parlament költségvetés
Gazdaság

Megvan a 2021-es költségvetés, a kormánypárti képviselők szavazatával

Portfolio
133 támogató szavazattal elfogadta az Országgyűlés a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak. Kérdés, hogy a koronavírus-válság okozta bizonytalanságban mennyire lesz válságálló egy ennyire korán elfogadott költségvetés.

A törvény szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszege 23 465 milliárd forint, bevételi főösszege 21 974 milliárd forint, hiánya pedig 1 491 milliárd forint.

De a legfontosabb jellemzője talán az, hogy a kormány nem engedi a GDP arányában 3% fölé a deficitet, mivel a hiánycél 2,9%, és mindent ennek is rendelt alá a kormány.

Azt is tudjuk, hogy a makrogazdasági paraméterekben meglehetősen optimista a kormány, miközben viszonylag alacsony tartalékkal tervezte meg a jövő évet (ha a 120 milliárdos általános tartalékot leszámítjuk, akkor 150 milliárd forint marad szabadon elkölthető, ha beüt a kockázat, ez pedig csupán a GDP 0,3%-a).

Amennyiben a kormány idei évre várt bevételi számait (amelyeket már csökkentett a koronavírus gazdasági hatásai miatt) vetjük össze a 2021-re tervezett számokkal, akkor azt mondhatjuk, hogy

a kormány meglehetősen optimista, amikor az a kérdés, hogy mennyire gyorsan állhatnak helyre a költségvetés meghatározó bevételei.

A központi költségvetés bevételei az idei vártnál 2,6%-kal lehetnek magasabbak, és mind a 4 meghatározó bevételi csoport (gazdálkodó szervezetek befizetései, fogyasztási adók, lakosság befizetései, szocho) esetében 6-8%-os emelkedést tervezett a kormány. Ezzel párhuzamosan a kiadások rendkívül visszafogottan növekedhetnek jövőre az idei tervekhez képest (+0,7%), feltehetőleg azért, mert a kormány már nem számol akkora járványügyi védelmi kiadással.

És miközben a makrofeltételezésekben és a bevételek növekedésében ennyire kedvező képet fest a kormány, valamint ilyen alacsony tartalékkal vág neki a jövő évnek,

a legfontosabb kérdés mégis az, hogy az ezúttal is korán (nyáron) elfogadott költségvetés mennyire állja ki az idő próbáját, amikor a koronavírus-válság extrém bizonytalanságot hoz a világba.

A nyertesek

Arról is külön cikkben számoltunk be, hogy kik lesznek a jövő évi költségvetés relatív nyertesei. A 2000 milliárd forintra várható állami beruházások fényében a kivitelező cégek kedvező helyzetben lehetnek jövőre. Csak néhány kiemelkedő beruházási tétel jövőre:

 • Közúti fejlesztések 203 milliárd forint.
 • Modern Városok Program (közúti fejlesztések nélkül) 50 milliárd forint.
 • Egyedi magasépítésű beruházások 92 milliárd forint.
 • Paks II. beruházás 116 milliárd forint.
 • Fővárosi fejlesztések 17,4 milliárd forint.
 • Magyar Falu Program 90 milliárd forint.
 • Egészséges Budapest Program 25,1 milliárd forint.
 • Vasúti fejlesztések (nincs részletes bontás, mint korábban, de feltehetőleg ennek egy jelentős része a Budapest-Belgrád vasútvonalra megy el) 183 milliárd forint.
 • Kerékpáros fejlesztések 8,7 milliárd forint.
 • Turisztikai fejlesztési célelőirányzat 45,6 milliárd forint.
 • Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer 34 milliárd forint.

Ha a jövő évi relatív pozícióváltozást tekintjük, akkor a nyugdíjasok is a jövő évi büdzsé nyertesei lehetnek. Ne felejtsük: a 2021-es az a költségvetési év, ami megelőzi közvetlenül a 2022-ben várható parlamenti választásokat, ezért a kormánynak célszerű is az időskorúak többlettámogatása politikai megfontolásokból. A nyugdíjasok jövőre 3%-os alapemelésben részesülnek, valamint a 4,8%-os gazdasági növekedés következtében nyugdíjprémiumban (53 milliárd forint), és a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdésével plusz egy heti nyugdíjban (77 milliárd forint).

parlament költségvetés szavazás
A 2021-es költségvetés elfogadásáról szóló szavazás eredménye a kijelzõn, az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 3-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ami időközben változott

Varga Mihály a szavazást követő sajtótájékoztatón a parlamenti vita során zöld jelzést kapott módosítások közül kiemelte, hogy 2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj 70 százalékról 100 százalékra emelkedik. A Magyar falu program keretében az útépítések támogatása 52 milliárd forinttal, az élelmiszerbiztonságot, -ellátásbiztonságot szolgáló keret pedig 50 milliárd forinttal nő. Hozzátette, az ezekhez szükséges forrásokat az adóbevételek emelkedése, a gazdaság fehéredése teremti meg.    

Ugyancsak az elfogadott módosító indítványok teremtik meg a lehetőséget a gyermek diabétesz centrumok fejlesztésére, az iskolaőri hálózat működtetésére, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatóinak bérrendezésére, Budapest és a fővárosi agglomeráció, a kerületi úthálózat indokolt fejlesztésének a támogatására, valamint a Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogram folytatására - fejtette ki a miniszter az MTI beszámolója szerint.

Külön érdekessége volt a jövő évi költségvetésnek, hogy nem csatolt hozzá a kormány adótörvényeket. A kata módosítása is egy törvényjavaslathoz kapcsolt módosító indítványon keresztül érkezett a parlament elé. Ez a szigorítás 40 milliárd forintnyi többletbevételt eredményez a jövő évi költségvetésben:

A kiadási oldalon eredményez plusz kiadást az a módosító javaslat, amely a csed idejére ad magasabb összeget az anyáknak.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
repulo_legitarsasag_repter_kifutopalya
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kórház orvos egészégügy informatika