shopping bevásárlás kiskereskedelem
Gazdaság

Így roppant össze a magyar kiskereskedelem a koronavírus-válságban - Óriási különbségek voltak az országban

Portfolio
2020 áprilisában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 10%-kal csökkent, teljes egészében a koronavírus okozta járvány hatása miatt - írja a KSH részletes jelentése. A járvány nélkül az eladások volumene szerény mértékben emelkedett volna. A kiskereskedelmi forgalom változása az egyes országrészeket tekintve eltérő volt: míg a fővárosban és környékén, illetve a nyugati országrészben csökkent, addig egyes keleti járásokban kisebb mértékben bővült.

Országosan csökkent a kiskereskedelmi forgalom, járási szinten azonban árnyaltabb a kép2020 áprilisában a járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak az országon belüli elhelyezkedéstől függetlenül. 2020. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A csomagküldő és internetes forgalom nélküli kiskereskedelem volumene az ország több járásában is jelentősen visszaesett:

Forrás: KSH

Budapest belső kerületeiben az ingázó munkaerő és a turisták vásárlásainak elmaradása következtében, Pest megye legnagyobb részében a Budapestre ingázók elmaradt vásárlásaiból adódóan, a nyugati országrészben a határzár miatt, valamint a megyeszékhelyekhez tartózó járásokban is tapasztalható volt. Ezzel szemben a keleti és északi országrész több járását kisebb mértékű emelkedés jellemezte - írja a KSH.

Csúcson az internetes forgalom

2020 áprilisában a csomagküldő és internetes kiskereskedelem 114 milliárdos forgalma 25 milliárd forinttal haladta meg a 2019. november és december – hagyományosan az online vásárlások szempontjából legeredményesebbnek számító hónapok – teljesítményét.

A koronavírus hatására bevezetett, a kiskereskedelmi üzletek nyitvatartását korlátozó jogszabályok eredményeként az üzleti vásárlások egy része áttevődött a csomagküldő és internetes kiskereskedelem felé, amelynek így 2020 áprilisban több mint duplájára növekedett a volumene az előző év azonos időszakához képest.

Jellemzően azoknak az üzlettel rendelkező vállalkozásoknak emelkedett meg az átlagnál jobban a csomagküldő és internetes forgalma, melyeknek a főtevékenysége élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, vagy a hagyományos üzleti kiskereskedelmüket részben vagy teljes mértékben szüneteltették áprilisban.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem jövőbeni alakulása erősen függ attól, hogy a kiskereskedelmi üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnésével a vásárlási szokások változása mennyire marad tartós. A járványhelyzet alatt a vállalkozások bővítették meglévő csomagküldő és internetes kiskereskedelemi kapacitásukat, amely lehetőséget ad a további növekedésre ebben az értékesítési formában.

A koronavírus-hatás

A kiskereskedelmi forgalom csökkenését teljes egészében a koronavírus okozta járvány hatása váltotta ki: a járvány miatt előállt veszélyhelyzet 17 százalékpontos csökkenést idézett elő, a járvány nélkül becsült 6,6%-os növekedésnek így lett az eredménye a 10%-os visszaesés. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 26, míg az üzemanyag-forgalom 30 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszerüzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a járvány hatása.

2020. áprilisban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben, valamint azon belül az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumenén lényegében nem éreztette hatását a járvány. Az élelmiszer-kiskereskedelem kevesebb mint negyedét adó élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek volumenindexe 13 százalékponttal volt alacsonyabb annál, mint ami a veszélyhelyzetet megelőző adatok alapján becsülhető.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 26 százalékponttal lett alacsonyabb a koronavírus következtében. A járvány hatására a legtöbb üzlettípus esetében alacsonyabb volt a forgalom volumene a korábbi tendenciák alapján becsültnél, míg a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer üzletekben nem volt érzékelhető a járvány hatása.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból áprilisban 12,5%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumennövekedéséből 70 százalékpontot magyaráz a járványhelyzet.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumencsökkenéséből 30 százalékpont volt a járvány számlájára írható.

Az áprilisi zuhanás után azonban májusban és júniusban már szebben néznek ki az adatok:

Címlapkép: Shutterstock

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
factory worket dolgozó ipar gyár