forint200124
Gazdaság

Ráugrottak a befektetők a magyar államkötvényekre, jóval terv felett adott el az ÁKK

Portfolio
Az 5 és a 10 éves kötvényből is a meghirdetettnél jóval nagyobb mennyiséget fogadott el az ÁKK a ma délelőtti aukciókon, míg az átlaghozamok vegyesen alakultak az előző forrásbevonásokhoz képest.

Az ÁKK összesen 75 milliárd forintnyi papírt hirdetett meg eladásra, ezekre összesen 156,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat futott be. Főként az 5 éves kötvény iránt volt intenzív a kereslet (2,2-szeres lefedettség), így ott emelte meg leginkább az adósságkezelő az elfogadott mennyiséget a meghirdetetthez képest. Végül összesen 102,5 milliárd forintnyi forrást vont be az aukciókon.

A hároméves kötvényből 20 milliárdot hirdetett meg, a 41,5 milliárdos benyújtott ajánlat ennek több mint duplája volt. Ebből végül 20 milliárdot fogadtak el, az átlaghozam 0,97% lett, ami 4 bázisponttal magasabb az előző kibocsátás átlaghozam-hoz képest.

Az ötéves papír iránt még intenzívebb volt a kereslet, a 35 milliárdos meghirdetett mennyiségre ugyanis több mint 76 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az ÁKK ebből 52,5 milliárdot el is fogadott, jelentősen meghaladva az előzetesen meghirdetett mennyiséget. Az átlaghozam 1,3% lett, ami 2 bázisponttal magasabb az előző kibocsátás hozamánál.

A  tízéves papírnál a 20 milliárdos meghirdetett összegre 38 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, ezekből végül 30 milliárdot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam itt 2,22% volt, ami viszont 8 bázisponttal alacsonyabb az előző hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamánál.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurt tőzsde
Koronavírus
autó park parkolás
maszkosférfi
kiskereskedelem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
autó park parkolás