Gazdaság

Tombol a koronavírus a világban, vállalati csődök a nyomában

Portfolio
Három új koronavírus-fertőzést és négy halálesetet hozott a koronavírus-járvány az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel a fertőzöttek száma 4145-re, a halottaké 585-re emelkedett. A világban már több mint 10 millióan fertőzöttek meg, és több mint félmillióan hunytak el a vírussal összefüggésben. A nap folyamán ebben a cikkünkben követheti nyomon a járvány legfontosabb fejleményeit.

Törökországban 1400 közelében stagnál az új fertőzöttek száma

 • Az MTI beszámolója szerint Törökországban az előző napi 1356 után hétfőn 1374-gyel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, így a mutató immár negyedik napja 1400 közelében alakul - derült a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közzétett táblázatból. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 198 613-ra nőtt.
 • A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de szerdára 1500-ig megint felszökött, 1400 közelében pedig tehát immár negyedik napja alakul.
 • Hétfőn az előző napnál hárommal többen, 18-an vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5115-re emelkedett. Ugyan az intenzív osztályon fekvő betegek száma némileg nőtt, 996-ról 1018-ra, a lélegeztetőgépre szorulóké ereszkedett, 381-ről 375-re.
 • A gyógyultak száma 1214-gyel 171 809-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset mintegy 86,5 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ismét alulmaradt az új esetek számával szemben.
 • A 83 milliós országban eddig több mint 3,33 millió vírustesztet végeztek el. Koca hétfői Twitter-bejegyzésében - a vasárnapihoz hasonlóan - azt írta, hogy az emberek nem elég eltökéltek az új fertőzések napi számának mérséklésére és nem elég figyelmesek az óvintézkedések betartását illetően.
 • Törökország május 4-étől "ellenőrzött társadalmi élet" elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.
 • A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a mecsetek, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét. Az Iránnal közös átkelőhelyek zárva maradtak.

Belgiumban rövidül a kötelező karantén

 • A belga egészségügyi minisztérium döntésének értelmében azok z emberek, akik kapcsolatba kerültek koronavírus-fertőzöttekkel, de tüneteket nem mutatnak, hétfőtől egy másodlagos diagnosztikai tesztet kérhetnek, a kötelező 14 napos karatén csökkentése céljából - írta hétfőn a helyi sajtóra hivatkozva az MTI.
 • A belga közegészségügyi szolgálat honlapján található bejelentés szerint a második teszt legkorábban kilenc nappal végezhető el, azután, hogy az illető fertőzöttel került kapcsolatba. Amennyiben a vizsgálat negatív eredményt hoz, a karatén befejeződhet.
 • Steven Van Gucht, a belga kormány járványügyi szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az fertőzöttel kapcsolatba kerülők 85 százalékának első tesztje is általában negatív, azonban fennáll a víruslappangás veszélye, ezért javasolt a 14 napos karatén periódus.  
 • A döntéssel kapcsolatban hozzátette, hogy "kockázatos lehet, ha nem figyelünk oda a potenciálisan fertőzött emberekre."
 • A belga napilapok közölték: annak ellenére, hogy járvány valószínűsíthetően elérte mélypontját, a fertőzések száma, átlagában nézve, enyhén növekedett a múlt héten. A hétfői adatok 66 új azonosított fertőzést mutatnak, viszont a járvánnyal összefüggő halálesetről nem érkezett bejelentés.
 • A szomszédos Hollandiában a legfrissebb statisztikák szerint a Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek száma 200 alá esett, amely a járvány elterjedése óta a legalacsonyabb szám.
 • Az országban mintegy 2925 ember kapott intenzív ellátást, közülük 865-en meghaltak. Hollandiában hétfőn 77 új fertőzést regisztráltak és ketten hunytak a járvány okozta betegségben.
 • Luxemburgban, 14-gyel nőtt a hétvégén a koronavírus fertőzöttek száma, a valamivel több, mint félmillió lakosú országban jelenleg 149 aktív fertőzött van.

Van egy módszer, amivel előre megjósolható a koronavírus-járvány második hulláma

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Tovább a cikkhez

WHO: messze még a koronavírus-járvány vége

A Covid-19-világjárvány még egyáltalán nincs közel a végéhez - jelentette ki hétfőn genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt csődvédelembe menekült a Cirque du Soleil

Csődvédelmet kért a világ legnagyobb kortárs cirkusza, a Cirque du Soleil, a csődvédelem alatt a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy megvásárolják a vállalatot.

Tovább a cikkhez

Megvan az egyik legígéretesebb koronavírus-gyógyszer ára

A Gilead Sciences az Egyesült Államokban és néhány más fejlett országban 2 340 dollárban határozta meg a társaság koronavírus-gyógyszer jelöltjével történő ötnapos kezelés árát.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 3 új tünet, amire érdemes figyelni

Az amerikai járványügyi hivatal frissítette a koronavírus általános figyelmeztető jeleinek listáját, a CDC három lehetséges tünettel egészítette ki a korábban meghatározott listát.

Tovább a cikkhez

Meghosszabbították a korlátozásokat a gócpontban, 360 ezer német csak szükség esetén hagyhatja el az

Elővigyázatosságból egy hétre meghosszabbítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban, ahol tömeges koronavírus-fertőzés történt egy húsüzemben jelentette be hétfőn a tartomány miniszterelnöke.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovénia leveheti Horvátországot a biztonságos országok listájáról

Szlovénia keddtől leveheti Horvátországot a biztonságos országok listájáról, amennyiben a napi fertőzöttek száma százezer lakosra vetítve eléri a tízet két hét alatt - jelentette ki Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő hétfőn.

Tovább a cikkhez

ENSZ: éhezést, népvándorlást, tüntetéseket hoz a koronavírus a világra

Emberek millióit fenyegeti éhínség a koronavírus-járvány, a kedvezőtlen időjárás és a helyi konfliktusok miatt, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) kis híján 5 milliárd amerikai dollárnyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy folytathassa programjait - derül ki a szervezet hétfői bejelentéséből.

Tovább a cikkhez

Teljesen fals képet vázolt fel a gyerekvállalási helyzetről a nagycsaládosok egyesülete

Folyamatosan nő a születésszám 2012 óta Magyarországon - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az MTI beszámolója szerint Utassy Jenő azt is közölte, ez a növekedés ott tart, hogy 2020 eddig eltelt minden hónapjában magasabb volt a születésszám, mint 2019 azonos időszakában. A két állítás közül az egyik helytálló, a másik nem.

Tovább a cikkhez

Szuperállampapír: elmúlt a veszélyhelyzet, de így sem haraptak rá a magyarok

Júniusban mintegy 147 milliárd forintért jegyeztek a szuperállampapírból a magyarok, tehát semmivel sem többet, mint májusban. Egyelőre úgy tűnik, az újranyitás és a veszélyhelyzet elmúlta sem lendítette fel a MÁP+ keresletét.

Tovább a cikkhez

Kína vízumkorlátozásokkal bünteti az Egyesült Államok egyes tisztviselőit

Kína vízumkorlátozásokkal sújt olyan amerikai tisztségviselőket, akik megítélése szerint "arcátlan magatartást tanúsítanak" a hongkongi ügyekkel kapcsolatban - jelentette be Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Alapjaiban változik meg az ügyintézés, erre érdemes felkészülni

A koronavírus-járvány hatalmas lendületet adott a digitalizációnak, és az online szolgáltatások szerepe felértékelődött. Kérdés, hogy vajon el tudják-e, el akarják-e engedni az emberek az üzletben vásárlás, személyes ügyintézés élményét, és mostantól megszokássá válik, hogy a kanapéról intézzük ügyes-bajos dolgainkat, vagy idővel minden visszaáll a régi kerékvágásba?

Tovább a cikkhez

Még mindig gyenge a magyar kiskereskedelem

Június első felében sem talált magára a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a gazdasági recesszió mellett a lakosság óvatossági megfontolásai is szerepet játszanak a költések visszafogásában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új korlátozások Szerbiában, vesztegzár jöhet Koszovóban

A fertőzöttek számának növekedése miatt ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket Szerbiában, Montenegróban viszont egyelőre nem terveznek új korlátozásokat annak ellenére, hogy hosszú idő után ismét volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

Tovább a cikkhez

Ausztráliában két hónapja nem látott szinten az új koronavírus-fertőzöttek száma

Ausztráliában két hónapja nem volt annyi új fertőzött, mint az elmúlt 24 órában. A legfertőzöttebb állam Victoria, ahol már egyes korlátozó intézkedések visszaépítéséről gondolkodnak.

Tovább a cikkhez

Néhány napon belül tényleg mindent látni fog a NAV - Mit vár ettől a kormány?

A gazdaságfehérítő intézkedések öt év alatt, 2014-től 2018 végéig, 1400 milliárd forint bevételt eredményeztek a magyar költségvetésnek - árulta el a Portfolio-nak adott interjújában Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárát a gazdaságfehérítő lépések részleteiről kérdeztük annak apropóján, hogy szerdán, július elsejétől élesben fog már működni az online számlázás kiterjesztése. Ennek kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés nem csupán fehérítési célt szolgál, ugyanis így még teljesebb adatvagyonhoz jut hozzá a NAV, ami az alapja lehet a kockázatkezelés, ellenőrzés hatékonyságának fokozásának, valamint az áfabevallás kiajánlásának. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az online rendszerekből érkező adatokat hogyan használták fel a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet elleni védekezés során.

Tovább a cikkhez

15 uniós országot nyilváníthatnak biztonságos utazási célponttá a koronavírus szempontjából

Legkésőbb holnapra lista készül az Európai Unióban a COVID-19 szempontjából biztonságos országokról.  

Tovább a cikkhez

Friss jelentés az MNB-től: 2019-ben még jól ment a magyar pénzügyi szektornak

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacait tavaly. Kihívást jelent az alacsony hozamkörnyezet és a fogyasztóknak esetlegesen érdeksérelmet okozó ügyletek, miközben a jegybank a minősített otthonbiztosítással, az ingatlanalapok és a spekulatív tőkeügyletek szabályozásával számos kockázatot mérsékelt – áll az MNB friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében.

Tovább a cikkhez

Idén online lesz a közgazdász vándorgyűlés

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanságokat és kockázatokat mérlegelve a Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége a június 25-i ülésén úgy határozott, hogy az idei, szegedi közgazdász-vándorgyűlést 2021 szeptemberére halasztja, így Csongrád-Csanád megye székhelye 2021. szeptember 23. és 25. között ad majd otthont a rendezvénynek.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus a világban, vállalati csődök a nyomában

Címlapkép: Getty Images.

Máris itt a fordulat a magyar munkaerőpiacon?

Májusában a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 399 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest 134 ezer fővel kevesebb, derült ki a KSH adataiból. Ez azt jelzi, hogy a foglalkoztatásban már májusban megérkezhetett a fordulat, hiszen három hónapnyi visszaesés után újra emelkedést láthatunk.

Tovább a cikkhez

Több fintech is leállt a Wirecard csődje miatt

Több brit fintechcég fizetési rendszerei is leálltak múlt pénteken, miután a német Wirecard csütörtökön csődöt jelentetett – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjöttek a hétfő reggeli számok

3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4145 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Elhunyt 4 idős, krónikus beteg, ezzel 585 főre emelkedett az elhunytak száma, 2685-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 875 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 170 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Elgáncsolta a koronavírus a kisbefektetőket védő fontos EU-szabályt

Felsültek azok az európai szabályok, amelyeket azért hoztak létre, hogy a különböző jövőbemutató forgatókönyvekkel segítsenek a lakossági befektetőknek a legmegfelelőbb befektetési alapokat kiválasztani, ugyanis a legutóbbi piaci összeomlást senki nem jelezte előre  -írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Drámai szavak az Airbus vezérétől, egy egész szektor küzd a túlélésért

Az egész légiközlekedési szektor a túlélésért küzd, a beszállítóktól a repülőgépgyártókon keresztül a légitársaságokig, az Airbus sem kivétel, megszorításokra biztosan sor kerül, nyilatkozta Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója a Die Weltnek. A cégvezér arról is beszélt, hogy a következő két évben a korábbi tervekhez képest 40 százalékkal alacsonyabb gyártással és értékesítéssel számolnak, gyakorlatilag 10-15 évvel ezelőtti volumenekről van szó.

Tovább a cikkhez

Pénzügyi államtitkár: az átlagnál sikeresebben vészelte át Magyarország a válság első szakaszát

A koronavírus-járvány indulásakor hozott gyors intézkedések, például a járulékcsökkentés vagy a hitelmoratórium nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a válság első szakaszát az átlagosnál sikeresebben átvészelő államok között szerepel nem csak az egészségügyi, hanem a gazdasági oldalon is - jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjúban Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Tovább a cikkhez

Bedurrantotta legújabb programját az amerikai jegybank

A Fed márciusban jelentette be, hogy egyedi vállalati kötvények vásárlását is megkezdi, amivel a cél az volt, hogy biztosítsák az amerikai vállalatok finanszírozását és likviditást nyújtsanak a vállalati kötvények piacán. Az amerikai jegybank most közzétette, mely vállalatok papírjaiból vásárolt az elmúlt hetekben.

Tovább a cikkhez

Grafikonokon a friss koronavírus-helyzet

Átlépte a félmilliót a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma világszerte a Reuters hírügynökség legfrissebb, vasárnap éjszaka kiadott összesítése szerint. Az igazolt fertőzöttek száma globálisan meghaladta a 10 milliót, s bár vasárnap érezhető volt némi megtorpanás, a naponta regisztrált új esetek száma még mindig emelkedő trendben van. Több nagy népességű országban, például az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában is új csúcsok dőlnek.

Tovább a cikkhez

Csődvédelmet kért az egyik legnagyobb amerikai olaj- és gázipari vállalat

A Chesapeake Energy csődvédelmet kért tegnap, a vállalat a legnagyobb amerikai olaj- és gázipari cég az elmúlt években csődvédelemért folyamodik, a vállalat adósságállományra hatalmasra nőtt az elmúlt években, ennek finanszírozása egyre nehezebbé vált, a kegyelemdöfést viszont a zuhanó olajár adta a társaságnak.

Tovább a cikkhez
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kórház