mnb epulet
Gazdaság

Kiderült, miért csökkentette a kamatot az MNB júniusban

Portfolio
Júniusban váratlanul, 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB. A Monetáris Tanács júniusi kamatdöntő ülésének részleteit ma ismerhettük meg a rövidített jegyzőkönyv alapján.

A makrogazdasági és pénzpiaci folyamatok, valamint az Inflációs jelentés előrejelzésének áttekintését követően a Monetáris Tanács megvitatta a monetáris politikai döntés részleteit. A tanácstagok rámutattak, hogy a koronavírus-járvány hatására a dezinflációs hatások általánosan erősödtek - olvasható a júniusi ülés jegyzőkönyvében. A tartósan visszafogottan alakuló külső infláció mellett a piaci szolgáltatások iránti gyengébb kereslet is mérsékeltebb hazai inflációs alapfolyamatok irányába mutat.

A döntéshozók kiemelték, hogy az Inflációs jelentés előrejelzése alapján a gazdaság idei évi növekedése visszafogottabb lehet a korábbi várakozásokhoz képest. A tanácstagok megjegyezték, hogy a gazdasági kilábalás szempontjából kiemelten fontos az erős beruházási aktivitás megtartása, aminek kulcsa az állami beruházások második félévi felfutása és a vállalati hitelezés bővülése. A hazai makrogazdasági folyamatok értékelése mellett több döntéshozó arra is rámutatott, hogy a régiós jegybankok jelentős lazító lépéseket tettek május hónapban.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy Magyarország sikeresen védekezett a járvány első hullámával szemben. Az első szakaszban az MNB célzott eszközökkel megfelelően stabilizálta a hazai pénzpiaci folyamatokat és biztosította a szükséges mennyiségű likviditást. A gazdasági védekezés új szakaszba lépett. A Monetáris Tanács tagjai egybehangzóan amellett érveltek, hogy a védekezés második szakaszában a gazdasági növekedés helyreállítása és az árstabilitás fenntartása válik kiemelt feladattá. Ezen célok eléréséhez szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a kamatkondíciók általános finomhangolására az alapkamat mérséklése a legmegfelelőbb.

A kamatcsökkentés hatása kiszámíthatóan és széleskörben megjelenik a piaci kamatokban. Több tanácstag kiemelte, hogy az alapkamat csökkentésének az eszköz koordináló szerepe és több évnyi változatlansága miatt fontos üzenetértéke is van a gazdasági szereplők számára. Több tanácstag azt is hangsúlyozta, hogy a stabilitás megőrzése változatlanul kiemelt szempont, így fontos megfelelő biztonsági távolságot tartani a nulla közeli tartománytól.

A Monetáris Tanács várakozása szerint a kamatkondíciók finomhangolása a hozamgörbe egészén kifejtheti hatását. A Monetáris Tanács tagjai kiemelték, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében. A döntéshozók megítélése szerint a hazai monetáris politikai döntések során változatlanul szükséges az adatvezérelt és óvatos megközelítés fenntartása. A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a lefelé mutató gazdasági kockázatok jelentkezése esetén a hangsúlyt a beruházásokra legközvetlenebb hatással bíró NHP Hajrá! és a Növekedési Kötvényprogram folyamatos kiértékelésére kell helyezni.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a Monetáris Tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását. Ennek megfelelően a jegybanki alapkamat mértékét 15 bázispontos csökkentéssel 0,75 százalékban állapította meg. Az O/N betéti kamatot -0,05 százalékon, valamint az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta. A Monetáris Tanács szerint a jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret nyújt a felmerülő kihívások célzott és rugalmas kezelésére.

A Tanács az állampapír-vásárlási programra továbbra is védőhálóként tekint, amelyet a szükséges esetben és a szükséges mértékben kíván használni. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg. A Monetáris Tanács megítélése szerint a jelenlegi makrogazdasági környezetben az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében.

A Monetáris Tanács ezen finomhangoló lépése egyszerre támogatja az árstabilitás fenntartását és a gazdasági növekedés helyreállítását - olvasható a jelentésben. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és az inflációs kilátások változását. A Magyar Nemzeti Bank törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése, valamint a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - zárul a jegyzőkönyv.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
spanyolország turizmus tengerpart