­t például eddig háromhavonta vizsgálták felül.

A PM államtitkára szerint a helyzetértékelést ma már nagyban segíti, hogy számos területen lényegében percre kész digitális kimutatások állnak rendelkezésre, amelyek összegzése révén valóban online helyzetképet lehet kapni a gazdaság teljesítményéről. A Heti gazdasági indexben a villamosenergia-­felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint a Google-­keresések és a mobilitási mutatók mellett olyan speciálisan magyar adatokat is monitorozni tudnak, mint az online pénztárgépek számai, illetve segíthet a gazdasági élet működésének visszajelzésében az is, hogy júliustól a teljes vállalati számlaforgalom online regisztráción keresztül valósul meg. Az index révén hamarabb felismerhetők lesznek azok a területek, ahol kormányzati beavatkozásra lehet szükség. Gion Gábor szerint 3-4 hét egybehangzó adatai már okot adhatnak arra, hogy külön figyelmet szenteljenek egyes területeknek.

Az index adataira fog támaszkodni munkája során a múlt héten megalakított Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOP) is. Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a törzs munkáját a járványhelyzet lényegesen befolyásolhatja. A cél az, hogy az esetleges gócpontok lokalizálása mellett az ország többi részén - a szükséges járványügyi intézkedések maximális figyelembevétele mellett - minél gyorsabban és hatékonyabban sikerüljön a gazdaság újraindítása, egyebek mellett a GOP által elhatározott intézkedések révén.

Címlapkép: MTI Fotó/Kovács Attila

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708