europol 0602
Gazdaság

Europol: titkosított telefonhálózatot működtető bűnözői csoportot számoltak fel

MTI
Merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot működtető szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a holland és a francia hatóságok - közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a két ország rendőrsége a titkosított hálózatot működtető és erre alkalmas telefonokat árusító bűnözői csoport tucatnyi tagját állította elő, miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét. A bűnözői hálózat a szervereket Franciaországban tárolta.

Az EncroChat június végén üzenetet küldött felhasználóinak arra figyelmeztetve őket, hogy azonnal kapcsolják ki és váljanak meg az eszközöktől, ugyanis szervereiket kormányzati szervek illegális módon feltörték.

Az Europol azt közölte, hogy a francia törvény rendelkezéseinek megfelelően, érvényes igazságügyi engedéllyel végzett leleplezés számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmány célba jutását hiúsította meg.     

Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekmények elkövetésére irányultak, ezért azonnali intézkedésekre volt szükség. A Hollandiában végzett akciók során 19 kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel, több ezer kilogramm hallucinogén anyagot foglaltak le, és több mint 100 embert előállítottak, köztük az ország két legkeresettebb embercsempészét - közölték.

A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) a nap folyamán közölte, hogy a szervezett bűnözői csoportok több száz feltételezett tagját vették őrizetbe köszönhetően a lehallgatott EncroChat-en keresztül folytatott beszélgetéseknek. Az NCA szerint Nagy-Britannia történetének legnagyobb bűnüldözési műveletében 746 gyanúsítottat fogtak el, 54 millió font (21 milliárd forint) készpénzt, 77 tűzfegyvert és két tonna kábítószert foglaltak le.

A telefonhálózatot az észak-franciaországi Lille városában lévő szerverekről üzemeltették, a rejtett kommunikációt biztosító szolgáltatást világszerte mintegy 60 ezren használták, közülük tízezren Nagy-Britanniában.

Az egyetlen célja az illegális áruk értékesítésének, a rivális bűnözők meggyilkolása, valamint a pénzmosás megszervezése és összehangolása volt - közölte a NCA. Ez a művelet azt bizonyítja, hogy a bűnözők nem ússzák meg akkor sem, ha titkosított eszközök leple alatt tervezgetik aljas bűncselekményeiket - hangsúlyozta Priti Patel brit belügyminiszter.

Címlapkép forrása: Yuriko Nakao/Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804