koronavírus járvány beteg sejt
Gazdaság

Koronavírus: megjött a legújabb globális jóslat

Portfolio
Ez még távolról sem a koronavírus második hulláma, még mindig az elsőtől szenved a világ - írja vezető anyagában az Economist, amely a legújabb előrejelzést is ismerteti az MIT részéről.

Az Economist azzal kezdi a cikkét, hogy megdöbbentő, hogy a koronavírus terjedésének üteme hogyan gyorsult fel: február elsején a WHO napi 2100 esetről adott számot, június végén pedig már napi 190 ezer esetről tudunk. Vagyis mostanra 90 perc alatt regisztrálnak annyi esetet, mint február elején napi szinten.

Majd a hetilap cikke leszögezi:

jelenleg nem a világjárvány második hullámát látjuk, hanem még az első tombol.

A legutolsó fejlemények ebben a cikkünkben követhetők:

A legutolsó adatok szerint 10 millió embert fertőzött meg a koronavírus, szinte minden országban a világon jelen van már. Néhány ország nagyobb sikerrel fékezte meg a terjedést, míg mások (Latin-Amerika, Dél-Ázsia) leginkább alulmaradtak ebben. Az Egyesült Államok esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti az ország a koronavírus feletti uralmát.

A legrosszabb azonban csak most jön - írja a lap. Az MIT 84 országra kiterjedő vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy minden felderített esetre jut 12 felderítetlen koronavírusos-eset és miközben két koronavírussal összefüggő halálesetet regisztrálnak, addig egy harmadikat tévesen más okkal hozzák összefüggésbe. 

Mindenféle egészégügyi áttörés nélkül 2021 tavaszára a teljes regisztrált esetszám elérheti a 200-600 millió főt és az előrejelzés szerint 1,4-3,7 millió halott lehet.

És még ezek után is a világ népességének 90%-a kiszolgáltatott lesz a fertőzésnek. De ez még magasabb lehet, ha a megszerzett immunitás nem bizonyul tartósnak.

Hogy az előrejelzésben szereplő sáv melyik végéhez lesz közel a tényleges esetszám, az attól függ, hogy az egyes országok hogyan lesznek képesek megküzdeni a járvánnyal. Ebben a tekintetben az Economist szerint egyre jobban áll a világ. Az epidemiológusok már értik, hogyan lehet megfékezni a Covid-19 járványt. A szegények, idősebbek és előzmény betegséggel rendelkező emberek kiszolgáltatottabbak. Három lehetséges taktikával lehet feltartóztatni sikeresen a járványt:

  • az emberek szokásainak, magatartásának megváltoztatásával, 
  • teszteléssel,
  • kontaktkutatással és izolációval

Ha ezek nem válnak be, akkor jöhet a lezárás, erőteljesebb korlátozások - írja a lap. Ha egy ország nem képes kiépíteni a tesztelési kapacitásait, akkor annál nagyobb eséllyel kényszerül más lépésekre: izolációra, lezárásokra. Mindezek mellett alapvető, hogy az egészségügy jól működjön és ne legyen drága.

Az Economist szerint abból a szempontból is jobban áll a világ, hogy a kutatások előrehaladott állapotban járnak és a betegek kezelése is sikeresebb. Habár a világszintű oltás még messze van, az első kísérleti terápiák már elérhetőek.

Közben pedig a gazdaságok is alkalmazkodtak, igaz nem alacsony áron. A JP Morgan elemzőinek becslése szerint 39 ország esetében összességében 10%-os GDP-zuhanás következett be az év első felében. Az emberek hozzászoktak az otthoni munkához, a globális ellátási láncok a hírek szerint rendben működnek, az ipari üzemek megtalálták a módját az újrainduláshoz (a dolgozók védelmét szem előtt tartva bevezettek biztonsági intézkedéseket) - foglalja össze a lap. Mindezek fényében az országok megkezdhetik az alkalmazkodási stratégiájukat, lazíthatnak a szabályokon fokozatosan és amennyiben beindul a járvány, újra a szigor útjára léphetnek. 

A probléma azonban az, hogy oltóanyag hiányában a védőintézkedések sikeressége az emberek szabálykövetésén múlik. A kezdeti félelmek után az emberek egyre inkább ellenállók lehetnek a koronavírus-hírekre és figyelmeztetésekre. A maszk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sokan azonban visszautasítják a hordást.

Közben az ősz közeledtével az emberek egyre többen gyűlnek össze zárt térben, ami hozzájárulhat a járvány terjedéséhez - figyelmeztet a lap.

Címlapkép: Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) fertőzött sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették. Forrás: MTI/EPA/NIAID/NIH

bullbear
feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
koronavírus maszk ruha
ciprus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
feher haz washington donald trump koronavirus