étterem fogyasztás
Gazdaság

Gerendai: reménytelen a helyzet, égetjük a milliókat

Portfolio
A külföldi gasztrotu­ris­ták és az üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet az elit éttermekben - írja a Világgazdaság. A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani.

Őszig biztosan nem nyit ki Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. Az ugyancsak Gerendai Károly üzletember által tulajdonolt Costes Downtown a múlt héten már megnyílt a felette működő Prestige Hotellel együtt, egyelőre a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozva. Vacsoraidőben ezért nem maradnak nyitva, egy újabb műszaknyi személyzetet nem akar fizetni a tulajdonos.

Égetjük a milliókat – jellemezte a helyzetet Gerendai Károly a Világgazdaság érdeklődésére. Szerinte külföldi gasztroturisták és üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet. A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani. Különösen igaz ez az úgynevezett fine dining éttermekre, mert ezekben az átlagosnál is magasabbak a költségek, s a fél háznál szerényebb forgalommal a vállalkozások felemésztik magukat.

A Michelin-kalauz már érdeklődött a korábban ajánlott helyek tervezett nyitásának időpontjáról, hiszen csak a működő éttermeket tudják tesztelni és felkeresésre ajánlani. A hattagú Michelin-csillagos budapesti csapatból a Stand is kinyitott pár napja, de a Babel, a Borkonyha és a kétcsillagos Onyx nem.

Az utóbbitól épp a karantén alatt távozott a séf, és mint megtudtuk, a nyáron már biztosan nem is fognak kinyitni. Az Onyx tulajdonosai elkötelezettek a folytatás mellett, és már a pandémia előtt egy új koncepciót terveztek szeptembertől. Mint Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója a lap kérdésére elmondta, a csapat felkészült a változásokra, a leállás miatt munka nélkül maradt személyzet egy része visszatérési szándéknyilatkozattal távozott.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
diageo
António Guterres
bróker
őrült tudos
ikea
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
koronavirus terjedes globalis abrak regio200804