koronavírus védőfelszerelés járvány
Gazdaság

A járvány hatása: új programot indít a kormány az egészségügyben

Portfolio
Az egészségügyi ellátásbiztonság javítását célzó támogatási programot fogadott el a kormány a hétfői közlönyben megjelent határozat szerint. Varga Mihály pénzügyminiszter keddi Facebook-videójában jelentette be, hogy az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett új program célja, hogy Magyarország önellátó legyen az egészségügyi védőfelszerelésekben.

Hazai egészségipari cégek előnyben

A kormány döntésében kimondja, hogy "egyetért a kórházi adósság kezeléséből fakadó egyes egészségügyi fejlesztések finanszírozásával kapcsolatosan a számára bemutatott célokkal".

Ennek érdekében a pénzügyminiszter július 31-ig kapott időt arra, hogy Operatív Törzs bevonásával az 1. pont szerinti fejlesztési elképzelések megvalósításának elősegítésére dolgozza ki és hirdesse meg az  esetleges

jövőbeli biológiai, természeti és más veszélyhelyzetek esetén az egészségügyi ellátásbiztonság javítását célzó támogatási programot.

A határozatból az is kiderül, hogy a program keretében a hazai egészségipari cégeket fejlesztenék és a versenyképességüket javítanák, főként a kkv-k körében. Ennek érdekében a pénzügyminiszternek augusztus 31-ig kell előkészítenie:

  • a) az egészségügyben felhasznált termékek, valamint a központi költségvetési szervi formában működő egészségügyi szolgáltatók minél szélesebb körére a központosított közbeszerzési rendszer kiterjesztését a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság központi beszerző szervként történő kijelölésével,
  • b) a kiterjesztett termékkör tekintetében az a) pontba nem tartozó egészségügyi szolgáltatók számára a központosított közbeszerzési rendszerhez történő csatlakozás lehetőségét, valamint
  • c) az egészségügyben felhasznált termékek hatékony központi készletgazdálkodási feltételrendszerét,a központi költségvetési szervi formában működő egészségügyi szolgáltatók központosítottközbeszerzéseivel összefüggésben központi megrendelő szerv kijelölését, továbbá
  • az a)–c) pontokban meghatározott kérdésekben nyújtson be előterjesztést a Kormány részére

A cél az önellátás

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén sem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak.

Megerősített hazai egészségügyi gyártás nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország, ha a globális ellátási láncok időlegesen megszakadnak – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: a kormány célja, hogy felkészüljön egy esetleges következő járványhelyzetre, valamint arra, hogy folyamatosan biztosítható legyen az egészségügyi ellátás. A kórházi adósságrendezéskor megkezdett munkát folytatva a Pénzügyminisztérium egyeztetéseket folytatott olyan egészségipari szereplőkkel, akikkel lehetőség van a szükséges kapacitások megteremtésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján meghatároztuk az egészségügyben használt kritikus termékköröket, amelyekre természeti, ipari vagy biológiai katasztrófa, veszélyhelyzet esetén egy országnak szüksége lehet – fejtette ki a miniszter hozzátéve, hogy a programnak köszönhetően ezekből önellátó lesz Magyarország.

A támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítése is létrejöhet.

50 milliárd

Mindezt a célt meg is finanszírozza már az idei költségvetésben a Pénzügyminisztérium fejezetében egy új soron, "egészségipari vállalatok versenyképességének javítása" címmel.

Az új programra július 15-ig 50 milliárd forintot kell előteremtenie Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Címlapkép: A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőeszközök újabb szállítmányát pakolják ki Jósa András Oktatókórház udvarán, Nyíregyházán 2020. április 28-án. Forrása: MTI/Balázs Attila

koronavírus
bull bear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
koronavírus