koronavirus, lány, otthon
Gazdaság

Koronavírus: több magyar volt szabadságon, mintha tombolna a nyár

Portfolio
A foglalkoztatottak közül olyan sokan voltak szabadságon a koronavírus-járvány hónapjaiban, mintha a legforróbb nyári hónapokat éltük volna át. A ledolgozott munkaórák száma minden ágazatban visszaesést mutatott májusban az ilyenkor szokásoshoz képest, ami a gazdasági tevékenység gyengeségét jelzi. Mindeközben kifejezetten sokan dolgoztak otthonról.

Márciusban és áprilisban igen jelentős leépítési hullámot láthattunk Magyarországon, amelynek hatására a munkanélküliségi ráta a válság előtti 3,5%-os szintről 6%-ra emelkedett a Portfolio számításai szerint. A 120-130 ezer fős létszámcsökkentés mellett a munkaerő-felmérés kiegészítő kérdéséből azt is megtudhattuk, hogy a foglalkoztatottak közül kiemelkedően sokan nem dolgoztak.

Egyrészt tehát a korlátozások mellett a foglalkoztatottak számának csökkenése vetette vissza a termelést a koronavírus-járvány időszakában, másrészt a foglalkoztatottak közéül kiemelkedően sokan voltak, akiknek nem volt munkájuk. Márciusban a foglalkoztatottak 8%-a nem dolgozott Magyarországon, ilyen magas számot júliusban szoktunk látni, amikor elkezdődnek a nyári szabadságolások. Áprilisban többen voltak, akik nem dolgoztak – a foglalkoztatottak 12%-a –, mint a szabadságok leginkább jellemző időszakában, augusztusban. Márciusban és áprilisban 2% alatt szokott alakulni a nem dolgozók aránya, ehhez képest most ennek sokszorosát láthattuk. Májusban is magas szinten alakult még a nem dolgozók aránya, meghaladva a 7%-ot, miközben ilyenkor 2% alatt szokott lenni ez a szint.

Nagy kérdés, hogy a nyári, általánosan szabadságokkal jellemezhető időszakban miként alakul majd a nem dolgozók aránya. Bizonyára sokaknak elfogyott a szabadsága már a koronavírus járvány időszakában, hiszen több gyárban leállt a termelés, amit szabadságolásokkal oldottak meg a vállalatok, másrészt a digitális oktatás időszakában sokaknak bizonyára szükséges volt az időszak egy részében szabadságra menniük. Mindezek miatt kevesebb nyári szabadsággal lehet számolni, mint átlagosan.

Az ágazatokra lebontott ledolgozott munkaórák alapján látható, hogy a gazdaság széles körében láthatunk csökkenést. A turizmusban nem meglepő módon nagyon jelentős volt a visszaesés, közel 10 órával dolgoztak kevesebbet hetente az emberek, mint átlagosan szoktak. A gazdaság gerincét adó feldolgozóiparban 4 órás csökkenést láthatunk, ami azt jelzi, hogy még májusban is komoly csökkenést mutathatott az ipari termelés éves alapon az áprilisi rekordmértékű, közel 37%-os zuhanás után.

A dolgozók egy része a koronavírus-járvány időszakában otthonról dolgozott. A járvány előtt a munkavállalók 2%-ára volt jellemző a home office, azonban áprilisban és májusban 17%-ra emelkedett az arányuk. A távmunkában dolgozók aránya hamarosan csökkenni fog, de sokan úgy vélik, hogy már sosem áll majd vissza a válság előtti alacsony szintre.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
factory worket dolgozó ipar gyár