forint mnb épület sötét magyar jegybank
Gazdaság

Csúnyán elpáholták a forintot, ráadásul most igazi hullámvasútra figyelmeztetnek

Portfolio
A forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris lazítása miatt került kéthónapos mélypontra a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint. A többség úgy véli, hogy hamarosan stabilizálódhat az árfolyam, azonban sokat segítene az egyértelmű jegybanki kommunikáció. Az elemzők nem számítanak arra, hogy a következő időszakban a forint jelentősen erősödne az euróval szemben, ehhez a nemzetközi hangulat jelentős javulására vagy az MNB monetáris politikájának szigorítására lenne szükség. Egyes vélemények szerint az alacsonnyá váló kamatszint miatt a következő időszakot érdemi volatilitás jellemezheti, hosszú távon pedig a forint tovább gyengülhet.

Az MNB lépése után gyengült a forint

Az MNB múlt heti váratlan kamatcsökkentése miatt esik a forint – mondta a Portfolio-nak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának igazgatója. A 15 bázispontos kamatcsökkentés mértékében semmiképp nem nevezhető jelentősnek, de jelzésértékű volt a piacoknak az árfolyam szempontjából is.

A döntés értelmezhető volt úgy is, hogy az MNB nem szeretne 350-nél erősebb forintárfolyamot látni

– mondta Regős, aki szerint az üzenetet a piacok megértették, és a forint gyengült az euróval szemben, egészen 357-es szint fölé.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint a váratlan kamatcsökkentés mellett az MNB ellentmondásos kommunikációja is szerepet játszott a gyengülésben. Múlt kedden, a kamatvágás után még

„egyszeri kamatcsökkentésről” beszéltek, pénteken azonban már újabb 15 bázispontos júliusi kamatcsökkentést jelzett az MNB.

Az alapkamat csökkentése kapcsán Kuti Ákos, az MKB Bank elemzési központjának igazgatója megjegyezte, hogy az utóbbi években ez a monetáris politikai eszköz jelentősen vesztett fontosságából. „Ugyanakkor a négy éve stabil jegybanki alapkamat csökkentése erős üzenet a gazdaságpolitika részéről, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítsanak a gazdasági szereplők, a vállalatok, a lakosság támogatására a koronavírus-járvány utáni nehéz gazdasági helyzetben” – fogalmazott.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem mozogtunk együtt a régióval

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint viszont kettős hatást figyelhetünk meg a forint esése mögött. „Egyrészt van egy globális mozgatórugó, az ismételten emelkedő koronavírus esetszámok (különös tekintettel az Egyesült Államokra, Ázsiára és Dél-Amerikára) újból beindították a kockázatkerülést. Ennek hatásra a feltörekvő piaci fizetőeszközök gyengülnek” – magyarázta Virovácz.

Ha megnézzük, akkor a régióban nem csak a forint, de a zloty és a korona is gyengült a június eleji értékéhez képest az euróval szemben. „Ugyanakkor a forint ismételten alulteljesítővé vált a régióban. Ennek oka, hogy az MNB nem mozgott szinkronban a régiós jegybankokkal. Miközben a csehek és a lengyelek már korábban meglépték a monetáris politikai lazító intézkedéseket, a Magyar Nemzeti Bank lépett a legkésőbb, ezzel idioszinkratikus sokkot okozva a devizapiacon” – fejtette ki Virovácz.

"Ráadásul, miután a jegybank leszögezte, hogy egy egyszeri lépésről van szó, pár nappal később már egy újabb 15 bázispontos kamatvágásról beszéltek, akár már júliusban. Mindez a forint egyedi gyengülését hozta magával. Vagyis a globális mellett egy lokális sokk is jelentkezett. Ez jól lemérhető a CZK/HUF és a PLN/HUF árfolyam alakulásából. Utóbbi új historikus csúcspontot ért el a napokban és megközelítette a 80-as szintet is" – mutatott rá az ING elemzője.

Kuti Ákos kiemelte, hogy az MNB az alacsonyabb jegybanki alapkamat hatását a hozamgörbe teljes spektrumán szeretné érvényesíteni, ám fontos látni, hogy a hosszabb lejáratokon a fedezett hiteltenderek, és a jegybank állampapír-vásárlási programja a domináns faktor, azaz a múlt keddi döntés alapvetően az alacsonyabb BUBOR-ok és a hitelezési dinamika felpörgetése felé mutat.

A 3 havi BUBOR 2020 elején még 0,20% alatt is járt, a járvány kapcsán kirobbant globális piaci turbulencia tükrében pedig 1,10% fölé került, a jelenlegi, 0,75%-os 3 havi BUBOR az év elejéhez képest magasabb kamatterhet jelent a vállalkozások számára.

Azonban az alacsony kamat és az erősebb forint a jelenlegi helyzetben nem tud egyszerre megvalósulni

– mondta Kuti Ákos.

Alulteljesítés, magasabb kamat mellett

Az MNB kiemelte, hogy júliusban 0,6%-on megállhat a kamatok csökkentése. „Bár ez nagyon erős üzenet az alapkamat pályáját tekintve, a piaci szereplők úgy vélhetik, hogy a gazdaságpolitikai szereplők a fenti célokkal (növekedés ösztönzése) összhangban a korábbinál jobban tolerálnak egy gyengébb és stabil forintárfolyamot az alacsonyabb kamatpályáért cserébe” – vélekedik Kuti Ákos, aki szerint

ez a várakozás akár tartósan is nyomást gyakorolhat a forint megítélésére.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank deviza- és kamatstratégája azt emelte ki, hogy a forint körülbelül két héttel ezelőttig valójában felülteljesítő volt a régióban az MNB áprilisi szigorítása miatt. Ezt a forint két hét alatt teljes mértékben ledolgozta, és most már kismértékben alulteljesítő a teljes negyedévet nézve a régióban.

A teljes első félévet tekintve az alulteljesítés mértéke már jelentősebb, miközben a forint kamatkülönbözete még mindig valamivel magasabb, mint a többi régiós országban

– fejtette ki Árokszállási. Véleménye szerint rövid távon benne van a pakliban némi további gyengülés, de hosszabb távon ez kérdéses.

350 felett fogunk maradni

Regős Gábor szerint ha nem történik váratlan esemény, akkor a jelenlegi árfolyam jelenthet nyugvópontot. Természetesen egy újabb váratlan esemény (akár külső sokk, koronavírus, pénzpiaci felfordulás, nem bejelentett kamatcsökkentés) okozhat további gyengülést, de ez inkább a kockázatok és nem az alappálya kategóriája – véli a szakértő. Hozzátette: természetesen az árfolyam igény esetén gyengíthető, erre a monetáris politikának vannak eszközei.

Török Zoltán szerint nagyon sokat már nem fog gyengülni a forint, hamarosan 350 környékén stabilizálódhat az euró/forint kurzus. Az erősödést az egyértelműbb jegybanki kommunikáció támogathatná, de „ha most már egy ideig nem mondanak semmit, az sem baj”.

Most elsősorban arra fókuszáltak a devizapiacon, hogy a jegybank egy újabb 15 bázispontos kamatvágást készíthet elő. Ezt követően azonban egyértelművé kell tenni (és az MNB ezt meg is teszi), hogy a 60 bázispontos alapkamat az alja a kamatszintnek – mondta Virovácz Péter, aki szerint ezzel meg lehet törni a forint gyengülését.

Az ING szakértője arra számít, hogy a mostani gyengülés inkább egy egyszeri változás volt, nem pedig egy tartós gyengülési trend kezdete. Szerinte a forint az idei év hátralévő részében továbbra is a 355-ös szint körül gravitál majd, 1-1 százalékos kilengésekkel.

Érdemi volatilitás

A járvány alatti pénz- és tőkepiaci tapasztalatok alapján Kuti Ákos szerint rövid távon nem maga az euró/forint árfolyam szintje, hanem a kilengések mértéke, jellege, dinamikája a fontos, ezért az MNB vélhetően verbális kommunikációval, illetve az egyhetes betét kondícióinak változtatásával igyekszik tompítani a forintpiaci turbulenciát. „Amennyiben a globális hangulat olyan mértékben válik negatívvá, hogy az euró/forint a történelmi csúcs, 370 közelébe kerül, akkor az MNB a monetáris politikai eszköztár finomhangolásával tompíthatja a turbulencia mértékét” – vélte Kuti Ákos.

Árokszállási Zoltán szerint a forint árfolyama a jegybanki fordulat (kamatcsökkentés) miatt volatilis maradhat a következő hetekben. Az elmúlt egy hét bejelentéseit látva úgy tűnik, hogy a jegybank nagyon szeretne kamatot csökkenteni, de a piaci folyamatoktól (a forint árfolyamától és a nemzetközi befektetői hangulattól) függ, hogy meddig tud ezzel eljutni.

Árokszállási emlékeztetett, áprilisban azt láttuk, hogy a forint jelentős gyengülésére a jegybank reagált. Ezért azt gondolja, hogy az MNB most sem fogja végül tolerálni, hogy a forint egy bizonyos határon túl, gyors ütemben és jelentősen tovább gyengüljön. „Tovább bonyolítja a képet a nemzetközi hangulat alakulása, ami április óta sokat javult, ugyanakkor a koronavírus terjedése ismét gyorsulni látszik, ami ronthat a hangulaton” – fogalmazott a szakértő, így az Erste szerint

érdemi volatilitásra számíthatunk a jelenlegi szintek környékén a következő hetekben.

Hosszú távon gyengülés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza szerint az MNB nem fogja tovább agresszívan csökkenteni a kamatszintet – egy júliusi 15 bázispontos kamatvágás még benne van – és lazítani egyéb módon a monetáris kondíciókat, mert

nem szeretnék, hogy a forint most 360-370-es kurzus közé kerüljön az euróval szemben.

„Ha nagyot esne a forint, akkor ideig-óráig kihátrálhat az MNB a kamatcsökkentésekből, de amint stabilizálódik, újra a lazításé lehet a főszerep” – hangsúlyozta.

Németh Dávid szerint átmenetileg a következő hónapokban stabilizálódhat a forint árfolyama - és megáll a kamatcsökkentés -, de hosszú távon a gyengülésé lehet a fő trend, ahogy a korábbi években is láthattuk. Éppen ezért a szakértő úgy véli, hogy 2021-ben tovább esik majd a forint, miután az MNB fent fogja tartani a laza monetáris kondíciókat, miközben a magyar infláció nagyjából 2%-ponttal meghaladhatja majd az euróövezeti inflációt.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708