worker dolgozó gyár ipar
Gazdaság

Májusban is hatalmasat zuhant a magyar ipar, de már vannak biztató jelek

Portfolio
Májusban 27,6%-kal maradt el az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakában mért szinttől (munkanaphatástól megtisztítva), vagyis a koronavírus-járvány hatása még ebben a hónapban is erőteljes volt. A legrosszabb hónap az április volt, amikor 36,6%-kal zuhant a termelés. Az ipari adatok azt mutatják, hogy a május már jobban alakult, azonban a kilábalás nem lesz kifejezetten gyors.

Az ipari termelés éves alapon ugyan 27,6%-kal csökkent, ami már visszafogottabb esés az áprilisi, rekordgyenge adathoz képest, ráadásul havi alapon 13,8%-os emelkedést mért a KSH. Ahogy az alábbi grafikonon látszik, áprilisban nagyobbat esett az ipari termelés Magyarországon, mint a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában, azonban jó esélyünk van arra, hogy sokkal hamarabb helyreáll a termelés, vagyis a válság rövidebb lesz, mint akkor volt. A májusi közel 28%-os zsugorodás azonban továbbra is azt mutatja, hogy a magyar ipar nagyon gyenge helyzetben volt még a májusi korlátozó intézkedések feloldása után is.

A hivatal gyorsbecslése szerint a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év májusához képest. "Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú iparágban, a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent" - közölte a hivatal. A magyar ipar nagymértékben kitett a külső sokkoknak, a nyitottság és a járműgyártás nagy súlya miatt az egész EU-ban és a felzárkózó térségben is szinte példátlan zuhanást szenved el ebben az időszakban.

A havi alapú ipari emelkedés bizakodásra ad okot, de az így is biztos, hogy a második negyedévben kifejezetten mély recessziót élt át a magyar gazdaság. A következő hónapokban már jobb adatok láthatnak napvilágot, miután újraindult a termelés a legtöbb gyárban, azonban a megrendelések visszaesése és a gyenge külső kereslet még egy ideig visszahúzza majd a hazai ipart.

Címlapkép: Getty Images

autó park parkolás
maszkosférfi
Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Brain Bar 2020
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
autó park parkolás