Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaság

Adatdömping a koronavírus-válságról: a héten sokkal tisztábban látunk majd

Portfolio
Rendkívül mozgalmas hét előtt állunk, számos fontos adat érkezik a magyar gazdaságból. Megismerjük a júniusi infláció alakulását, megtudjuk, az áprilisi visszaesés után magára talált-e a kiskereskedelem, de jön adat a turizmusról és a külkereskedelemről is. A világban is történnek fontos események, a Bizottság közzéteszi a növekedési várakozásait, de a német ipari teljesítményről is érkeznek adatok.

Július második hete sok izgalmat rejt, nagyon sok fontos adat érkezik a magyar gazdaságról. Hétfő reggel rögtön megismerjük, hogy az áprilisi visszaesés után májusban mennyire talált magára a kiskereskedelem. Aznap tartja az MNB az fx-swap tendert is, amely viszont az egyéb monetáris politikai eszközök bevezetése után veszített a fontosságából.

A kedd reggel nagyon mozgalmas lesz, az MNB közzéteszi a nemzetközi tartalékok előzetes becslését, majd rögtön ezután érkezik a szálláshelyek forgalma és az ipar teljesítménye májusban. Mindkét mutató fontos, hiszen a válságban fokozottan érintett ágazatokról van szó, és az április egyaránt rossz volt mindkét ágazatban. Kedden lesz még három hónapos diszkontkincstárjegy-aukció, az MNB eszközvásárlására azonban alighanem a héten sem kerül majd sor, ahogy az utóbbiakat is lemondta a jegybank.

Szerdán sem fogunk unatkozni, reggel megismerjük a júniusi infláció alakulását, délelőtt a központi alrendszer június végi helyzetét - utóbbi a megnövekedett gazdaságvédelmi kiadások miatt érdekes. Délután az MNB szokásos módon repotendert tart.

Csütörtökön az MNB közli a vállalati és lakossági kamatlábak májusi átlagát, rögtön ezután érkezik a külkereskedelmi termékforgalom májusi alakulása. Utóbbinak nagy hatása van a forint árfolyamára is, az esetlegesen bezuhanó export további gyengülést vetíthet előre. Délután a szokásos kötvényakcióra kerül sor, meglátjuk, hogy a múlt héten látott nagy érdeklődés és az ÁKK nagyvonalúsága ezen a héten is kitart-e. Aznap lesz még egyhetes betéti tender is.

A külföldi nagy gazdaságokban nem lesz ennyire mozgalmas a hét. Hétfő reggel a májusi német ipari megrendelésekre érdemes figyelni, egy esetleges kedvező adat optimizmusra adhat okot a kontinens kilábalásával kapcsolatban. Az elemzők éves szinten 28%-os visszaesést, áprilishoz képest viszont 15%-os emelkedést várnak. Kedden pedig az ipari termelés volumenváltozását is meglátjuk Németországban.

Szerdán az Európai Bizottság frissíti a növekedései előrejelzéseit az új jelentésében, érdekes lesz látni, hogy a pontosabb kép ismeretében a testület milyen irányba változtatott előrejelzésein. A bejelentés előtt, 10:45-kor az EKB alelnöke, Luis De Guindos is beszél. Csütörtökön lesz eurócsoport ülés és kínai infláció. Délután pedig a szokásos módon érkeznek az amerikai heti munkanélküliségi adatok.

Pénteken az EU gazdasági és pénzügyi Tanácsa (Ecofin) ülésezik, illetve az olasz ipari termelési adatokat is megismerjük. Utóbbi azért érdekes, mert fontos látni, hogy májusban mennyire tudott az egyik legsebezhetőbb európai gazdaság kilábalni a válságból az újranyitás után. Az elemzők 19% feletti növekedést várnak áprilishoz képest.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804