koronavirus usa
Gazdaság

Koronavírus: nem csitul a járvány, érkeznek az esti adatok

Portfolio
A világon 10 871 362 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 521 298, a gyógyultaké pedig 5 754 013 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Magyarországon továbbra is alacsonyak a számok, de több szomszédos országban ismét emelkedni kezdett a megbetegedések száma. A koronavírus-járványról szóló híreink percről-percre.

Az Egyesült Államokban megint rekordszámú új fertőzött van

Az Egyesült Államokban egy nap alatt 55 ezer új beteget regisztráltak, az új rekord - számol be a Reuters. Az ország 50 államából 37-ben növekedés volt az új eseteknél, Florida például több mint 10 ezer új esetről számolt be. Kaliforniában az esetszámok 37%-al nőttek két hét alatt, a kórházi ellátások száma 56%-al nőtt.

Dél-Karolinában az elvégzett tesztek 20,7%-a pozitív lett.A fentiek alapján arra gondolhatunk, hogy a járvány továbbra is gyorsan terjed majd az országban.

Törökországban is kitart a járvány

Törökországban az előző két napi 1192 és 1186 után pénteken 1172-vel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 203 456-ra nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1172-nél alacsonyabban még nem járt.

Trump hatalmas árat fizethet, amiért nem vette figyelembe az ország problémáit

A koronavírusra adott válaszai és a faji megkülönböztetés ellen kirobbant tüntetések „nagy bajba” sodorták az amerikai elnököt a novemberi választás előtt egy politikai elemző szerint. Inderjeet Parmar, a City University nemzetközi politikával foglalkozó professzora szerint Trump két ajándékot is kapott, de egyikkel sem tudott élni.

Tovább a cikkhez

Jön a mekkai zarándoklat, de közben terjed a szaúdi járvány

Meghaladta a 200 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Szaúd-Arábiában - közölte az egészségügy-minisztérium pénteken, néhány héttel a háddzs, a mekkai nagyzarándoklat kezdete előtt.

Az Arab- (Perzsa)-öböl leginkább pandémia sújtotta országában 201 801 igazolt fertőzöttet regisztráltak, közülük 4193-at pénteken. A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségben eddig 1802 ember halt meg. A gyógyultak száma 140 641.

Szaúd-Arábia tíz napja jelentette be, hogy a járvány megfékezése érdekében csak ezer, a területén élő hívő számára engedélyezi a július végére tervezett mekkai zarándoklaton való részvételt. A háddzson rendszerint több millió (2019-ben 2,5 millió) zarándok vesz részt, nagy többségben külföldiek. A zarándoklaton csak 65 év alattiak és krónikus betegségben nem szenvedők vehetnek részt. A nemzetközi légi járatok továbbra sem közlekednek Szaúd-Arábiába, illetve onnan. (MTI)

Brazíliában nem csitul a járvány

Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek az utóbbi 24 órában Brazíliából pénteken.

Az egészségügyi tárca közlése szerint ezzel majdnem másfél millióra nőtt a fertőzöttek száma Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában. A halottak száma 1252-vel emelkedett. Eddig 1 millió 496 858 fertőzöttet és 61 884 halálesetet regisztráltak. Szakértők szerint a valós számok jóval nagyobbak lehetnek, mivel aránylag kevés koronavírus-tesztet végeznek.

Tanulmányok és nemzetközi szervezetek becslései szerint a fertőzöttek száma a hivatalos adatok hétszerese, míg a halottaké a duplája is lehet.

Jair Bolsonaro brazil elnök kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, "kisebb influenzának" titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.

A szigorításokat időközben részben feloldották. Itabuna polgármestere az északkeleti Bahia szövetségi államban egy videoüzenetben azt találta mondani, hogy "meghal, aki meghal", de július 9-én újranyitnak az üzletek. (MTI)

Készül a jövőre Ausztria

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.

Kurz kijelentette: az új törvény célja, hogy egy esetleges újabb válság idején gyorsabban és hatékonyabban háríthassák el a káros egészségügyi, illetve gazdasági következményeket. A kancellár kifejtette: tanulni szeretnének a koronavírus-járvány okozta válságból. Az új jogi szabályozás gördülékenyebbé tenné egyebek mellett a védőfelszerelések, így a szájmaszkok, fertőtlenítőszerek beszerzését.     

Közben Ausztriában ismét felgyorsult a vírus terjedése. Egy nap alatt 109-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a legtöbben Felső-Ausztriában (50) és Bécsben (36) kapták meg a fertőzést. Az aktív betegek száma 787-re emelkedett, a legtöbben Bécsben (283), illetve Felső-Ausztriában (277) vannak. Közülük 72-en szorulnak kórházi kezelésre, heten vannak intenzív osztályon. (MTI)

Jön a szigor, növekednek a fertőzések Olaszországban

Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett. A majdnem 5 millió lakosú régióban a korábbi 0,43-ról 1,63-ra nőtt a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy beteg átlagosan hány embert fertőz meg.

Luca Zaia tartományi elnök egyesek "felelőtlen magatartásának" tulajdonította a fertőzés erősödését. Bejelentette, hogy hétfőtől szigorításokat vezetnek be, többek között kényszerkezelést írnak elő a házikarantén-előírásokat megszegő aktív betegek számára. Olaszországban ötödik egymás utáni nap emelkedik az újonnan szűrt fertőzöttek száma.  (MTI)

Európai engedélyt kapott a remdesivir

Az Európai Bizottság ma  – feltételekhez kötve – engedélyezte a remdesivir nevű gyógyszer forgalomba hozatalát. Ez az első koronavírus-fertőzés elleni gyógyszer, melynek forgalmazása uniós szinten zöld utat kapott. A Bizottság az engedélyt – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását követve és a tagállamok jóváhagyásával – gyorsított eljárás keretében adta ki. A lakosság egészségének védelme kiemelten fontos cél a Bizottság számára, ezért a remdesivir esetében a szakértők rendkívül gyorsan értékelték ki a rendelkezésre álló adatokat. Ez tette lehetővé, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre tekintettel a gyógyszer nagyon gyorsan – a szokásos 67 nap helyett mindössze egy héttel az EMA által kiadott ajánlást követően – megkapja a feltételes forgalombahozatali engedélyt - írja közleményében a Bizottság.

Koronavírus: India július végéig meghosszabbította a nemzetközi légi járatokra vonatkozó tilalmat

India július végéig meghosszabbította a koronavírus járványa miatt a nemzetközi légi járatokra vonatkozó tilalmat - jelentette be pénteken az indiai polgári légiközlekedési hatóság Twitter-oldalán.

Tovább a cikkhez

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma az Egyesült Államokban

Jelentősen, 26 százalékkal nőtt a vállalati csődvédelmi kérelmek száma az Egyesült Államokban az első fél évben a koronavírus-járvány hatásaként.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovénia levette Horvátországot, Csehországot és Franciaországot a biztonságos országo

A szlovén kormány pénteki döntése alapján szombattól Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben - írta a helyi sajtó.

Tovább a cikkhez

Mennyire verte szét a vállalatokat a koronavírus? - Hamarosan kiderül

Véget ért egy újabb negyedév, így hamarosan ismét a vállalati gyorsjelentések mozgathatják a piacokat. A második negyedévre már teljes erővel lesújtott a koronavírus, így jelentős profitcsökkenés várható a vállalatoknál. Közben a részvénypiacok felpattantak, ami az értékeltségi szintek megugrásához vezetett.

Tovább a cikkhez

Késhegyre menő vitákról beszélt ma Orbán Viktor - Bemutatjuk, mit jelent ez Magyarországnak

Orbán Viktor kormányfő a ma reggeli rádióinterjúban már jelezte, hogy késhegyre menő viták várhatók Brüsszelben a következő 2-3 hétben a koronavírus miatti helyreállítási alap és az ezen felüli 2021-2027-es EU-s pénzek ügyében és a legfrissebb információk tényleg afelé mutatnak, hogy ez valóban így lesz. Sőt, akár még a Magyarországnak szánt helyreállítási támogatások mértéke is csökkenhet, ha „túl jól” vészelnénk át a vírusválságot. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy az EU-s kifizetések jogállamisági feltételekhez kötéséből is lesz valami, legalábbis nagy elszántság mutatkozik a szavak szintjén.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: kiugróan sok új fertőzöttet regisztráltak az északkeleti szomszédunkban

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Tovább a cikkhez

Az EU engedélyezte a Gilead koronavírus gyógyszerének forgalomba hozatalát

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Tovább a cikkhez

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége a koronavírus-járvány közepette

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége, a Delivery Hero a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány közepette az emberek több ételt rendeltek házhoz. A cég számait jól fogadták a befektetők, a Delivery Hero árfolyama új csúcsra emelkedett ma.

Tovább a cikkhez

Megnőtt Magyarországon a pénzügyileg tudatosan tervezők száma

Jelentősen javult a magyar háztartások anyagi stabilitása a két évvel ezelőtti szinthez képest, és a duplájára nőtt azok száma, akik tudatosan tervezik a pénzügyeiket - közölte a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel pénteken.

Tovább a cikkhez

Megvan a 2021-es költségvetés, a kormánypárti képviselők szavazatával

133 támogató szavazattal elfogadta az Országgyűlés a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak. Kérdés, hogy a koronavírus-válság okozta bizonytalanságban mennyire lesz válságálló egy ennyire korán elfogadott költségvetés.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rendkívüli helyzetet hirdettek a déli szomszédunk fővárosában

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek pénteken Belgrádban - jelentette a szerbiai média. Zoran Radojicic belgrádi polgármester a fővárosi válságtörzs javaslatára döntött a rendkívüli helyzet kihirdetéséről, hogy megtehessék a szükséges óvintézkedéseket az emberi életek védelmében. Az intézkedés azonnali hatályú.

Tovább a cikkhez

Lemondott a francia kormány

Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány - jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron államfő elfogadta a lemondást.

Tovább a cikkhez

Itt a bizonyíték: koronavírus idején is elérhetsz 10% feletti hozamot egy maréknyi magyar profinál

166 abszolút hozamú sorozatból csupán 85 zárta pozitív hozammal az elmúlt egy évet, fél éves időtávon még ennél is kevesebb, mindössze 56 sorozatnak sikerült pénzt hoznia a konyhára. A koronavírus miatti tőzsdei lefordulás az abszolút hozamú alapok teljesítményét is megtépázta, de így is akadtak olyan alapok, amelyek egy éves időtávon 10% feletti hozamot értek el, ezek kivétel nélkül az OTP és a Hold Alapkezelő alapjai. A tavaly évet a legjobb hozammal záró OTP Supra idén már a legrosszabbul teljesítő alapok között van, de vagyonával még mindig ez a legnagyobb abszolút hozamú alap Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Besegített a piac az Uniqának: jöhet a régiós Axa biztosítók felvásárlása

Két sikeres kötvénykibocsátáson van túl az Uniqa Group: az egyik, 600 millió eurós összeg az Axa közép- és kelet-európai érdekeltségeinek februárban bejelentett, nagyjából 1 milliárd eurós felvásárlását szolgálja, a másik, 200 millió eurós összeg zöld forrásbevonást jelent.

Tovább a cikkhez

Észak-Koreában hivatalosan továbbra sincs vírusfertőzött

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közölte: országa tökéletesen megakadályozta, hogy a koronavírus bejusson területére, miközben a világ másik 188 országában megjelent már a fertőzés.

Kim a Koreai Munkapárt Politikai Bizottságának kibővített csütörtöki ülésén beszélt elnökként. A kommunista ország hírügynöksége, a KCNA tudósítása szerint az ország vezetője óva intett az önelégültség legenyhébb megnyilvánulásától is és a járvány elleni intézkedések lazításától. Mint mondta, maximális éberségre van szükség.

A kommunista diktatúra mindeddig nem közölt semmilyen adatot koronavírus-fertőzésről, holott szomszédos Kínával, ahonnan a kórokozó szétterjedt a világban. (MTI)

Koronavírus: friss számok érkeztek a világ legfertőzöttebb országaiból

A világon 10 871 362 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 521 298, a gyógyultaké pedig 5 754 013 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 10 694 288 volt, a halálos áldozatoké 516 210, a gyógyultaké pedig 5 480 394. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a pénteki magyar adatok

Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4172 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így 588-ra emelkedett az elhunytak száma, 2752-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 832 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti. 150 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Váratlanul megjelentek az adatok: májusban is zuhant a magyar külkereskedelem

Az áprilisi sosem látott visszaesés után májusban is érdemben csökkent a külkereskedelem Magyarországon, derült ki a KSH holnapjára feltöltött adatokból. Az egyensúlyi pozíciónkkal kapcsolatban azonban jó hír, hogy a külkereskedelmi mérleg az áprilisi jelentős deficit után szufficitbe váltott.

Tovább a cikkhez

Kontrollált hozamgörbe: egy terv a jövőre, ami már régen valósággá vált

Az amerikai monetáris politika csak készül a hozamgörbe kontrolljára, vagy már réges-régóta műveli? - teszi fel a kérdést írásában Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatója. A kérdésre a válasz az utóbbi, vagyis a kontrollált hozamgörbe már régen valósággá vált.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor erős figyelmeztetést küldött a nyaralásra készülő magyaroknak

„Nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát”, ez szakaszgyőzelemnek számít, hiszen nincs vakcina, nem tudjuk beoltatni magunkat – hangsúlyozta a Kossuth Rádióban ma reggel mondott interjújában Orbán Viktor a koronavírus-járvány kapcsán. A kormányfő erős figyelmeztetést küldött a nyaralásra készülő magyaroknak, mert úgy fogalmazott: „jól gondolja meg mindenki, hogy hova megy külföldre nyaralni” és gyakorlatilag inkább az itthoni, például balatoni nyaralást ajánlotta.

Tovább a cikkhez

Tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor aktivitási indexe

Tíz éve a legmagasabbra, a májusi 55 pontról júniusban 58,4 pontra ugrott a kínai szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexe a Caixin/Markit közös felmérése alapján.

Tovább a cikkhez

Mutálódott a koronavírus, lehet, hogy gyorsabban terjed

A koronavírus mutálódott, és elképzelhető, hogy úgy, hogy a vírus ragályosabbá vált -  mondta az amerikai első számú járványügyi főtanácsos, Anthony Fauci csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Amerika legtöbb tagállamában aggasztóan nő a fertőzöttek száma, a maszkviselés nagy ellenzője is lép

Az Egyesült Államok 50 tagállamából már 37-ben nő aggasztóan ismét a koronavírus-fertőzöttek száma, a leghevesebb az emelkedés Floridában, ahol csütörtökre egy nap alatt több mint 10 ezer új esetet jegyeztek fel, ami 24 órás rekord. Ennyi új, bizonyított fertőzést Európa egyetlen országából sem jelentettek a járvány csúcsidőszakában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Végre kiderült, hogy miért voltak a világon is egyedülállóak a magyar adatok

Sokáig csak találgatni lehetett, hogy Magyarországon miért olyan magas a koronavírus nyers halálozási rátája. A 14%-os aránnyal ugyanis bekerültünk a legrosszabbul teljesítő országok közé. Az országos mérés adatai alapján azonban kiderült, amit eddig is gondoltunk: hazánkban nagyon sok koronavírusos eset maradt rejtve a hatóságok elől, és a halálozási ráta igazából nem is magas. Bemutatjuk azt is, hogy valójában mekkora lehetett a járvány hazánkban.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kórház orvos egészégügy informatika