orbán viktor gulyás gergely parlament
Gazdaság

Villámgyorsan kiürítette a kormány a koronavírus elleni fegyvertárát

Április vége és június vége között a kormány közel 900 milliárd forintot költött a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére létrehozott egyik fontos eszköz terhére. Ezzel lényegében ki is merítette azt. Megmutatjuk, kik voltak ennek az osztogatásnak a legnagyobb nyertesei.

Sokszor írtunk már arról, hogy érdekesen módosította a 2020-as költségvetést a magyar kormány a járvány miatt. Még mindig nem ismert ugyanis, hogy a koronavírus okozta válsághelyzet hogyan írta át az idei büdzsé főbb bevételi és kiadási sorait. 

Azt tudjuk viszont április eleje óta, hogy papíron két fontos költségvetési alapon keresztül veszi fel a harcot a kormány a járvány negatív hatásaival szemben: felállt a Gazdaságvédelmi Alap és a Járvány Elleni Védekezési Alap. Előbbi alapon keresztül valósultak meg a gazdaságpolitikai lépések, utóbbi keret pedig a járványügyi kiadásokra biztosított fedezetet, mi most az előbbivel foglalkozunk részletesen, ahogy tettük már a közelmúltban is.

Eredetileg a Gazdaságvédelmi Alap idei keretösszege 1346 milliárd forint volt. A kormány azonban ide sorolta be a bevételi és a kiadási oldalra is a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 423 milliárd forintos keretét, ezért attól el is tekinthetünk. A fennmaradó 923 milliárd forintnyi kiadás fedezete pedig bizonyos költségvetési és minisztériumi zárolás, azonban ennek részletes bontását soha nem közölte a költségvetésért felelős Pénzügyminisztérium. A Gazdaságvédelmi Alap kiadási oldalán az 5 pillérre épülő gazdaságvédelmi programokat nevesítette a kormány, ez volt az eredeti terv. 

Az élet azonban felülírta ezt, és a tervekkel szemben túlnyomó részt más célokra fordítja a Gazdaságvédelmi Alap keretösszegét a kormány.

Ennek hátteréről részletesen már itt írtunk:

Gazdaságvédelmi Alap (GA, 2020)
Forrás Mrd Ft Kiadás Mrd Ft
Kp-i intézmények megtakarításai  923 Gazdaságvédelmi programok  
        I. Munkahelymegtartás  
        II. Munkahely-teremtés  
        III. Kiemelt ágazatok  
        IV. Vállalkozás-finanszírozás  
        V. Család- és nyugdíjasvédelem  
    Elvonások visszajuttatása  
    Egyéb, nem válságintézkedések  
Források összesen 923 Kiadások összesen 923
Forrás: Portfolio-gyűjtés      

Az elmúlt bő két hónapban ugyanis több olyan közlöny is megjelent, ami számtalan forrásátcsoportosítást tartalmazott a Gazdaságvédelmi Alap terhére, a legkülönbözőbb célokra (űrkutatás, Budapest-Belgrád, stadion, sportközpontok beruházás, művészeti intézmények, határon túli gazdaságfejlesztés, turizmusfejlesztés, kiemelt közúti projektek). Az sem kizárt, hogy ezekkel az átcsoportosításokkal a kormány a korábbi költségvetési zárolások egy részét oldja fel.

A Portfolio gyűjtése szerint a kormány már 872 milliárd forintot költött el a Gazdaságvédelmi Alapból. Vagyis a 923 milliárd forintos kiadási keretösszeg 95%-át lényegében elköltötte.

Megfordítva ezt úgy is mondhatnánk, hogy a következő fél évben a koronavírus-válság idei kezelésére a kormánynak 51 milliárd forintja maradt közvetlenül a költségvetésben.

A legnagyobb kiadási tételek

Ha a Gazdaságvédelmi Alap fenti táblázatának kiadási oldalát vizsgáljuk, azt mondhatjuk, hogy a munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatásra a kormánynak sikerült uniós forrásokat szereznie, ezért ennek fényében nem teljesen meglepő, hogy a kormány más célokra is kezdett költeni a Gazdaságvédelmi Alapból. A főbb kiadáscsoportok a Portfolio gyűjtése szerint sorrendben a következők:

 • Versenyképesség-növelő támogatás (ezt tulajdonképpen fel lehet fogni az eredeti tervekben "kiemelt ágazatok támogatása" kiadáscsoportként) keretében költött a kormány 169 milliárd forintot. Itt a kabinet vissza nem térítendő forrást biztosított a pályázó vállalatok számára, beruházásaik megvalósításához. 
 • Kiemelt közúti projektekre és közúthálózat felújítására 140+24 milliárd forintot költött el a kormány.
 • A turisztikai fejlesztési célelőirányzat 98 milliárd forinttal gyarapodott a döntések következtében (ez is megfeleltethető kiemelt ágazat pillérnek a fenti táblázatban).
 • Vagyis a fenti 3 nagyobb célra ment el az eddigi költések 50%-a.

És néhány egyedi nagyobb költés, amit még ki lehet emelni:

 • A legnagyobb egyedi tétel viszont a Budapest-Belgrád vasútvonal többlettámogatása 82 milliárd forint értékben.
 • Mindezek mellett jutott néhány tízmilliárd forint stadionokra és csarnokok építésére (pl. Bozsik Stadion, Veszprémi uszoda)
 • A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beruházásait is támogatta ezen keresztül a kormány 42 milliárd forinttal.
 • A határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására 54,5 milliárd forintot különített el ebből a kormány.
 • Az Eximbank tőkeemelésére jutott 14,3 milliárd forint, valamint kamatkiegyenlítésére 15 milliárd.
 • Nemzeti agrártámogatásokra 25 milliárd forint.
 • Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatására költött 11,4 milliárdot a kormány az alapon keresztül.
 • A Modern Városok Programja 20 milliárdot, a Magyar Honvédség 12 milliárdot, a Büntetés végrehajtás pedig 20 milliárd forintot kapott.

Mekkora a teljes számla?

Azt, hogy pontosan milyen hatással volt a koronavírus-járvány az idei költségvetésre, továbbra sem tudjuk pontosan, a fenti gyűjtésünk alapján azonban a kiadási oldalról lehet egyfajta képünk. Tovább részletezhetjük a kiadási oldali hatást, ha gazdaságvédelmi célú kiadások mellé hozzátesszük a járványügyi (elsősorban beszerzési) kiadásokat. 

A májusi költségvetési adatokból pedig tudjuk, hogy összesen 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés, ebből a védekezésre fordított kiadások május végére elérték a 450 milliárd forintot.

Mindezek alapján tehát a koronavírus-járvány kezelésével összefüggésben a kormány 1462 milliárd forintot költött az idei költségvetésből. Ennek azonban csak egy kisebb része többletkiadás (a gazdaságvédelmi alap kiadásai nem növelik a teljes kiadási oldalt a fentebb bemutatott folyamatok miatt).

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

bejrút200804
koronavirus
Frankfurti tőzsde
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804