koronavirus szerbia regios adatok200707
Gazdaság

Német kamionokkal juthatott be a koronavírus agresszív törzse Olaszországba

Portfolio
Az elmúlt napok alapján biztató a tendencia minden régiós országunkban: a korábbi megugrás után jócskán csökkennek a napi új fertőzéses esetszámok Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Horvátországban is. Az egyetlen kivétel egyelőre Ausztria, ahol emelkedés látszik, de ott hétfőn már életbe léptek korlátozó intézkedések, és azt mondta a tartományi vezető, hogy jól nyomon tudják követni a járvány terjedését, így remélhetőleg rövidesen ott is meg tudják fékezni. Világszerte is lassult a hétfői adatok alapján a koronavírus-terjedése, igaz az amerikai, indiai és fülöp-szigeteki görbe továbbra is határozottan felfelé tart.

Mégiscsak tud levegőben terjedni a koronavírus, most már a WHO is elismeri

Az a WHO, amely korábban azt állította, hogy a koronavírus elsősorban az orron és szájon át kijutó, de hamar a földre eső cseppeken keresztül fertőz, most azt mondja, mégis igaz lehet, hogy a vírus tovább is fent tud maradni a levegőben és így is képes fertőzni.

Tovább a cikkhez

Trump hajthatatlan, Amerika kilép a WHO-ból

Több hivatali tisztségviselő is arról tájékoztatta a CNN-t, hogy Trump és hivatala hivatalosan is elindította az USA WHO-ból való kiléptetését.

Tovább a cikkhez

Sikerült megfékezni a koronavírust abban a német járásban, ahol a húsüzem működik

Sikerült megfékezni az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedését a legnagyobb németországi járványgócban, az észak-rajna-vesztfáliai Gütersloh járásban, ahol így már nincs szükség újabb korlátozásokra - közölte a tartomány egészségügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint.

Tovább a cikkhez

Törökországban alig mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme

Törökországban az előző napi 1086 után kedden 1053-mal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 207 897-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1053-nál alacsonyabban még nem járt.

Kedden az előző napinál hárommal többen, 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5260-ra emelkedett az országban. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is némileg tovább nőtt, az előbbi 1130-ról 1152-re, az utóbbi 395-ről 400-ra.

A gyógyultak száma 2297-tel 185 292-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már több mint 89 százalékát. A 83 milliós országban eddig mintegy 3,73 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

Péntektől ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Német kamionokkal juthatott Észak-Olaszországba a vírus "agresszív" törzse

Olasz orvosi kutatások szerint a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse Németországból érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon.

Az olasz sajtóban kedden közölt vizsgálat arra keresett választ, mikor és hogyan érkezett meg az olaszországi járványgócpont Lombardiába a Covid-19 betegség, valamint hogy miért éppen ezt a területet sújtotta a leginkább.

A milánói Niguarda és a paviai San Matteo kórház kutatóközpontjának 350 fertőzöttön végzett genetikai vizsgálata szerint az északolasz betegek nem közvetlenül Kínából kapták el a vírust. A kutatók szerint a közvetítő Németország volt, amely a kínaiak és a kínai termékek legnagyobb európai belépési pontjának számít.

A vizsgálatok szerint a vírus a Németországból Lombardiába érkezett kamionok útvonalát követte. Bergamóban kétezer szállítási és logisztikai vállalat működik, több mint háromszáz nagy méretű raktárteleppel és mintegy húszezer dolgozóval. Lodi és Codogno térségében további 463 ilyen cég működik, hetven teleppel. Ezekre többségében Németországból érkeznek kamionok. Lombardiának ezen a pontján található a legnagyobb európai bútorlánc, valamint a nemzetközi e-kereskedelem első számú dél-európai elosztóközpontja.

A vizsgálatok szerint a két lombardiai gócponton, vagyis Lodi és Codogno, valamint Bergamo területén a vírus két különböző törzse jelent meg. A február 23-án vesztegzár alá helyezett Codogno térségében a fertőzésterjedési érték elérte a kettes szintet, Bergamóban viszont az ennél is agresszívebb és gyorsabban terjedő törzs jelent meg, és minden beteg átlagosan további 3,5 személyt fertőzött meg.

A kutatók feltételezései szerint a fertőzés januárban Németországból jutott át Észak-Olaszországba. A Codognóban február 20-án azonosított "első beteg" valójában nem számított elsőnek.

Az olasz egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint országszerte harmincan haltak meg egy nap alatt a korábbi nyolchoz képest, így a halottak száma 34 899-re emelkedett. Az utóbbi huszonnégy órában 138 új fertőzöttek szűrtek ki a hétfői 208 után. Az aktív fertőzöttek száma 13 232, a gyógyultaké megközelítette a 193 ezret. Kórházban 940 beteget kezelnek, intenzíven hetvenet. Húszból tizenegy tartományban már egyetlen beteg sincs intenzív orsztályon, mindegyik Rómától délre fekvő régió. A gyógyultakat és halottakat is beszámítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 241 956-ot.

Lombardiában 53 új fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 111 után, közülük 29 esetet Bergamóban szűrtek ki az egy nappal ezelőtti 17 után. Veneto tartományban 14 esetet diagnosztizáltak hétfőhöz képest, amikor mindössze egyre csökkent a számuk. (MTI)

Hivatalos: koronavírusos a brazil elnök

Pozitív lett a tesztje Jair Bolsonarónak, Brazília elnökének – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Hazavágja a koronavírus az EU nagyjait, de van ország, amelyiknek kevésbé fog fájni

Európai legnagyobb gazdasága megszenvedik a koronavírus-válságot, Franciaország, Olaszország és Spanyolország egyaránt kétszámjegyű visszaesést könyvelhet el az Európai Bizottság előrejelzése szerint. Németországban ezzel szemben alacsonyabb lehet a visszaesés, és ez jórészt a gigantikus összegű állami segélycsomagnak köszönhető. A Bizottság egyébként optimista, az IMF még ennél is mélyebb visszaeséssel számol.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: óvatosságra inti az utazókat az Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztette az utazókat, hogy folyamatosan tájékozódjanak a koronavírus-helyzetről, és viseljenek maszkot a repülőgépeken.

Tovább a cikkhez

Merkely Béla: a legnagyobb országok nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen időben vakcina

Részletes interjút adott az InfoRádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki többek között az országos szűrővizsgálat fontosságáról, a járvány második hullámának veszélyeiről is beszélt, valamint arról, hogy miért jelentene különösen nagy problémát a fejlett országokban, ha ismét egy hasonló járvány alakulna ki.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovénia ismét betilthatja a tíz főnél nagyobb összejöveteleket

Amennyiben tovább romlik Szlovéniában a helyzet, és nem csökken az új koronavírussal fertőzöttek száma, a kormány ismét betilthatja a tíz főnél nagyobb összejöveteleket - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója elmondta: az elmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban, ami eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül. Ljubljana úgynevezett sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol ez a mutató eléri a tízet, és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér. Ezen a listán szerepel a múlt hét óta Horvátország, Franciaország és Csehország is. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 23 újabb esettel 1739-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 12-en vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3272-öt, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 113 maradt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban. A diagnosztizált betegek közül 89-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 930.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák. Esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek - tette hozzá. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: ellenőrzés alatt tartják a vírus terjedését, és megpróbálják még egyértelműbben figyelmeztetni az állampolgárokat az intézkedések betartására, ha pedig a lakosok ezt nem teszik meg, a hatóságok fontolóra veszik a szigorúbb intézkedések bevezetését. Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

(MTI)

Nagyot ugrott az infláció az üzemanyagok drágulása miatt - Mi várható év végéig?

A májusi 2,2%-ról júniusban kereken 3%-ra ugorhatott az éves alapú infláció Magyarországon a Portfolio által készített elemzői konszenzus szerint, döntően az üzemanyagok jókora drágulása miatt. A tényadatot szerdán reggel 9-kor közli a KSH. A felmérésünkből az is kiderült, hogy az idén decemberre várt éves infláció konszenzusa a májusi 2,65%-ról mostanra 3,1%-ra ugrott, ebben a koronavírus-válságból való várt helyreállásnak lényeges szerepe van, jövő év végén viszont 3,1% helyett most 3%-os inflációt vár az elemzői konszenzus, így tehát közép távon továbbra is teljesülhet a jegybank 3%-os inflációs célja.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: fontosabbnak gondoljuk a védőoltásokat

Növekedett a tudományos és innovatív megoldások elismertsége a koronavírus-járvány hatására: a magyarok többsége fontosabbnak gondolja a védőoltásokat és az új fejlesztésű gyógyszereket, valamint a gyógyszeripari innovációt – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek több mint kétharmada szerint a koronavírus okozta megbetegedés hatásos ellenszerét kizárólag szigorú tudományos szabályokat betartva lehet kifejleszteni, és csak kevesen gondolják, hogy az új vírus kezelésére léteznek házi gyógymódok is. Ugyanakkor nem az új típusú koronavírus okozta megbetegedés a legrettegettebb kór. Sokkal veszélyesebb betegségek gyógyításában történt komoly áttörés az elmúlt évtizedekben, az új fejlesztésű készítmények egyre többeknek jelentenek új esélyt a gyógyulásra.

Tovább a cikkhez

Kiderült, mi áll a borsodi koronavírus-fertőzések megugrásának hátterében

A Borsod-Abaúj-Zemplénben regisztrált új fertőzöttek egy oktatási intézményhez köthetők - derül ki az NNK közleményéből. Reggel mi is megírtuk, hogy Borsodban látványosan megugrott az új fertőzöttek száma, de pontos részleteket nem tudtunk. Az NNK folyamatosan végzi a kontaktkutatást, eddig 21 pozitív esetet találtak a kontaktok körében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: továbbra is óvatosságra int a főpolgármester

Továbbra is indokolt a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések betartása, így a maszkviselés az üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedés használatakor - hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

"Bár nagyon örülök annak, hogy ma nem regisztráltak új fertőzést Budapesten, továbbra sem dőlhetünk hátra. A koronavírus addig velünk lesz, hol járványként, hol járványveszélyként, amíg nem lesz rá hatékony védőoltás. A környező országok aggasztóan emelkedő esetszáma is mutatja, hogy az óvatosság, a rendelkezések betartása, a veszélyhelyzet jogi értelemben vett vége után is indokolt" - fogalmazott a főpolgármester, aki arra kért mindenkit, hogy "ne vegye félvállról a vírust", továbbra is viseljen mindenki maszkot a közösségi közlekedésen, az üzletekben, a gyógyszertárakban.

Karácsony Gergely azt javasolja, hogy a nyarat töltsék itthon az emberek, annak ellenére, hogy "Európa megnyílt a magyar turisták előtt". Ezzel nemcsak újabb gócpontok kialakulásának esélyét csökkenthetjük, de segíthetünk talpra állni a hazai turizmusnak és a vendéglátóiparnak, ha nyaralásra szánt pénzünket idehaza költjük el - mutatott rá.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a Restart Budapest Kártya "sosem látott" kedvezményekkel teszi lehetővé a belföldi turistáknak, hogy megfizethető áron tölthessenek el néhány napot Budapesten, akár 3-4 vagy 5 csillagos szállodában is, izgalmas programokkal, közösségi közlekedési lehetőséggel.

(MTI)

Így roppant össze a magyar kiskereskedelem a koronavírus-válságban - Óriási különbségek voltak az or

2020 áprilisában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 10%-kal csökkent, teljes egészében a koronavírus okozta járvány hatása miatt - írja a KSH részletes jelentése. A járvány nélkül az eladások volumene szerény mértékben emelkedett volna. A kiskereskedelmi forgalom változása az egyes országrészeket tekintve eltérő volt: míg a fővárosban és környékén, illetve a nyugati országrészben csökkent, addig egyes keleti járásokban kisebb mértékben bővült.

Tovább a cikkhez

Itt a nagy építőipari körkép - Ezt okozta a járvány a szomszédos országokban

Részletes elemzés látott napvilágot Délkelet-Európa és Kelet-Európa országaiak építőiparáról. Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, amely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködésével vizsgálta meg az adott országok építőiparát.

Tovább a cikkhez

Még mindig mély recessziót vár Magyarországon idén az Európai Bizottság

A májusi előrejelzésben megfogalmazott 7%-os idei magyar recessziós előrejelzését a ma frissített előrejelzésében is fenntartotta az Európai Bizottság és közben jövőre továbbra is 6%-os GDP-szárnyalást vár. Mindeközben az eurózónára a májusi 7,7% helyett már 8,7%-os, az EU egészére pedig 7,4% helyett 8,3%-os recessziót vár a Bizottság nyári előrejelzése, azaz a magyar előrejelzés nem romlott az átlaggal együtt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Csehországban minden egészségügyi dolgozó jutalmat kap

Pénzjutalmat kap minden csehországi egészségügyi dolgozó, aki a koronavírus-járvány idején a kórházakban dolgozott. A kormány erre a célra mintegy tízmilliárd koronát (135 milliárd forint) különít el - jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában.

Korábban a cseh kormány azt tervezte, hogy csak azok kapnak külön jutalmat, akik közvetlenül foglalkoztak a koronavírusos betegekkel. A keddi egyeztető találkozón Prágában Andrej Babis kormányfő és az egészségügyi miniszter elfogadták a szakszervezetek álláspontját, miszerint minden egészségügyi dolgozónak jutalmat kellene kapnia a rendkívüli teljesítményért.

Dagmar Zitníková, az egészségügyi szakszervezetek elnöke szerint a jutalmazás részletes szabályait rövid időn belül kidolgozzák. Azok az egészségügyiek, akik a betegekkel közvetlenül foglalkoztak, egységesen havi 40 ezer koronát (540 ezer forint), míg a többiek munkájuktól függően havi legkevesebb 10 ezer koronát (135 ezer forint) kapnak. A rendkívüli jutalmazás a három hónapos időszakot érinti.

"Jutalmat kap mindenki, aki a koronavírus-járvány idején bármilyen minőségben a kórházban dolgozott" - pontosította a megállapodást Martin Engel, az orvosi szakszervezetek elnöke. A rendkívüli koronavírus-járvány utáni jutalmakról a cseh kormány már június közepén megegyezett a szociális szférában dolgozók képviselőivel. A maximális havi jutalom ott is 40 ezer korona. A kormány erre a célra 5,2 milliárd koronát (70,2 milliárd forint) különített el. A rendkívüli támogatási programokat a kormány tartalékalapjának terhére az egészségügyi és a pénzügyi tárca közösen készíti el, parlamenti jóváhagyásra már nincs szükség. A koronavírus-járvány miatt a cseh egészségügy idei költségvetését már korábban 346 milliárd koronáról (4671 milliárd forint) 354 milliárd koronára (4779 milliárd forint) emelte a parlament.

(MTI)

Koronavírus: ismét vesztegzár alá került Ausztrália második legnagyobb városa, Melbourne

A koronavírus terjedése miatt ismét vesztegzár alá került kedden Ausztrália második legnagyobb városa, Melbourne. A döntést, amelynek hatálya a város 4,9 millió lakosára terjed ki, órákkal azelőtt jelentették be, hogy - száz év óta először - lezárták a határt Új-Dél-Wales és Victoria állam között. Ez utóbbi fővárosa Melbourne.

A városban éjféltől mindenkinek otthon kell maradnia, leszámítva, ha munkába, iskolába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy. Az éttermekből, kávézókból és bárokból csak elvitelre lehet ételt rendelni, a sporttermek és fodrászatok bezárnak. A családi rendezvényen részt vevők számát korlátozták, egyben meghosszabbították a jelenlegi iskolai szünetet.

Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője a tévében is közvetített keddi sajtóértekezletén a korlátozást megterhelőnek, de szükségszerűnek nevezte. Andrews már a hét végén, a kór ismételt megjelenése miatt elrendelte Melbourne 30 külterületén a távolságtartás ismételt bevezetését, valamint kilenc toronyházban a teljes vesztegzárat. Az Új-Dél-Wales és Victoria állam közötti határ lezárásról hétfőn döntöttek, válaszul a koronavírusos megbetegedések gyors emelkedésére Melbourne-ben. A lezárt határt katonák és rendőrök ellenőrzik. A forgalmas határszakaszt, amely több ezer kilométer hosszú és könnyen átjárható, legutóbb 1919-ben, a spanyolnátha-járvány idején zárták le. A határsértőkre nemcsak szigorú pénzbüntetés, hanem börtön is vár. Ha valaki engedély nélkül lép át a határt átszelő 55 forgalmas úton, amelyet ingázók, iskolába járók, kereskedelmi szállítók használnak naponta, akár 7700 amerikai dollár (2,3 millió forintnyi) összegű pénzbírságot és félévi börtönt kockáztat.

A határvárosokban élők napi engedélyeket kapnak majd, bár az engedélyeztető rendszer még nem áll készen. Kevin Mack, Albury határváros polgármestere azt mondta, hogy mintegy 50 ezer jármű forgalmára lehet számítani naponta Új-Dél-Wales oldalán, rémálom lesz mindenki számára ekkora tömeget ellenőrizni. A határlezárás komoly csapást mér azokra az ausztrál reményekre, hogy sikerül lassítani a gazdasági válság súlyosbodását az országban, ahol jórészt már feloldották a márciusban elrendelt távolságtartási szabályokat. A kereskedelemben, a belföldi turizmusban, a sportokban is komoly fejtörést okoz majd a két keleti parti állam közötti határzár.

Az Ausztráliában regisztrált 199 új fertőzéses eset közül 191 Victoria államban történt - jelentették be kedden a hatóságok. Ausztráliában eddig 8800 fertőzöttet regisztráltak, 106-an meghaltak a kórban. Bár ez a szám jóval kevesebb más államokéhoz képest, a Melbourne-ben kialakult járványkitörés nagyon aggasztja a hatóságokat.

(MTI)

Koronavírus: nagyon távoli még a közösségi immunitás egy nagyszabású spanyol kutatás szerint

Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot. Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó terjedését. Ehhez egy populáció 70-90 százalékának immunitása szükséges, hogy megóvja azokat, akik nem fertőződtek meg - írta a BBC hírportálja.    

Spanyolországban a parti területeken 3 százalék alatti volt azoknak az aránya, akiknél találtak Covid-19 elleni antitesteket. Magasabb volt az arány az országban ott, ahol súlyosabb volt a járványhelyzet. "Noha a járvány súlyosan érintette Spanyolországot, a becslések szerint mégis alacsony a betegség előfordulásának aránya, ami egyértelműen kevés a közösségi immunitáshoz" - írták a Lancet brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői.    

Kutatásuk a maga nemében a legnagyobb szabású volt Európában. Hasonlóan reprezentatív vizsgálatokat végeztek Kínában és az Egyesült Államokban, melyek megállapították, hogy "a lakosság legnagyobb része nem volt kitéve a vírusnak", még azokon a területeken sem, ahol a kórokozó erősen elterjedt - olvasható a cikkben. Spanyolországban több mint negyedmillió igazolt esetet regisztráltak és több mint 28 ezren haltak meg a betegségben.

(MTI)

Még mélyebb válság vár Európára, mint amire számítottak

A tavaszi előrejelzéséhez képest rontott a növekedési kilátásokon az Európai Bizottság. Az idei évre 8,7%-os visszaesést várnak az euróövezetben, 2021-ben ezt 6,1%-os növekedés követheti. Az EU egészére nézve 8,3% lehet a visszaesés, jövőre pedig 5,8%-os felpattanás jöhet.

Tovább a cikkhez

Szlávik János: még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma

Még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma, hiszen mindennap érkeznek hírek újabb megbetegedésekről - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kedden az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

A negyedével nőtt a Samsung nyeresége a második negyedévben

Profitnövekedésről számolhat be a második negyedévre a Samsung a közelgő gyorsjelentésében, ennek ellenére a részvények árfolyama esett a ma reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Rányomta bélyegét a koronavírus-járvány a Duna House második negyedévére

A Duna House kedden tette közzé a legfrissebb sarokszámait: az idei második negyedévében erőteljesen jelentkeztek a COVID-19 negatív hatásai a Duna House fő piacain. A kijárási korlátozások következtében az ingatlanközvetítési volumenek 33 százalékkal, azon belül a saját üzemeltetésű irodák 49 százalékkal estek. A Duna House hitelezési tevékenysége 16 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ugyanakkor 18 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest. Az ingatlanpiac május végére stabilizálódott, júniusra már az egy évvel ezelőtti aktivitás volt jellemző. Hitelezésben várhatóan a június-július hónapok fogják a mélypontot jelenteni a társaság szerint.

Tovább a cikkhez

Nem szeretne osztalékfizetést látni idén a bankoknál az EKB

Az Európai Központi Bank azt fontolgatja, hogy meghosszabbítja a bankok osztalék-visszatartásra vonatkozó, idén októberben lejáró ajánlását – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Románia kibővítette a "zöld zónába" sorolt országok listáját

Románia az eddigi 22-ről 44-re bővítette a koronavírus-járvány szempontjából "zöld zónának" tekintett országok listáját: az ezen szereplő államokból érkező utasokat keddtől kezdődően nem irányítják már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba.

Románia június 15-től kezdődően nem küldte karanténba az olyan európai országokból érkezőket, ahol az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. Eddig azokat az országokat sorolták a "zöld zónába", ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

A külföldi minta alapján bevezetett kritériumnak azonban Románia nem felelt meg, ehhez ugyanis a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez a mutató egyszer sem csökkent százötven alá, sőt, a járvány terjedésének üteme azóta felgyorsult, és a napi új fertőzések utolsó kéthetes átlaga mostanra a 350-et is elérte.

Romániának tehát a rendelkezés alapján saját, külföldi nyaralásról két héten belül visszatérő polgárait is karanténba kellett küldenie, mivel olyan országban jártak, ahol a fertőzések aránya magasabb a megszabott határértéknél. A visszás helyzet megoldása érdekében a járványügyi operatív törzs múlt heti határozatában új kritériumot vezetett be: ezentúl azokat az országokat sorolják a zöld zónához, ahol az utóbbi két hétben a 100 ezer lakosra jutó új koronavírus-fertőzések száma meghaladja a romániai adatot. A frissített listára további tíz európai ország - köztük Nagy Britannia, Spanyolország és Belgium -, és 12 Európán kívüli állam - köztük Ausztrália, Kanada és Japán - is felkerült.

A többi országból érkező tünetmentes utasokat ezentúl is karanténba irányítják a határon a román hatóságok. De ez jelenleg csak ajánlás, amelynek megszegését nem tudják büntetni, péntektől ugyanis egy alkotmánybírósági határozat értelmében hatályon kívül kellett helyezni a karanténintézkedésekről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézag mielőbbi felszámolása érdekében a román kormány hétfőn elfogadta a járványhelyzetben elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló új törvénytervezetet, de hatályba lépéséhez a jogszabályt a parlamentnek is meg kell még szavaznia.

(MTI)

Nagyon nem tetszik az elemzőknek a magyar ipar zuhanása

Májusban 27,6%-kal maradt el az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakában mért szinttől (munkanaphatástól megtisztítva), vagyis a koronavírus-járvány hatása még ebben a hónapban is erőteljes volt. A legrosszabb hónap az április volt, amikor 36,6%-kal zuhant a termelés. Az elemzők gyenge adatokról beszélnek, szerintük a kilábalás fokozatos lesz.

Tovább a cikkhez

Az új koronavírus-fertőzöttek legnagyobb része Borsod megyéhez köthető

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sokáig nem találtak új koronavírus-fertőzöttet, az elmúlt napokban azonban látványosan megugrott a szám. A mai 16 esetből 12-t itt találtak.

Tovább a cikkhez

Megérkezett a kedd reggeli magyar koronavírus-adat

Tizenhat magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt napon nem hunyt el senki.

Tovább a cikkhez

Stabil a forint, esik a rubel

Az elmúlt 24 órában érdemi forintmozgást nem láttunk az euróval szemben, a jegyzések a 352,5-ös szint körül ingadoznak a bankközi piacon. A régiós devizáknál is nagyjából ez a helyzet, az orosz rubel kivétel: ott profitkivonások, az emelkedő koronavírus-esetszámból adódó kockázatok és a brit-orosz kölcsönös szankciós lépések veszélyei gyengítik a rubelt ezekben a napokban.

Tovább a cikkhez

Teljesen összeroppant a magyar turizmus, és nem áll fel a padlóról

Májusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké 86%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 88%-át a belföldi vendégek töltötték el. Az adatok azt mutatják, hogy a belföldi turizmus kismértékű emelkedésnek indult az áprilisi teljes megszűnés után, de a külföldiek hiánya miatt továbbra is gyenge adatok érkezhetnek.

Tovább a cikkhez

Májusban is hatalmasat zuhant a magyar ipar, de már vannak biztató jelek

Májusban 27,6%-kal maradt el az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakában mért szinttől (munkanaphatástól megtisztítva), vagyis a koronavírus-járvány hatása még ebben a hónapban is erőteljes volt. A legrosszabb hónap az április volt, amikor 36,6%-kal zuhant a termelés. Az ipari adatok azt mutatják, hogy a május már jobban alakult, azonban a kilábalás nem lesz kifejezetten gyors.

Tovább a cikkhez

Kaliforniában hétfőn több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak

Kaliforniában hétfőn, egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adataira hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió (NPR) hétfő este. A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.    

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elmúlt két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel kórházban kezeltek aránya. A kórházban ápoltak harmada Los Angeles megyében betegedett meg. A kormányzó közölte azt is, hogy az állam fővárosában, Sacramentóban fertőtlenítés miatt átmenetileg lezárják a törvényhozás épületét. Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a járvány fellángolásában jelentős szerepet játszottak a tüntetések.

Hétfőn több mint ezer új fertőzést regisztráltak az északnyugati Washington államban is, ahol már csaknem 37 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma. A georgiai Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A demokrata párti polgármester - aki gyakran jelen volt a Black Lives Matter nevű mozgalom tüntetésein, de miután agyonlőttek egy nyolcéves kislányt, vasárnapi sajtóértekezletén kijelentette, hogy "elég volt" - a Twitteren közölte, hogy tünetmentes. Georgiában egyébként hétfőn több mint 1500 új fertőzöttet regisztráltak.

(MTI)

Lassabb volt a német ipar májusi helyreállása, mint ahogy azt várták

Az elemzői várakozásokból kissé elmaradt az ipari termelés volumene májusban. Az előző hónaphoz képest 7,8% volt a növekedés, amely önmagában ugyan magas, de éves szinten még így is 19,3%-al maradt el a német ipar tavaly májustól. Az elemzők 11,1%-os visszaesést vártak.

Tovább a cikkhez

Globális helyzet, néhány ábrával

Hétfőn kevesebb, mint 170 ezer új koronavírusos esetet regisztrált a John Hopkins Egyetem, ami az utóbbi egy hét egyik legalacsonyabb száma. A 7 napos mozógátlag ettől még felfelé megy. Világszerte így 11,62 millió ember kapta már el a betegséget, 538 ezren sajnos elhunytak, 6,3 millióan viszont kigyógyultak belőle.

A brazil járványgörbe már a 7 napos mozgóátlag alapján is a stabilizálódás jeleit mutatja, ami örvendetes. Az amerikai görbe viszont sajnos még mindig intenzíven emelkedik, ahogy az indiai és fülöp-szigeteki is. Azért foglalkozunk a nagyobb fejlett és fejlődő országok járványfolyamataival, mert indikációt adhatnak arra, hogy a korlátozásokat mikor, milyen ütemben lehet feloldani, illetve lassítani, visszafordítani szükséges-e. Ezek pedig a gazdasági aktivitást lényegesen befolyásoló fejlemények, amelyek hatása a világban máshol is érezhető.

Jó hír mára: minden régiós országban csökken a koronavírus-fertőzés terjedése az osztrákok kivételév

Az elmúlt napokban főleg Ukrajnából és Szerbiából nyugtalanító híreket kaptunk a friss koronavírusos esetszámok alapján, de a John Hopkins Egyetem ma reggel frissített adatbázisa alapján, az elmúlt napok adatait átnézve már biztatóbbnak tűnik a tendencia és ez már a 7 napos mozgóátlagokba is kezd átszűrődni néhány ország esetén (párnál még nem látszik).

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Koronavírus: egyre romlik Amerikában a helyzet, rengeteg fiatal is elkapja a betegséget

Az Egyesült Államok egyik déli tagállamban, Arizonában hétfőn meghaladta a százezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a floridai Miamiban pedig a járvány hétvégi fellángolását követően lezárták az éttermeket és a tornatermeket. Közben Kaliforniában egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megint romlik az osztrák és görög helyzet, a spanyolok 5%-a már átesett a betegségen

Vasárnap 182 ezer új igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak világszerte, amely 20 ezerrel kevesebb az eddigi rekordnál, de hétvégén tipikusan kevesebb tesztet végeznek, így rendszerint csökken az új esetszám is. Ezzel együtt is az Egyesült Államokban közel 50 ezer új fertőzöttet találtak, Brazíliában 26 ezret, Indiában 24 ezret. A hétfő hajnali összesítés szerint világszerte már 11,42 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 534 ezer felett jár, a gyógyultaké pedig 6,16 millió felett. Egy új nagy gócpont formálódik a Fülöp-szigeteken, kezd felpörögni a fertőzés napi üteme. A régiónkban a cseh és ukrán járványterjedés kezd lassulni, a horvát helyzet remélhetőleg stabilizálódik, a szerb, a román és az osztrák viszont a napi esetszámok romlik. Friss híreink hétfőn percről-percre.

Tovább a cikkhez

Görög nyaralás? – Hetekig nem találtak fertőzötteket, aztán hirtelen 43-at

Hetek óta először találtak újabb, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személyeket hétfőn Görögországban, miután 43 emberről is bebizonyosodott, hogy szervezetében hordozza a kórokozót - adta hírül a görög egészségügyi hatóság az MTI tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ennek a két osztrák járványgörbének nem örülünk

Az elmúlt napokban a 40-70 közötti sávból hirtelen 85-115 közé ugrott az újonnan koronavírussal fertőzöttek száma, így a trendet megragadó 7 napos mozgóátlagunk is elindult felfelé, illetve az aktív betegek száma is újra 1000 fölé lendült. A legtöbb új eset Felső-Ausztriában, illetve Bécsben van, így nem véletlen, hogy előbbi tartományi vezetője ma újabb szigorításokat rendelt el.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804