koronaviruscoronavirus
Gazdaság

Szlávik: az 5-10 magyar eset csalóka, akár napi 100 új koronavírusos is lehet

Portfolio
Szlávik János arról beszélt, hogy több mint tízszer több koronavírusos eset lehet Magyarországon, mint amennyit regisztrálnak.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa az ATV-ben azt mondta: a napi 5-10 regisztrált koronavírusos esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet.

Egészen a múlt hétig nem lehetett pontosan tudni, hogy mekkora (volt) a koronavírus-járvány Magyarországon, a Portfolio azonban a múlt héten rámutatott: Magyarországon nagyjából minden 14-15. esetet regisztrálják csak. Ezt a számítást erősítette meg Szlávik János. Az általunk felrajzolt járványgörbe így nézhetett ki:

Az ábrán látható, hogy milyen laposnak tűnik a diagnosztizált esetek száma (zöld vonal, ami most 4189 főnél tart) ahhoz képest, amit a két különböző módszer szerint becsült valós összes esetszám alapján kapunk. A valós járványgörbe felrajzolásához az egyik esetben azt feltételeztük, hogy Magyarországon csak minden 15. beteget sikerül detektálni (narancssárga vonal), a másikban pedig az elhunytak számából vezettük vissza a megbetegedéseket (kék vonal), időben eltolva, 1%-os halálozási ráta mellett. Ez a két görbe mutatja, hogy valójában hányan eshettek át a koronavírus-fertőzésen hazánkban. (A számításhoz az országos mérés adataiból indultunk ki.)

Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől. A főorvos az ATV-ben azt mondta, a külföldi utazások esetében az embereknek maguknak kell eldönteniük, mennyire félnek, ez alapján pedig, hogy elutaznak-e külföldre nyaralni. Szerinte ugyanakkor az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (mint például a maszkviselés vagy a gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma.

Címlapkép: Getty Images

bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
pozsony
sziget party
Új bányászati koncessziós pályázatokat írtak ki
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bicikli horvátország járvány koronavírus