Előfizetői tartalom

Májusban már elkezdtek vásárolni az emberek

Portfolio
Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8, naptárhatástól megtisztítva 2,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, közölte a KSH. Ez már jóval kedvezőbb adat, mint a kijárási korlátozások időszakában látott 10% feletti visszaesés. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben májusban 1,8%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A járványügyi veszélyhelyzet csillapodásával május elejétől vidéken, május közepétől Budapesten és Pest megyében is feloldották a kiskereskedelmi üzletek nyitvatartási korlátozását, amely a nem élelmiszer üzletek forgalmára volt leginkább hatással.

A májusi kiskereskedelmi forgalom csökkenését jelentős részben a koronavírus okozta járvány hatása váltotta ki: a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 8,6 százalékpontos csökkenést idézett elő, a járvány nélkül becsült 6,5%-os növekedésnek így lett az eredménye a 2,1%-os visszaesés. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 11, az üzemanyag-forgalom 19...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés