koronavírus maszk
Gazdaság

Koronavírus: romlik a helyzet Magyarország szomszédainál

Portfolio
MTI
Bő egy hónappal azután, hogy a koronavírus-járvány napi megerősített esetszáma először meghaladta a 100 ezer főt, a mostani friss adat már meghaladta a 200 ezer főt. Ez ugyanúgy rekord, mint az Egyesült Államokból jelentett 53 ezer új megbetegedés, eddig az országban a legmagasabb napi új esetszám 45 ezer fő volt. Mindeközben Magyarország, illetve a régiónk nagy része és Európa még mindig kivételesen jó helyzetben van a fertőzések számát tekintve, igaz, például Csehországban egy csoportos megbetegedés miatt ugrott meg a napi esetszám. A csütörtöki jelentések szerint közben Ukrajnában és Romániában is romlik a helyzet a betegek számát tekintve. A koronavírus-járványról szóló híreink percről-percre.

Izrael is ismét szigorít

Ismét szigorítottak Izraelben a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon, miután rekordot döntött az új fertőzöttek száma a zsidó államban.

Tovább a cikkhez

Szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók

Rendszeres szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók, akik szerint a módszerrel akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel.

Tovább a cikkhez

Spanyolországban adóreform jöhet a helyreállítás érdekében

Elkerülhetetlen az adóreform a gazdaság helyreállítása érdekében a koronavírus-járványt követően - hangsúlyozta a spanyol miniszterelnök a La Sexta országos kereskedelmi televíziónak adott interjúban.

Tovább a cikkhez

Csúszik az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcina tesztje

6,2%-ot esett a Moderna részvényeinek árfolyama, miután a Stat nevű egészségügyi hírportál megírta, hogy csúszik a gyógyszercég Covid-vakcina tesztjének harmadik fázisa.

Tovább a cikkhez

Törökországban alig lassul a fertőzés üteme

Törökországban az előző napi 1192 után csütörtökön 1186-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 202 284-re nőtt.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb bomba meglepetés - Megállíthatatlan a Tesla eszeveszett száguldása

A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a Teslának sikerült messze felülmúlni az elemzői várakozásokat az értékesítés területén a második negyedévben is. A befektetők kitörő örömmel fogadták a hírt, az amerikai elektromosautó-gyártó árfolyama megállíthatatlanul erősödik, már 1200 dollár felett jár.

Tovább a cikkhez

Svájc 29 országból korlátozza a beutazást

29 országból korlátozza a beutazást Svájc július 6-ától – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

1000 alá csökkent a kórházban kezelt koronavírusosok száma Olaszországban

Március 2. óta nem volt annyira alacsony a kórházban kezelt koronavírus-fertőzött betegek száma, mint csütörtökön. Az újonnan fertőzöttek száma azonban az utóbbi négy napban fokozatosan emelkedett.

Tovább a cikkhez

Itt vannak a magyarok kedvenc autómárkái, amelyeket most is viszik, mint a cukrot

Magyarországon közel negyedével kevesebb új autót helyzetek forgalomba júniusban, mint egy évvel korábban, vagyis továbbra is kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány keményen érezteti hatását a hazai autópiacon. De melyek voltak azok a márkák, amelyek ebben a kiemelten nehéz időszakban is népszerűek maradtak a vásárlók körében?

Tovább a cikkhez

Újra elkezdtek bezárkózni az amerikai államok, miután egy nap alatt több mint 50 ezer fertőzöttet ta

50 600 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szerdán az Egyesült Államokban, ez volt az egyik legmagasabb napon belüli szám, mióta a járvány kirobbant – írja a CNBC a John Hopkins University adatai alapján.

Tovább a cikkhez

Történelmi hiánnyal számol Németország - Lépett a Bundestag

Újabb pótköltségvetést fogadott el a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt, a csütörtökön megszavazott büdzsé az eddigi rekordot nagyságrendekkel meghaladó, 217,8 milliárd eurós (76,3 ezer milliárd forint) hiánnyal számol.

Tovább a cikkhez

Trump: az amerikai gazdaság dübörögve tér magához

Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján csütörtökön.  

Tovább a cikkhez

Romlik a helyzet Horvátországban és Szlovéniában

Ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok csütörtöki közleményéből.

Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 81-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2912-t, és két új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 110-re nőtt. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2155 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 84-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 647 fő.    

A szomszédos Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 21-gyel 1633-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Ezt megelőzően ennél nagyobb napi esetszámot, 36-ot április 16-án jegyeztek az országban. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze kilencen vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.    

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Más országok állampolgárai számára ugyanakkor mindkét ország továbbra is korlátozásokat tart fent.    

Horvátországban az uniós állampolgároknak is meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.    

Bár Szlovénia a schengeni térséghez tartozik, az övezetből érkező állampolgárokat is ellenőrzik a határokon, adatokat azonban nem vesznek fel tőlük.    

A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk. Horvátország ugyanakkor engedélyezi számukra a beutazást, amennyiben üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak oda, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

Lukasenka fehérorosz elnök: legyőztük a járványt

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint országa egészségügyi rendszere kiállta a próbát és győzedelmeskedett a koronavírus-járvány felett.

"Az egészségügyi dolgozók kerültek az élvonalba a koronavírus-járvány miatt. Az egészségügyi rendszerünk megállta a helyét. Ennek ellenére nem lankadunk a küzdelemben, habár már most is kijelenthetjük, hogy győztünk" - idézte szavait az elnöki hivatal.    

Lukasenka, aki a nap folyamán állami kitüntetéseket adott át, úgy vélte, hogy Fehéroroszország a járvány elleni küzdelemben "politikai észszerűségről és népi bölcsességről" tett tanúbizonyságot.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői ismételten és hangsúlyozottan a távolságtartási szabályok betartatását, a tömegrendezvények betiltását, valamint a nagyobb létszámú gyülekezések kerülését tanácsolták a fehérorosz hatóságoknak. Az országban ennek ellenére nem vezettek be karantént.    

A Fehéroroszországot bő negyedszázada vezető Lukasenka korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. "Pszichózisnak" minősítette a világszerte bevezetett óvintézkedéseket és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19.    

A 9,5 millió lakosú országban eddig 62 ezer 424 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 398-an hunytak el a kórban.

450 eset Romániában

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány Romániában: az utóbbi 24 órában 450-nel nőtt az azonosított fertőzöttek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítéséből.

A járvány áprilisi tetőzése idején is csak három, a múlt héten pedig egy olyan nap volt, amikor ennél több fertőzést diagnosztizáltak egyetlen nap alatt.    

A fertőzések számának növekedése június elején, a rendkívüli állapot, illetve a kijárási és gyülekezési korlátozások fokozatos feloldása nyomán kezdett ismét erősödni, azóta pedig megduplázódott. Június 10-én még 164 volt a naponta diagnosztizált, új esetek utóbbi két heti átlaga. Ez a mutató azóta folyamatosan emelkedik, csütörtökön pedig elérte a 325-öt. A csütörtökön regisztrált adat csaknem 30 százalékkal haladja meg a járvány első tetőzését idéző mostani átlagot.    

Az utóbbi 24 órában 20 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában: ez is 25 százalékkal magasabb a jelenlegi átlagnál és több mint kétszerese az egy hónapja regisztrált napi halálozási adatnak.    

A betegség romániai megjelenése óta 27 746 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 19 363-at gyógyultnak nyilvánítottak, 1687-en pedig életüket vesztették. Napról napra növekszik a súlyos esetek száma is: míg egy hónapja kevesebb mint 150, csütörtökön 237 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.    

A betegség terjedése miatt a bukaresti kormány elhalasztotta a július elsejére várt további lazításokat, így továbbra sem nyithattak ki a beltéri vendéglátóhelyek. A hatóságok bírságolással próbálják fegyelmezni azokat, akik megszegik a távolságtartási és higiéniai előírásokat, a beltéri maszkviselési kötelezettséget: az utóbbi 24 órában 345 kihágásért róttak ki átlagosan 394 lejnyi (28 500 forint) büntetést.

Koronavírus: már 800-an jelentkeztek önkéntes tartalékosnak

A honvédség bebizonyította, hogy képes és kész helytállni egy olyan láthatatlan ellenséggel szembeni küzdelemben is, mint a koronavírus - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség központi elismerésátadó ünnepségén, Budapesten.

Tovább a cikkhez

Romlik a helyzet Ukrajnában

Ukrajnában ismét megugrott a koronavírusos fertőzöttek számának napi növekedése, csütörtökre egy nap alatt889 új beteget regisztráltak és 12 újabb haláleset történt

- derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra elérte a 45 ezer 887-et. A betegségben elhunytaké 1185-re emelkedett, miközben eddig 20 ezer 053-an gyógyultak meg, közülük 505-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 24 ezer 649-re nőtt.    

Előző nap ismét a nyugati országrészben lévő, legfertőzöttebb régióban, Lviv megyében jegyezték fel a legtöbb új beteget, 152-őt, valamint a második legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben, 104-et. Őket követi a szintén nyugat-ukrajnai Rivne megye 93, és Kárpátalja 85 új beteggel.    

Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 5730-at, újabb haláleset az elmúlt napban nem történt, az eddig elhunytak száma így továbbra is 146, a gyógyultaké pedig 856 a megyében.    

A fővárosban, Kijevben a regisztrált fertőzötteké 5242, a halálos áldozatoké újabb hárommal 111-re emelkedett, míg 1642-en győzték le a kórt.    

Kárpátalja megyében ismét nőtt előző nap a halálos áldozatok száma, két újabb esettel 97-re emelkedett. Az eddig azonosított betegek száma elérte a 3046-ot, közülük eddig csupán 975-en gyógyultak meg.    

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy az elmúlt napban 221 beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az újonnan azonosított fertőzöttek között 63 egészségügyi dolgozó van. Ukrajnában az egészségügyi alkalmazottak körében már meghaladta a 6800-at a járvány kezdete óta koronavírussal megfertőződöttek száma.      

Előző nap 23 ezer 168 tesztet végeztek el az országban, ebből 11 ezer 109 PCR-tesztet és 12 ezer 059 antitestszűrést.    

A miniszter sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a kormány előző napi ülésén jóváhagyta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyben indítványozzák a kötelező szájmaszkviselésre vonatkozó szabály megsértőiek megbírságolását. A jogszabályt a kabinet hamarosan beterjeszti a törvényhozás elé. Sztepanov kifejtette, hogy magánszemélyeknek a büntetési tétel 170-tól 255 hrivnyáig terjedhet (körülbelül kétezertől háromezer forintig), míg a vállalatoknak és az intézményeknek 3400-5100 hrivnya (40-60 ezer forint) közti pénzbüntetést kell fizetniük.    

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a különböző karanténszabályok megsértéséért már eddig is szabtak ki bírságot az ukrán hatóságok, eddig a pénzbüntetés alaptétele az első elkövetéskor 17 ezer hrivnya (199,5 ezer forint) volt. Ezt a fajta bírságot elsősorban a kötelező karantén önkényes elhagyásáért szabták ki, valamint a megengedettnél nagyobb létszámú tömegrendezvények - főként vallási szertartások - megtartásáért.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

A diákok és a tanárok ingyenes netkapcsolatot kaphatnak járvány idején

A kormány várja az emberek véleményét a diákok és a tanárok ingyenes internethasználatáról - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Májusban már nem nőtt a munkanélküliség az eurózónában, Olaszországban viszont megugrott

Olaszországban nőtt a munkanélküliségi ráta májusban, így már pontosabb képet látunk a munkaerőpiacot ért hatásoktól. Az eurózónában viszont már nem nőtt érdemben a ráta az előző hónaphoz képest.

Tovább a cikkhez

Kritikus napok jönnek a koronavírus terjedésében – Az egész világ Amerikára figyel

Egy friss tanulmány szerint ha azt látják az emberek, hogy nem tudják kordában tartani a hatóságok a koronavírus terjedését, akkor csaknem olyan szintű „lefagyás” alakulhat ki a lakossági fogyasztásban, mintha ténylegesen szigorú korlátozások lépnének életbe és ebből a szempontból kritikusak az előttünk álló napok az Egyesült Államokban, ahol meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma – mutat rá minapi anyagában a Nordea Bank. Szerintük az a kulcsfontosságú, hogy a következő napokban meglódul-e Amerikában a halálozások száma is a fertőzések száma után, mert ha nem, akkor az emberek teljesen más következtetéseket vonnak le és életben maradhat a V-alakú gazdasági kilábalással kapcsolatos eddigi elképzelésrendszer.

Tovább a cikkhez

Allianz: a koronavírus háromszor akkora sokk a biztosítási piacnak, mint a pénzügyi válság volt

Várhatóan több mint háromszor erősebb lesz a koronavírus-világjárvány hatása, mint az előző globális pénzügyi válságé, idén ugyanis 3,8%-os lehet a globális piaci visszaesés – vélik az Allianz tegnap közzétett 2020-as Globális Biztosítási Jelentésének szerzői. Magyarország biztosítási piaca egyelőre ellenállónak bizonyult, éves díjbevétel-növekedése viszont a tavalyi 10,6%-ról 1,7%-ra eshet vissza idén.

Tovább a cikkhez

A britek 75 országból engednek karantén nélküli beutazást

Az Egyesült Királyság 75 országból teszi lehetővé  a beutazást karantén nélkül, köztük az EU országok többségéből is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a csütörtök reggeli magyar adatok

Tegnaphoz képest ismét nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma, 9 új esetet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 858 fő. A 9 új beteg nagyrésze Budapesten vagy Pest megyében él, de három másik megyéből is jelentettek új megbetegedést.

Tovább a cikkhez

Durván gyorsul a koronavírus-járvány a világon, Magyarország kivételes helyzetben

Egy hónappal ezelőtt haladta meg először a 100 ezer főt a napi regisztrált új koronavírusos esetek száma, ma azonban már ennek duplájáról, 200 ezer megbetegedésről jelentettek az országok. 

Az Egyesült Államokban, a járvány egyik fő gócában, az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít. Az országban a halottak száma 706-tal nőtt, összességében az elhunytak száma meghaladta a 128 ezret. A friss napi esetszám jelentős ugrást jelent az amúgy is gyorsuló ütemben járvány terjedési ütemében, hiszen eddig még 45 ezret sem haladta meg ez az adat.

A tegnapi eredmény még a hétnapos mozgóátlag által mutatott trendet is magasabbra tudta húzni, és már tényleg nem tűnik akkora túlzásnak Anthony Fauci kijelentése a 100 ezres napi esetszám lehetőségéről.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Arizonában, Floridában, Kaliforniában és Texasban regisztrálták a legélesebb emelkedést, ezek benne vannak abban a tizennégy államban, amelyekben megduplázódott a frissen diagnosztizált fertőzöttek száma júniusban. A járványhelyzet miatt több államban is fel kellett függeszteni a korábban elrendelt korlátozások enyhítésének folyamatát.

Dél-Amerikában valamelyest javult a helyzet az új esetszámokat tekintve, de több országban még mindig magas számot láthatunk. 

Európában továbbra is alacsony esetszámot láthatunk, a régiónkban viszont Csehországban nagyot ugrott az új esetszám, egy csoportos megbetegedés miatt, illetve Horvátországban is kissé megugrott a fertőzések száma, ahogy kinyitott az ország.  

A címlapkép forrása: MTI/EPA/David Swanson.

Megint összeült az Operatív Törzs és Orbán Viktor is ott kezdett ma reggel

Reggel 5:58-as időpontot jelezve tettek ki egy képet röviddel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalára. A képen az szerepel, amint éppen megérkezik a miniszterelnök az Operatív Törzs ülésére. Ez azt jelenti, hogy továbbra is vannak ilyen események, csak az ülések után már nincsenek napi gyakoriságú sajtótájékoztatók, hiszen a koronavírus-járvány idehaza nagyon alacsony napi új esetszámokat produkál, és a friss adat szerint az átfertőzöttség is alacsony a magyar lakosságban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új sebességre kapcsolt a járvány az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.

Tovább a cikkhez

Villámgyorsan kiürítette a kormány a koronavírus elleni fegyvertárát

Április vége és június vége között a kormány közel 900 milliárd forintot költött a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére létrehozott egyik fontos eszköz terhére. Ezzel lényegében ki is merítette azt. Megmutatjuk, kik voltak ennek az osztogatásnak a legnagyobb nyertesei.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kórház orvos egészégügy informatika