csehország prága
Gazdaság

Koronavírus: lassan vége a válságnak a régióban?

Portfolio
Kelet-Közép-Európa egyértelműen a kilábalás jeleit mutatja az Erste Bank elemzői szerint. A bank helyreállítási indexének majdnem minden eleme nőtt az utóbbi időszakban, a tényadatok pedig a héten érkeznek majd. A forint árfolyamában stabilitást vár a bank.

Az Erste Bank a Kelet-Közép-Európa régiót vizsgáló Helyreállási indexe (recovery index) június utolsó hetében felfelé ívelt. A bank minden kategóriában javulást észlelt, kivéve a munkaerő visszatérése a munkahelyekre, amely stabilizálódott. Az áramfelhasználás és a nitrogén-dioxid-kibocsátás növekedett, amelyek jó indikátorai a gazdasági teljesítménynek. A boltokba és szabadidős egységekbe történő lakossági mozgás is élénkült. Az autóiparban a kapacitáskihasználtság majdnem visszatért a válság előtti szintre. Összességében az Erste indexének szintje erőteljesen közelít a február végi szinthez.

A helyreállási indexet a koronavírus válság közben alkotta meg a bank, célja a gazdasági aktivitás mérése volt a bizonytalan időszakban. Olyan elemek tartoznak bele, mint az áramfelhasználás, a lakosság mozgása az élelmiszerboltok, kiskereskedelmi egységek, szabadidős helyszínek irányába, légszennyezettség, autóipari kapacitás-kihasználtság. Az adatokat az aggregálás előtt tisztították és az országok súlyával korrigálták.

A héten érkeznek a kiskereskedelmi és ipari termelési adatok a régióban, Magyarországon hétfőn reggel már meg is érkezett a kiskereskedelem volumene, a magyar kiskereskedelem 2,1%-kal csökkent az előző évhez képest.

Az Erste Bank elemzői javulást várnak az előző hónaphoz képest a régióban a kiskereskedelemben és az iparban, de a tavalyi szintet szerintük még egyik mutató sem éri el. Inkább a kereskedelemben várnak jelentős emelkedést, Horvátországban, Lengyelországban és Szerbiában már látható volt, hogy a kiskereskedelem az ipart meghaladó mértékben emelkedett.

Csehországból, Magyarországból és Romániából inflációs adat érkezik a héten. Magyarországon az elemzők szerint az üzemanyagárak emelkedése az előző hónaphoz képest júniusban áremelkedés gyorsulását hozhatja éves alapon májushoz képest.

A devizapiacon és a kötvénypiacon is viszonylagos nyugalom van

A régiós devizák számára jól nézett ki a múlt hét, egészen péntekig, akkor némileg romlott a nemzetközi hangulat, ami egyébként a vírus terjedésének felgyorsulásával teljesen érthető. Az Erste úgy számol, hogy az előző hetek hullámvasútja után a forint megragadhat a jelenlegi szinten, de a volatilitás fennmarad. A bank szerint a kamat immár kiszámítható az MNB jelzése miatt. A nemzetközi hangulattól nagyon sok függ – teszik hozzá.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós hozamgörbékben volt egy kis emelkedés, de ez egybevág a német hozamok alakulásával, ez alól a magyar 10 éves kötvény volt a kivétel, amelynek hozama 15 bázispontot emelkedett egyik hétről a másikra. Az Erste kiemeli elemzésében, hogy az MNB már negyedik hete nem vásárolt kötvényt, a repotenderen pedig a bankok legutóbb csak 98 milliárd összegű ajánlatot tettek az 5 éves időtávra. Az aukciókon múlt hét csütörtökön nagy volt a kereslet, 100 milliárd forint összegű volt a kibocsátás.

A bank előrejelzésében egyébként 350 forintos euro árfolyamot vár még 2021 második negyedévére is, és általában nem vár nagy mozgást a régiós devizáknál.

Forrás: Erste Bank

A reál GDP változásra az Erste -4,6%-ot mond Magyarországon, míg 2,9%-os átlagos éves inflációval, és 6,5%-os munkanélküliséggel számol. Az államadósság 74,1% lehet év végére, a költségvetés hiánya idén elérheti az 5,2%-ot.

erste bank előrejelzés

Címlapkép: Getty Images

Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Brain Bar 2020
bmw
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kiskereskedelem