Gazdaság

Éledezik a régióban a feldolgozóipar, de nincs még ok a nagy örömre

Portfolio
Nemcsak a magyar, hanem a cseh és lengyel feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index júniusi értéke is a bővülés 50 pontos határvonala alatt maradt, ami arra utal, hogy bár éledezik a régióban az ágazat, de még mindig zsugorodásról beszélünk. Összességében tehát a V-alakú felpattanás helyett inkább egy lassú, fokozatos kilábalásnak lehetünk tanúi a régiós feldolgozóiparban.

Reggel külön megírtuk már a magyar adatot: 40,7-ről 47 pontra felpattant a feldolgozóipari bmi, és részletesen elmagyaráztuk, hogy ez valójában mit jelent. Ahogy fogalmaztunk: a bmi a saját módszertanát szigorúan értelmezve további visszaesést ígér május-júniusra, még ha ennek havi mértéke már jóval kisebb is lehet az áprilisánál. Amennyiben ez bejön, akkor az a várakozásoknál sokkal rosszabb pályát jelent a gazdaság számára. Jóval valószínűbb azonban, hogy a bmi-t nem kell a saját módszertanához ragaszkodva értelmezni, és az index emelkedése önmagában is némi javulást jelez a konjunktúrában.

Hasonló megállapítást tehetünk a cseh és a lengyel bmi-adatokra is, hiszen előbbi 39,6-ról 44,9 pontra, utóbbi 40,6-ról 47,2 pontra ugrott. Ez tehát azt jelenti, hogy

a három régiós országban még mindig zsugorodhat a feldolgozóipar, de a zsugorodás intenzitása jócskán enyhült és már a konjunktúra jelei is kezdhetnek megjelenni.

A Reuters régiós körképében beidézi egy nagy lengyel ablakgyártó cég vezetőjét, aki szerint a lengyel piacon már nincs zsugorodás és elkezdtek felfutni az exporteladásaik is. Közben a cseh iparszövetség gazdasági igazgatója azt emelte ki, hogy a tagvállalataik körében végzett felmérés szerint a cégvezetők nagyon bizonytalannak látják az új megrendelések várható alakulását, mert egyeseket közvetlenül érintettek a gazdasági korlátozó intézkedések, mások pedig a lassan felfutó keresletre hivatkoznak, azt látják problémásnak. Egy másik cseh felmérésben, amelyet a J&T Banka végzett üzleti vezetők körében, azt az eredményt hozta, hogy a legtöbben nem számítanak gyors kilábalásra a válságból.

A hírügynökségnek nyilatkozott Virovácz Péter, az ING budapesti elemzője is, aki azt emelte ki, hogy a magyar bmi-adatok javulást mutatnak, de ez még mindig messze van a V-alakú felpattanástól, így a gazdasági nehézségek még a grafikon emelkedése mellett sem múltak el.

Palkovics László: a tartósabb megtorpanás egyelőre még várat magára a járműiparban
kórház
horvátország tengerpart shutter
newyork stock exchange
budapest parlament híd getty stock
suzuki
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás