Gazdaság

Erősödik a kiskereskedelem az eurózónában

MTI
Portfolio
Elemzők által vártnál kedvezőbben alakult az euróövezet kiskereskedelmi forgalma májusban, vagyis az áprilisi, koronavírus miatti nagy zuhanás után kezd magára találni a kiskereskedelem.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 17,8 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 5,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők havi szinten szerényebb, 15 százalékos növekedést vártak. Az Európai Unió egészében havi szinten 16,4 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 4,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban.

Az uniós tagállamok közül havi szinten csak Bulgáriában nem emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az Eurostat adatai stagnálásról szólnak. A legnagyobb bővülés Luxembourgban (+28,6 százalék), Franciaországban (+25,6 százalék) és Ausztriában (+23,3 százalék) volt áprilissal összevetve.    

Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Bulgáriában (-20,4 százalék), Luxembourgban (-19,7 százalék) és Spanyolországban (-17,9 százalék) csökkent. A legnagyobb növekedés tavaly májushoz viszonyítva Németországban volt, 7,2 százalékos, majd Dánia (+6,6 százalék) és Ausztria (+4,8 százalék) következett.

Magyarországon havi összevetésben 6,1 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 2,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban az Eurostat adatai szerint.

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804