kritikus napok elott all amerika koronavirus jarvany terjedes200702
Gazdaság

Kritikus napok jönnek a koronavírus terjedésében – Az egész világ Amerikára figyel

Portfolio
Egy friss tanulmány szerint ha azt látják az emberek, hogy nem tudják kordában tartani a hatóságok a koronavírus terjedését, akkor csaknem olyan szintű „lefagyás” alakulhat ki a lakossági fogyasztásban, mintha ténylegesen szigorú korlátozások lépnének életbe és ebből a szempontból kritikusak az előttünk álló napok az Egyesült Államokban, ahol meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma – mutat rá minapi anyagában a Nordea Bank. Szerintük az a kulcsfontosságú, hogy a következő napokban meglódul-e Amerikában a halálozások száma is a fertőzések száma után, mert ha nem, akkor az emberek teljesen más következtetéseket vonnak le és életben maradhat a V-alakú gazdasági kilábalással kapcsolatos eddigi elképzelésrendszer.

Ma reggeli külön cikkünkben már körbejártuk, hogy mennyire erőteljesen gyorsul az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány terjedése, hiszen napi szinten már 53 ezer új fertőzöttet mutat a John Hopkins egyetem adatbázisa az előző napi 45 ezerről. Így lassan tényleg realitássá válik Anthony Fauci vezető amerikai virológus minapi figyelmeztetése, miszerint 100 ezerig is ugorhat ez a szám, ha nem lép egységesen az ország (pl. kötelező maszkhasználat ott, ahol nem lehetséges a személyes távolságtartás) és a halálozások mostani 128 ezer körüli száma is sajnos akár megduplázódhat.

A Nordea Bank minapi anyaga szerint

az, hogy ennyire meglódult a járvány terjedése az Egyesült Államokban, alapvetően veszélyezteti azt az eddigi nézetet, hogy V-alakú gazdasági kilábalás zajlik és az élet szépen lassan majd visszatér a rendes kerékvágásba.

Ez egyelőre inkább az európai kontinensre lehet igaz (bár ott is csak lassú lehet a kilábalás üteme), ahol nincs egyelőre újbóli járványgyorsulás, így látványosan szétvált a két görbe.

A bank szakértői szerint a következő 6-10 nap a kritikus fontosságú az Egyesült Államokban, mert ekkor dől el egyrészt az, hogy sikerül-e a tagállami korlátozások feloldásának elnyújtásával, illetve újabb szigorításokkal kordában tartani a járvány terjedését, másrészt a fertőzés terjedésének felgyorsulása magával vonja-e a halálozások újbóli megugrását is.

Emlékeztetnek egy friss amerikai tanulmányra, amelynek egyik fő megállapítása az, hogy

ha az emberek azt látják, hogy nem tudják kordában tartani a hatóságok a járványt, akkor az a gazdaság teljes lezárásához hasonló fogyasztás-visszaesést, „lefagyást” okozhat.

Ilyen értelemben tehát még mindig kifizetődőbb a tanulmány szerint az a stratégia, hogy leállítják a gazdaságot, széleskörű tesztelést hajtanak végre és ezek után indítják újra a gazdaságot, mint az, ha nincsenek újbóli szigorú korlátozások, de „végignézi” az ország a járvány meredek felgyorsulását, ami aztán súlyos emberáldozatokat is szed a fogyasztás "lefagyása" mellett.

Ha tehát a következő napokban is azt látják az amerikaiak, hogy a járvány meredeken gyorsul, és a halálozások is megugranak, akkor az a kép alakulhat ki bennük, hogy nem lehet kordában tartani a vírust és ez a fogyasztást, ezen keresztül pedig a gazdasági kilábalását is jócskán visszavetheti.

A következő napokban tehát azt kell nagyon figyelni a Nordea szerint, hogy a halálozási görbe is meglódul-e, vagy sem.

Ha nem, akkor abból azt a következtetést vonhatják le az emberek, hogy a) a megnövekedett vírustesztelési kapacitások miatt ugrik a kimutatott fertőzések száma, b) olyan korcsoportokban terjed a vírus, amelyek kevésbé veszélyeztetettek, vagy c) a vírus „ereje”, halálozási rátája csökkent a nyári forró hónapokban. Ezek a következtetések tehát alapvető hatást gyakorolhatnak a lakosság magatartására, fogyasztási viselkedésére, és így a gazdaság kilábalási pályájára.

A Nordea szerint egyébként most még nem a vírus második hullámát látjuk az Egyesült Államokban, hanem inkább azt, hogy földrajzilag azokban a tagállamokban (főleg Texas, Arizona, Kalifornia, Florida) terjed intenzívebben, ahol eddig nem, így nagy retorikai csatára számít a demokrata vezetésű tagállamok és a republikánus Donald Trump elnök között abban, hogy mikor nyissák újra a gazdaságot és milyen ütemben.

A bank és a Reuters friss elemzése egyébként kétségbe vonja Trump azon sugalmazását, hogy a több kimutatott fertőzött csak a megnövekedett tesztelési kapacitások eredménye, hiszen az elvégzett teszteken belül emelkedik a pozitív teszteredmények aránya, azaz a vírus tényleg intenzívebben terjed. Az országos átlagban 5%-ról néhány hét alatt 7% körülre ugrott a pozitív teszteredmények száma, de amint az alábbi ábrán látszik: Floridában és Taxasban sokkal magasabb szinteken jár már ez, míg New Yorkban, a járvány eredeti epicentrumában 2% körül stagnál.

A bank vizsgálatai szerint az adja a legjobb indikációt arra, hogy mikor és milyen mértékben lehet enyhíteni a gazdasági korlátozó intézkedéseken, hogy hogyan változik a vírus miatti halálozások száma. Ebből a szempontból az Egyesült Államok egyébként elég rosszul áll, hiszen az alábbi grafikon jobb szélén található Svédországgal és az Egyesült Királysággal együtt, miközben azokban az országokban lehet (tovább) lépni a lazítások felé, vagy fent lehet azokat tartani, amelyek az x-tengelyen balra találhatók.

A rangsort az képezi, hogy 1 millió lakosra vetítve az utóbbi egy hónapban mennyivel nőtt a halálozások száma a koronavírus miatt és ebből a szempontból Olaszország mellett még Franciaországot is a „veszélyzónához” sorolja a bank amiatt, hogy nagyon alacsony az elvégzett tesztek száma (20 ezer darab egymillió főre vetítve, ami ötöde az amerikai, olasz és spanyol arányszámszámnak).

A bank szerint tehát

az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Svédország nem igazán gondolkodhat egyelőre a korábban bevezetett korlátozások érdemi további lazításában és így a korábban relatív lazább svéd szabályozás most már relatív szigorúbb szinten áll és várhatóan ott is marad még egy jó ideig.

Itt is visszaköszön az a fenti tanulmányban is jelzett következtetés, hogy közép távon vizsgálva kifizetődőbb lehet a gazdaság teljes leállítása és a széleskörű tesztelés, majd a gazdaság újraindítása, mint az, hogy próbáljuk viszonylag laza szabályozással korlátok között tartani a vírus terjedését, mert annak magas halálozás lehet az egyik fő következménye. Ennél erősebb megállapításokra azonban nem vállalkozik a bank és majd úgyis az idő dönti el, hogy melyik stratégia a költséghatékonyabb.

Címlapkép forrása: Noam Galai/Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804