dohányzás cigaretta
Gazdaság

Büntetnék az egészségtelen életmódot - Ilyen lesz az új magyar egészségügy?

Portfolio
A járvány első hulláma elleni védekezés hatékonyságáról, valamint az egészségügy átalakításának várható irányairól beszélt vasárnap esti interjújában Kollár Lajos, az EMMI miniszterének tanácsadója.

"Az első harcon, az első csatán túl vagyunk és azt gondolom, hogy nagyon jól kezeltük ezt a kérdést" - vélekedett a HírTV vasárnap esti műsorában az egyetemi tanár, aki szerint a második hullámról korai beszélni, nem tudjuk, hogy lesz, nem lesz, nincsenek rá adataink. 

Majd a járvány kezelése kapcsán kifejtette: Magyarországon az aktív ágyak kihasználtsága nem túl jó, az ágyak 34%-a eleve üresen volt. Emellett 20%-ot szabadítottak fel első körben, így 54%-nyi ágy került szabaddá, vagyis a 60%-os célhoz szerinte az ágyak további 6%-át kellett csak felszabadítani. A rendelet azonban azt is szabályozta, hogy egyetlen olyan beteget sem szabad elbocsátani, akinek az ellátása otthonápolással nem megoldható, ami így a beteg állapotának súlyosbodásához és esetleges halálához vezetne - tette gyorsan hozzá a szakember.

Arról is beszélt Kásler Miklós tanácsadója, hogy valahol pazarlás, hogy idehaza az ágyak ekkora aránya szabadon áll.

Ezért is készül arra a kormány, hogy átalakítsa az egészségügy struktúráját

- mondta.

Így működne az ellátórendszer

A családi orvos lássa el a betegek nagy részét, a nyugati országokban az orvoslás itt kezdődik - vázolt fel egy lehetséges irányt a tanácsadó. Ha tovább kell küldeni a háziorvosnak a beteget, akkor küldje egy olyan járóbeteg-szakrendelésre, ahol rendelkezésre áll minden képalkotó szolgáltatás. Ezzel minden beteget el lehetne látni a járó szakrendeléseken, kivéve azokat a betegeket, akinek folyamatos megfigyelésre és beavatkozásra van szüksége - folytatta. 

Az ágyak revíziójára szükség van, és nem bezárni kell kórházakat. A rehabilitációban, a krónikus beteg és idős betegek ellátásában ezeket az ágyakat hasznosítani lehet

- magyarázta az egészségügyi szakember.

Később azt mondta, hogy a kórházi rendszer átalakításának gátja a paraszolvencia. Ezt ki kell vezetni, megfelelő bérekkel és utáni törvényi kikényszerítéssel - fogalmazott.

Büntetni az egészségtelen életmódot?

Majd azt is hozzátette: "a jövőbeli egészségügyi átalakítások során mélyen kell foglalkozni a népegészségügyi kérdésekkel, mint az elhízás, egészséges táplálkozás, mozgás".

"Az egészségtelen táplálkozás nem arról szól, hogy a magyar ember szalonnát eszik. Inkább egyen szalonnát, mint ezekkel a mindenféle vackokkal tele lévő mekis akármiket" - vélekedett.

Arról is beszélt a tanácsadó, hogy a jövőben el kell rendelni a kötelező szűrővizsgálatokat. Aki nem hajlandó azon részt venni, akkor vagy ő, vagy a munkáltatója fizessen több tébét -  húzta alá.

Én érsebészként ezzel a műtét utáni egészségtelen életmóddal nagyon sokat küzdöttem - árulta el. Az egészségtelen életmódnak ugyanis nagyon komoly anyagi vonzata van - fejtette ki arra a felvetésre, hogy a műtét utáni egészségtelen életmód folytatását is büntetni kéne, esetleg a tb költséget megfinanszíroztatni az illetővel.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus orosz járvány vakcina
bull bear
koronavirus, mikroszkop
vakcina__koronavirus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus orosz járvány vakcina