factory worket dolgozó ipar gyár
Gazdaság

Hogy nőhet egyszerre a foglalkoztatás és a munkanélküliség Magyarországon?

Portfolio
Ellentmondásosnak tűnő adatokat közölt a KSH a foglalkoztatásról és a munkanélküliségről. Májusban ugyanis mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség emelkedett. Az adatok mélyére nézve kiderül, hogy miként oldható fel az ellentmondás.

Májusban már emelkedett a foglalkoztatottak száma a KSH munkaerő-felmérése szerint az előző hónaphoz képest. Az április volt a legrosszabb hónap a koronavírus-válságban, így nem meglepő, hogy a korlátozások feloldásával egyre többen munkába tudtak állni. A jelentés szerint májusban a foglalkoztatottak létszáma 4,4 millió fő volt, az előző hónaphoz képest 31 ezer fővel több, az egy évvel korábbihoz képest viszont 134 ezer fővel kevesebb. Utóbbi mutatja, hogy a koronavírus válság nem múlt el nyomtalanul.

Mindeközben azonban a KSH azt közölte, hogy a munkanélküliek száma 215 ezerre nőtt az egy hónappal korábbi 187 ezerről. A munkanélküliség és a foglalkoztatás azonban egyszerre nem nőhet. Kivéve, ha az inaktív népesség száma változik. A folyamatok mögött ugyanis ez húzódik meg: a koronavírus-válságban a KSH az inaktívak közé sorolta a munkanélkülivé váló embereket, mert nem feleltek meg a munkanélküliség definíciójának (nem kerestek munkát aktívan és nem voltak már 4 hete munkanélküliek), ez azonban azzal függ össze, hogy a koronavírus miatti korlátozó intézkedések miatt nem tudtak aktívan munkát keresni azok, akiket elbocsátottak.

Vagyis, valójában – közgazdasági szempontból – már nem nőtt a munkanélküliség májusban, de a KSH csak most sorolhatta át a március-áprilisi állásvesztőket a munkanélküliek kategóriájába. A Portfolio ezt a problémát kiküszöbölve február óta munkanélkülinek tekinteti azokat, akik elveszítették az állásukat az időszakban (szaggatott kék vonal), hiszen azt feltételeztük, hogy az állásvesztők nem akarnak kivonulni a munkaerőpiacról, hanem csak arról van szó, hogy ellehetetlenült a munkavégzésük/álláskeresésük. Számításaink szerint ez 6%-os munkanélküliségi rátát jelentett.

Éppen ezért a valós helyzet az lehetett, hogy a foglalkoztatás csökkenésével párhuzamosan a februári 167 ezerről áprilisra 290 ezer közelébe emelkedett a munkanélkülieknek a száma. Ez 120 ezer fős növekedést jelent, ami már egészen jó összhangban van a foglalkoztatási adatokkal. Májusban azonban megélénkült a munkaerőpiac, miután elkezdték feloldani a korlátozó intézkedéseket, így egy hónap alatt nagyjából 20 ezer fővel csökkenthetett a munkanélküliek száma, és 270 ezer közelében alakulhatott. A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat egy hónappal későbbre, júniusra teszi a fordulatot a munkanélküliségben, itt azonban az álláskeresők regisztrációjának az időpontja a kulcskérdés, nem az állásvesztésé (ráadásul a számbavétel módszertana is nagyban eltér).

Mindezzel összhangban vannak a munkaerőtartalék becslésére vonatkozó számítások is. Ez alapján továbbra is több mint 400 ezer fő lehet az, akit potenciálisan be lehet vonni a munka világába. A 270 ezer munkanélküli mellett több mint 100 ezer reményvesztett munkanélküli is itt van (ők azok, akik tartósan állástalanok, és már elvesztették a reményt is, hogy munkát találjanak, ezért nem is keresnek), valamint a több mint 30 ezer alulfoglalkoztatott is. Ők szeretnének többet dolgozni, de csak részmunkaidőben kaptak állást. Márciusban egyébként 40 ezer alulfoglalkoztatott volt, de a létszámuk már visszaállt a válság előtti szintre.

Címlapkép: Getty Images

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
kórház