children family shore
Gazdaság

Teljesen fals képet vázolt fel a gyerekvállalási helyzetről a nagycsaládosok egyesülete

Portfolio
Folyamatosan nő a születésszám 2012 óta Magyarországon - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az MTI beszámolója szerint Utassy Jenő azt is közölte, ez a növekedés ott tart, hogy 2020 eddig eltelt minden hónapjában magasabb volt a születésszám, mint 2019 azonos időszakában. A két állítás közül az egyik helytálló, a másik nem.

2012-ben 90 269 gyermek született Magyarországon, 2019-ben pedig 89 193. Ez jóindulattal is stagnálás (pontosabban 1,2%-os visszaesés), attól pedig, hogy az elmúlt hét évben "folyamatosan nő a születésszám" nagyon messze van. 2012 és 2019 között egyébként különösebb trend nélkül 88 689 és 93 063 között volt a születésszám, a 2019-es a második legalacsonyabb volt a nyolc év adata között. Valamivel kedvezőbb kép adódik, ha 2011-től indítjuk a vizsgálódást, ami a válság utáni mélypont volt (88 049), ám a folyamatos növekedés akkor sem helytálló, tekintve, hogy 2019-ben harmadik egymást követő alkalommal esett a születésszám.

szuletesszam

Az a hurráoptimista átvezetés, miszerint "ez a növekedés ott tart", hogy 2020-ban is töretlenül növekszik a születésszám,  a fentiekből következően szintén értelmezhetetlen, mert mint láttuk, korábban nem volt növekedés. Valóban igaz viszont, hogy az idén minden hónapban nagyobb volt a születésszám, mint 2019 hasonló időszakában. Amennyiben ez a növekedés kitartana, akkor az idén újra meghaladhatná a 93 ezret a megszülető gyerekek száma. Valószínű azonban, hogy ez nem fog bekövetkezni. Egyrészt azért, mert tavaly alacsony szintről folyamatosan nőtt a születésszám, vagyis a bázis folyamatosan emelkedik - ezt mutatja, hogy az év első 5 hónapjában az éves növekedési ütem hónapról hónapra lassuló tendenciát jelez. Másrészt az a tapasztalat, hogy bizonytalan környezetben a gyerekvállalási kedv sokkszerűen esni tud. Ezért elképzelhető, hogy a koronavírus-válság hatására a növekedés megtorpan. Igaz, ez a válság más jellegű, mint a pénzügyi válság volt, tehát a gyerekvállalást fontolgató párok reakciói sokkal kiszámíthatatlanabbak.  

Amennyiben tárgyszerű leírást keresünk az elmúlt évek demográfiai folyamatainak ezen szeletére, nagyjából így fogalmazhatunk:

A születésszámot a szülőképes korú nők száma, valamint ezen nők gyerekvállalási kedve (a termékenységi ráta) befolyásolja. A 2010-es években előbbi folyamatosan csökkent, a gyerekvállalási kedv pedig az időszak első felében (a válság utáni mélypontról) emelkedett, majd stagnálásba váltott. Emiatt az éves  születésszám először kissé emelkedett, majd azóta nagyjából ugyanilyen mértékben csökkent. Az idei évben azonban folytatódott a tavalyi év során megkezdődött óvatos emelkedés, ami azt jelenti, hogy jó esély van arra, hogy az elmúlt évek egyik legalacsonyabb születésszáma után az idén nagyobbat láthatunk. Sok múlik azonban azon, hogy az év második felében a kormányzat számos ösztönző politikája vagy a koronavírus-válság fejt ki nagyobb hatást a párok gyerekvállalási kedvére.

Címlapkép: Getty Images

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kórház