piac_shutter
Gazdaság

Itt a friss magyar inflációs adat!

Portfolio
A koronavírus-válságban sem "szűnt meg" az infláció Magyarországon, sőt, az előző hónaphoz képest érdemben magasabb áremelkedési ütemet láthattunk.

Júniusban 2,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. Az előző hónapban 2,2%-os inflációt láthattunk, miközben a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 3%-os júniusi áremelkedésre számítottak, vagyis az adat gyakorlatilag nem okozott meglepetést. Az infláció a szokásosnál nagyobb ingadozást mutatott az elmúlt hónapokban: az olajárak (és így az üzemanyagárak) változékonysága miatt jelentős az árindex volatilitása, miközben az élelmiszerárak növekedése tartósan felfelé hajtotta az árakat. Mindezek mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a KSH-nak igen nehéz volt adatokat gyűjteni a kijárási korlátozás és a boltok részleges zárva tartásának, illetve egyes szolgáltatások szüneteltetésének időszakában, ami növelte az adatok bizonytalanságát. A hivatal jelzése szerint az adatgyűjtési problémák júniusban is jellemzőek voltak.

Miközben az inflációs főindex jelentős ingadozást mutat, addig az alapfolyamatokat megragadó maginflációs mutató (ami kiszűri pl. az energiaárakat) 4%-on ragadt júniusban, ami jelzi, hogy érdemi árnyomás tapasztalható a magyar gazdaságban. 

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az előző hónaphoz képest pedig az üzemanyagárak ugrottak meg. A koronavírus-járvány kezdetén a globális olajárak összeomlása húzta le az üzemanyagárakat, mostanra azonban az olaj ára érdemben emelkedett, ami miatt újra nőnek az üzemanyagárak. Mindeközben a tartós fogyasztási cikkek és egyéb importált termékek árában bizonyára a forint jelentős gyengülése is egyre inkább beépül. Havi alapon az élelmiszerárak csökkentek, az éves index azonban így is magasan maradt (+7,8%), amit a koronavírus-járvány közepette változó kereslet, az ellátási láncok korábbi problémái, valamint a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadó is magyarázhat.

Az előző év azonos időszakához képest:

  • Az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8%-kal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett.
  • A járműüzemanyagok ára 11,6%-kal csökkent.

Egy hónap alatt, májushoz viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek ára 0,6%-kal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,2, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús 1,3%-kal lett olcsóbb.
  • A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások 0,3–0,3%-kal drágultak.
  • A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 9,3%-kal többe kerültek.

A Portfolio által júliusban megkérdezett közgazdászok szerint az idei év végén 3% közelében lehet az infláció. Egy hónappal korábban még úgy ítélték meg, hogy 2,6-2,7%-os lehet decemberben az áremelkedés üteme, vagyis kissé feljebb kerültek a szakértői prognózisok.

Az inflációs adatok valószínűleg nem befolyásolták az MNB azon szándékát, hogy a júniusi 15 bázispontos kamatcsökkentés után - korábbi jelzésével összhangban - még egy ugyanekkora kamatvágást hajtson végre júliusban, amivel 0,6%-ra szállíthatja le a kamatszintet. A jegybank korábban jelezte, ennél a szintnél alacsonyabbra nem kívánja vágni a kamatot.

Frissítés: 10 órakor megjelentek az MNB inflációs alapmutatói, amelyek nem jeleznek érdemi változást az előző hónaphoz képest. A jegybanknak fontos adószűrt maginfláció 3,5%-on tartózkodott, ahogy az előző hónapban is.

Címlapkép: Shutterstock

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
donaldtrump