dollár shutter
Gazdaság

Egy különc vélemény: mentsük meg a világot a gyenge dollárral!

Portfolio
Az Egyesült Államok döntéshozóinak a dollár leértékelésével kellene segítenie a világon - ezt nyilatkozta a CNBC-nek Hugh Hendry. Az egykori befektetési bankár, mára független makrogazdasági tanácsadó szerint azért lenne erre azükség, mert a jegybank élénkítő célú eszközvásárlási programja nem működik.

Hiába tűnik úgy, mintha a Fed programja óriási mennyiségű dollárt nyomna a gazdaságba - mondja Hendry - valójában a globális piacon dollárhiány alakult ki. Ha egyszer az Egyesült Államok elhatározta, hogy a világ pénzügyi rendszere legyen dollár alapú, akkor elégséges likviditást kell nyújtania a világnak.

Egy dolog királynak lenni, de úgy is kell viselkedni

- mondja a közgazdász, aki szerint ebben Amerika kudarcot vallott. Hendry szerint a a márciusi tőkepiaci zuhanás részben annak a következménye volt, hogy a befektetőknek el kellett adniuk a részvényeiket, hogy dollárt "teremtsenek" és visszafizessék az adósságukat.

Ahelyett, hogy rendszeresen ilyen drámai mozgásokat generálunk, jobb lenne, ha a kötvénykamatok megcélzása helyett a dollár árát próbálnánk helyesen belőni, a leértékelés ugyanis a részvényárfolyamokat felfelé húzná. A jelenleg 97-98-as szinten álló dollárindexet (a dollár értékét egy valutakosárral szemben) Hendry szerint a 60-70-es szinte kellene gyengíteni.

Az ötlet nem először merül fel mint a világgazdasági problémák megoldásának egyik lehetséges eszköze. A nyilvánvaló előnyök mellett azonban több nehézsége és kockázata is van. Egyrészt az Egyesült Államok viszonylag zárt gazdaság, nem biztos, hogy a leértékelés amerikai gazdaságot élénkítő hatása nagyon látványosan kiterjedne a világ többi részére. Emiatt az sem biztos, hogy a szabadon lebegő dollárt  gyengén lehetne tartani. Részvénypiaci szempontból ugyan előnyös lehet egy ilyen lépés, ám a gazdaság egésze számra fontosabb lehet, hogy a kamatokat a hosszabb lejáratokon is befolyásolni tudja a jegybank, hiszen ez a gazdasági szereplők szélesebb körére hat a megtakarítási, illetve hitelfelvételi döntéseken keresztül. 

(CNBC)

Címlapkép: Shutterstock

kína200610
qr-kód bankkártya fizetés
fiatalkori munkanelkuliseg magyarorszag meglepo jarasok200713
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
kína200610