factory worket ipar dolgozó gyári munkás
Gazdaság

ING: még nagyobb gazdasági visszaesés várható idén Magyarországon

Portfolio
A kelet-közép-európai országok jelentős gazdasági visszaesésen mehetnek keresztük az idei évben a koronavírus-járvány hatásai miatt, a kilábalás pedig fokozatos lesz az ING Bank friss előrejelzése szerint. A bank eddig is recessziót jósolt Magyarország számára (mint minden régiós ország esetében), most azonban rontotta az előrejelzését, vagyis mélyebb válságot prognosztizál.

A kelet-közép-európai térség minden országában gazdasága érdemben visszaesik idén az ING előrejelzése szerint, azonban deflációs kockázatok nincsenek egyik országban sem, miután a gazdaságok nagyon erőteljes növekedésen mentek keresztül az elmúlt időszakban.

ing1
Bal oldali ábra: a GDP várható alakulása a járvány előtt (szürke) és a jelenleg (narancssárga). Jobb oldali ábra: az infláció várható alakulása 2020-ra (szürke) és 2021-re (narancssárga), illetve az adott ország jegybankjának inflációs célja (fekete jelölő)

A régióban a csehek szenvedhetik el a legnagyobb visszaesést (-7%), míg a legkisebb GDP-zsugorodással Lengyelország úszhatja meg. Az ING előrejelzése szerint a kis, nyitott gazdaságokat erőteljesen megviseli a koronavírus-válság, miután a globális gazdaság visszaesése erőteljes hatást gyakorol rájuk.

ing2
Az export és az import aránya a GDP %-ában

Az ING Magyarországról szóló összegzése felidézi, hogy áprilisban sosem látott összeomlást mutatott az ipari termelés (-37%), visszaesett a kiskereskedelem (-10%) és az építőipar (-2%) is. A kilábalás azonban ezt követően már megkezdődhetett a Google közlekedései adatai, az online kasszák forgalmának növekedése, valamint az elektromos áram felhasználása alapján. Májusban és júniusban a kereslet így támogatni fogja a növekedést, azt követően azonban újra a bizonytalanság lesz az úr: a visszaeső rendelésállomány, a bizonytalan kilátások miatt növekvő megtakarítások, valamint a vállalati szektor költségcsökkentései és a munkaerőpiac gyengélkedése visszaveti a kilábalást.

Mindezek miatt az ING az eddigi 4,2%-os recesszióra vonatkozó előrejelzését 5,1%-os visszaesésre módosította.

Az elemzés szerint a habár a gazdaságvédelmi program jól hangzik Magyarországon, a valós költségvetési impulzus nulla körül van, a legtöbb intézkedés költségvetési átcsoportosításból ered, és nem addicionális hitelfelvételből. Az ING szerint a kormány 3,8%-os idei GDP-arányos hiánycélja túlságosan optimistának tűnik, a költségvetési hiány inkább a GDP 6%-a közelében lehet szerintük. Ez a különbség abból fakad, hogy a kormány és az ING eltérő makrogazdasági pályával számol, vagyis a a nagyobb gazdasági visszaesés önmagában rontja az állami büdzsét.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708