Merkely Béla, koronavírus, járvány, sote
Gazdaság

Merkely Béla: a legnagyobb országok nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen időben vakcina

Portfolio
Részletes interjút adott az InfoRádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki többek között az országos szűrővizsgálat fontosságáról, a járvány második hullámának veszélyeiről is beszélt, valamint arról, hogy miért jelentene különösen nagy problémát a fejlett országokban, ha ismét egy hasonló járvány alakulna ki.

Merkely Béla elmondta, hogy amit látunk, az még mindig a járvány első hulláma. Az első hullám jó esetben úgy zajlik, hogy elkezd emelkedni az igazolt fertőzések száma, majd elér egy csúcsot, van egy plató, azt követően pedig lassan csökken. Ez attól függ, hogy a vírus reprodukciós értéke hogyan viszonyul ehhez, azaz, hogy egy megfertőződött átlagosan hány személynek adja át a fertőzést. Ha ez 1 alatt van, akkor a járvány visszafele vonul, ha 1 fölött, akkor pedig növekszik. Magyarország úgy tűnik, hogy Európában az egyik legszerencsésebb és a legjobban menedzselt ország, emellett a korlátozó intézkedéseket is betartotta a lakosság.

A felelős viselkedésre azonban továbbra is szükség van. A járvány főként zárt helyeken terjed, míg a kezdet kezdetén a maradj otthon volt a legjobb jelszó, most azt mondom, hogy menjünk ki a szabadba, és nagyobb tereken élvezzük a nyarat. Kifejezetten veszélyesnek tartom viszont a zárt helyen történő bármilyen csoportosulást - tette hozzá.

Magyarországon a közösségi térben nagyon alacsony a vírus szintje, de a környező országokban az elmúlt néhány napban két- és háromezer között volt az új megbetegedések száma naponta. Kiemelkedően magas Ukrajnában, Szerbiában, nagyobb, mint a járvány tetőzésén, és Horvátországban is magasabb. Nem szabad lebecsülni azt, ami körülöttünk zajlik.

A maszk hordása zárt térben továbbra is egyértelműen alapvető és szükséges.

Ha Magyarországon biztosan sokkalta alacsonyabb a fertőzésnek a lehetősége, akkor miért menjünk külföldre, ahol adott esetben százszoros is lehet a valószínűsége annak, hogy megfertőződünk?

A májusi országos szűrés legfontosabb eredményei

A négy hazai orvosi egyetem és a KSH összefogásával elvégzett szűrés legfontosabb eredménye, hogy fény derült az átfertőzöttségre, ami azt jelenti, hogy a járvány kezdetétől május 16-ig 56 ezer eset a legvalószínűbb, ami bekövetkezett. Ez Budapest és környékén 0,95 százalékos átfertőzöttséget, míg Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon 0,45 százalékot jelentett.

Az egyik legérdekesebb, hogy a járvány szinte biztosan Ausztria környékéről jött be az országba

és a behurcolt esetekben nagy szerepük volt a külföldről Magyarországra hazatérőknek. Egészen jól lehetett követni az esetek révén a Szeged irányú útvonalat, ebből kimaradt például Debrecen és környéke és érdekes módon Észak-Magyarország Szlovákiával határos része.

Ha őszre nem tűnik el a járvány Európából, akkor a második hullám elején lehet egy újabb keresztmetszeti reprezentatív felmérés, ami október elejére várható. Szűrni tehát mindenképpen kell, hiszen a szűrés hozza az adatokat. Amikor a négy egyetem úgynevezett őrszem funkcióját analizáljuk, fontos funkciójuk van, hiszen ők jelzik, ha valami veszély közeleg. Minden egyes pozitív esetet alaposan megbeszélünk, és megnézzük, hogy mi okozta, honnan jött a fertőzés, mi lehetett az oka.

Mit jelent a járványveszély?

A járványveszélyt az okozza, hogy a környező országokban napi szinten két-háromezer új esetet látunk.

Ma Európában egyértelműen Magyarországon van a legalacsonyabb igazolt esetszám.

A sokszoros különbség elgondolkodtat minket, és abba az irányba terel, hogy mindenképpen azt tanácsoljuk, idén Magyarország gyönyörű természeti tájait keressék meg a pihenni vágyók.

A második hullám attól is függ, hogy a vírus hogyan vészeli át a nyarat. Most nincs iskola, kevesebben járnak dolgozni, ami kedvez annak, hogy ne alakuljon ki járvány. Szeptemberben iskola, egyetem lesz, a szülők elmennek dolgozni, zárt helyen lesznek többet, és ez, valamint a kinti hideg összességében szépen lassan fokozza a vírus fertőzőképességét. Ha az úgynevezett szuperfertőzőket, akik a legtöbb beteget meg tudják fertőzni, ki tudjuk szedni a rendszerből, akkor már jó eséllyel lehet a járványt megúszni. Rájuk általánosságban érvényes, hogy betegek. Lázuk van, köhögnek, izomfájdalmuk van, íz- és szagérzés-zavarban szenvednek. Őket nagyon gyorsan ki kell szedni a rendszerből. Minél hamarabb elkülönítjük őket, annál kevesebbet vesznek részt a fertőzésben. Ez az, amiért van értelme a homlokunkon megmérni a testhőmérsékletet, mert ha kiszűrjük a lázas beteget, akkor szuperfertőzők számát jelentősen tudjuk csökkenteni.

Mit tudunk a védettségről és mikorra várható vakcina?

Aki volt már fertőzött, az szinte biztosan rendelkezik valamekkora védettséggel, nem igazán hallani olyan esetről, hogy valaki bizonyítottan megbetegedett, és mondjuk két hónap múlva újra megbetegedett volna. Inkább attól kell tartani, hogy nagyon magas azoknak a száma, akinek nincs védettségük, ennek következtében, ha ez a vírus ismételten magas reprodukciós rátával fertőz, akkor nagyon sokan védtelenek ellene.

Új gyógyszer nagyon valószínűtlen, hogy legyen. Ha valami lesz, akkor más fertőzések ellen használt gyógyszerek esetleges klinikai kipróbálása révén mutatnak bizonyos hatékonyságot az új típusú koronavírus esetében.

A vakcina várhatóan hamarabb érkezik, aminek az az oka, hogy a világon nehezen tudnák a nagy, gazdag országok még egyszer elszenvedni, hogy ismételten teljes szigorral lépjenek fel.

Ez azt jelenti, hogy a vakcinát novemberre prezentálni kell. Van olyan gyógyszergyár, amely már gyártja a vakcináját, és várja a klinikai vizsgálat eredményeit, hogy ha a vakcina biztonságos és kellően hatékony, akkor nagyon nagy számban tudja azonnal a piacra dobni.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Brain Bar 2020
bmw
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kiskereskedelem