koronavírus járvány
Gazdaság

Koronavírus: rekordon a napi esetszám Amerikában, a régióban romlik a helyzet

Portfolio
MTI
Az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, mivel sok tagállamban meredeken emelkedik a napi új esetszám és Ausztrália Victoria tagállamában is súlyos a helyzet, a korlátozások a gazdasági kilábalást is visszavetik. Dél-Amerikában Chilében és Brazíliában is intenzíven terjed tovább a járvány, miközben a brazil elnök is igazoltan koronavírusos lett, és mindezt tv-kamerák előtt állva, a riporterekhez nagyon közel jelentette be. A környékünkön sajnos megint romlik a helyzet a legtöbb országban: a szerbeknél az elnök beszél drámai helyzetről és országos kijárási korlátozást lengetett be, közben fokozott határellenőrzés van újra az osztrák-magyar határon, a román és bolgár új esetszám rekordot döntött és Ukrajnában is megint gyorsul a járvány terjedése. A friss magyar adat mindössze 5 új koronavírus-fertőzöttet jelent és szerencsére ma sem hunyt el újabb beteg. Percről-percre híreink szerdán a témában.

A járvány egy hónap múlva ismét tetőzhet Belgiumban

Marc Van Ranst belga virológus szakértő szerint a jelenlegi helyzet fényében nem kizárt, hogy a koronavírus-járvány egy hónap múlva ismét tetőzni fog Belgiumban - írta szerdán a Brussels Times című helyi napilap.

Van Ranst kifejtette azt is, hogy az új fertőzöttek száma jóval alacsonyabb, mint a járvány csúcsán volt, de még mindig túl magas. Véleménye szerint ahogy elmúlt a járvány első szakasza, úgy a második már meg is kezdődött. Felhívta a figyelmet a szabályok további szigorú betartásának fontosságára is.    

A helyi sajtó szerdán arról is beszámolt, hogy az országban megállt az új fertőződések csökkenő tendenciája. A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint napi átlagban 85 az új esetek száma, ami nem különbözik az utolsó két hét adataitól.    

A 11,5 milliós Belgiumban a járvány kezdete óta több mint 62 ezer esetet diagnosztizáltak.    

Az egészségügyi hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus nem tűnt el, és a higiéniai szabályok betartására intették a lakosságot.

Koronavírusos lett egy rendőr a tompai határátkelőn

Koronavírusos lett egy rendőr, aki a tompai határátkelőhelyen lát el szolgálatot - értesült az Index.

A portál megkereste a rendőrséget az ügyben. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata megerősítette az értesülésünket. Közölték, hogy a tompai határátkelőhelyen egy rendőr koronavírustesztje pozitív lett, ezért a vele közvetlen kontaktusba került kollégáit járványügyi megfigyelés alá helyezték. Kórházi kezelésre egyikük sem szorult - állt a rendőrség válaszában.

A rendőrség nem közölte, hogy hány fő került közvetlen kontaktusba a pozitívnak bizonyult rendőrnek, de az Index úgy értesült, hogy húsz kollégát érint az intézkedés.

Az olaszországi Bergamo intenzív osztályáról eltűntek a koronavírusos betegek

Több mint négy hónapja a szerdai volt az első nap, amikor egyetlen koronavírusos beteg sem részesült ellátásban az intenzív osztályon Bergamo városában, ahol a járvány során a legtöbb fertőzöttet és halottat regisztrálták Olaszországon belül.

A járványbetegeknek fenntartott bergamói kórházban az utolsó koronavírusos beteget is lekapcsolták szerdán a lélegeztetőgépről. Az első fertőzöttet február 23-án helyezték itt el, amikor Lombardia tartomány területei vesztegzár alá kerültek, és azóta nem volt példa arra, hogy egyetlen Covid-19-beteg sem volt intenzív osztályon.    

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint Olaszországban az egy nap alatt regisztrált halálos áldozatok száma tizenötre csökkent a korábbi harmincról; a halottak száma elérte a 34 914-et. Az aktív fertőzöttek száma 13 595, közülük már csak 899-en vannak kórházban, 71-en intenzív osztályon. A gyógyultak száma 193 ezer fölé emelkedett. A gyógyultakat és halottakat számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 242 192-t. Eddig 172 olasz orvos vesztette életét a betegségben.    

Lombardiában az utóbbi 24 órában 71 beteget szűrtek ki a korábbi 53 után, 12-en haltak meg, majdnem ugyanannyian, mint egy nappal korábban. Egyes szakértők szerint a gócpontként számon tartott tartományban talán még hónapokig nem nullázódik le a fertőzöttek száma.    

A közép-olaszországi Lazio régióban az újonnan kiszűrt 14 fertőzött több mint fele Bangladesből, Brazíliából és Szomáliából utazott be. Szerdán az összes olaszországi repülőtéren feltartóztatták vagy visszafordították a Bangladesből érkezőket.    

Az olasz sajtó adatai szerint a járvány miatt 80 ezer esküvő maradt el február óta, ami 15 milliárd euró kiesést jelent az ágazat számára. Évente 200 ezer templomi és polgári esküvőt tartanak Olaszországban, ami egymillió embernek biztosít megélhetést. Munkájukat veszítették esküvőszervezők, fényképészek, fodrászok, sminkesek, valamint a mintegy kétszázmillió euró veszteséggel számoló virágkertészetek számos dolgozója is. Olaszország számít a második legnagyobb európai piacnak a vágott virág értékesítése terén.

USA: 3 millió felett az esetszám

A szerda esti adatok szerint az Egyesült Államokban a megerősített koronavírus-betegek száma meghaladta a 3 millió főt, egy hónap alatt ugrott 1 millióval az esetszám - írja a WSJ. A Johns Hopkins University adatai szerint a három legnépesebb államban, Kaliforniában, Texasban és Floridában terjed leginkább a vírus. 

A napi fertőzöttszám 60 ezret ért el, ami a legmagasabb egyedi napi érték.

A járvány egyre gyorsabban terjed, illetve egyre gyorsabban találják meg az amerikai hatóságok a fertőzötteket: a vírus januári amerikai megjelenése után három hónap telt el az 1 millió esetszámig, majd újabb 6 hét a 2 millió esetszámig, és most 1 hónap a 3 milliós adatig. Vagyis ebből is látszik, hogy a járvány gyorsulva terjed.

A WSJ emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok felpörgette a tesztelést az utóbbi időszakban, azonban az említett három államban a pozitív esetek száma is gyorsulva növekszik, ami a járvány erősebb terjedésére utal. 

Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakembere szintén arra mutatott rá, hogy a pozitív tesztek magasabb arányát nem lehet a tesztelés felfutásával magyarázni.

A halálesetek száma pedig közben már 131 ezer felett jár. A halálozási ráta a múlt heti 4,8%-ról 4,4%-ra csökkent. Az amerikai járványügyi központ azonban ennek kapcsán azt is megjegyzi, hogy a valós fertőzött létszám 20 millió felett lehet már, ami sokszorosa a jelenleg megerősített esetszámnak, így a valós halálozási ráta is alacsonyabb lehet.

Látványos ábrán a koronavírus veszélyes terjedése

A világban továbbra is gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése. Míg az első 1 millió esetet 100 nap alatt regisztrálták, addig mindössze 5 nap alatt 10 millióról 11 millióra nőtt a regisztrált esetek száma a világban.

Tovább a cikkhez

Minél hamarabb szükség lenne a 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alapra

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló, 750 milliárd eurós európai uniós pénzügyi alap mielőbbi elfogadását sürgette szerdai találkozóján a spanyol és az olasz kormányfő Madridban.

Tovább a cikkhez

Áfacsökkentés és éttermi ártámogatás - Így menti a menthetőt a brit kormány

Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Agykárosító hatása is lehet a Covid-19-nek

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett szerdán. A University College London (UCL) tudósainak bizonyítékai arra utalnak, hogy a Covid-19 súlyos idegrendszeri szövődményekhez - gyulladás, pszichózis, delírium - vezethet. A kutatók 43 Covid-beteg esetét vizsgálták meg, akiknél időleges agyi működési zavar, stroke, idegkárosodás vagy más súlyos agyi rendellenesség jelentkezett. Korábbi kutatások szintén megállapították, hogy az új betegség károsíthatja az agyat.

Azt még meg kell vizsgálni, hogy a pandémiához kapcsolódóan elterjed-e széles körben az agykárosodás, amint az 1918-as influenzajárvány utáni Encepjalitis lethargica az 1920-as, 1930-as években

- mondta el a Reutersnak Michael Zandi, az UCL neurológusa, a kutatás egyik vezetője.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 leginkább légzőszervi betegség, ami a tüdő veszélyeztetheti, de neurológusok és agyspecialisták szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

A Brain című szaklap friss számában megjelent tanulmány a vizsgált esetek között kilenc olyan páciensről is beszámolt, akiknél az agyi gyulladás mellett az ADEM (acute disseminated encephalomyelitis) betegséget is megállapították, amely általában fertőzések után lép fel, heveny agyi és gerincvelői duzzanatot okozhat, amely az úgynevezett mielinhüvelyt, az idegsejtek hosszú nyúlványait beburkoló réteget károsítja és a szklerózis multiplexéhez hasonló tünetekkel, gyengeséggel, egyensúly- és látásvesztéssel járhat.

Mivel a vírus csak néhány hónapja van jelen, nem tudhatjuk, mi mindent okoz hosszú távon, az orvosoknak azonban tudniuk kell a lehetséges idegrendszeri hatásokról

- mondta el Ross Paterson, a kutatás másik vezetője.

Katalóniában minden nyilvános helyen kötelező lesz szájmaszkot viselni

Katalóniában minden nyilvános helyen kötelező lesz szájmaszk viselése függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól

- jelentette be Quim Torra katalán elnök a helyi parlamentben szerdán. A csütörtöktől életbe lépő intézkedés célja, hogy meggátolja a további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban szombaton. Az igazolt esetek száma hatszáz felett van, közülük 69-en szorulnak kórházi ápolásra.

A járásban 38 településen mintegy 210 ezren élnek, akik nem hagyhatják el a karantén alá helyezett térséget. Az egészségügyi hatóságok további szigorításokat fontolgatnak, például, hogy a fertőzés szempontjából veszélyeztetett társadalmi csoportok számára kijárási korlátozást is bevezessenek.

Katalóniához hasonlóan mindenhol kötelezővé teszi a maszkviselést a baszkföldi Ordizia város vezetése is, ahol hétvége óta 44 páciensnél igazolták a koronavírus-fertőzést. Az első azonosított pozitív eset épp Katalóniának abból a részből való, ahol a vesztegzárat elrendelték.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 67 aktív járványgóc van az országban. A katalán Segrián kívül még Galiciában, a több mint 70 ezer lakosú A Marina járás került vesztegzár alá, ahol 131 fertőzöttet tartanak nyilván. A bevezető utakat egyelőre péntekig zárták le a rendőrök. A dél-európai országban több mint 250 ezer fertőzést igazoltak az elmúlt hónapokban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

Afrikában meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma

Meghaladta a félmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma Afrikában - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pretoriai regionális irodája. Közleménye szerint egy nap leforgása alatt 18 199-cel nőtt a fertőzöttek száma, és ezzel a kontinensen már 507 187 vírushordozó van. A gyógyultak száma 245 ezer. A halottak száma 443-mal 11 959-re nőtt.

Az afrikai országok közül a Dél-afrikai Köztársaságban van a legtöbb fertőzött (215 855) és halott (3502). Őt követi Egyiptom, ahol 3489 ember halt meg, és 77 279-en kapták el a fertőzést.

A Szaharától délre fekvő országokban Nigéria (29 789 fertőzött és 889 halott) és Ghána ( 21 968 fertőzött és 129 halott) követi a Dél-afrikai Köztársaságot.

Merkel: megállapodásra van szükség az uniós keretköltségvetésről

A koronavírus okozta világjárvány következményeinek kezelésére és a gazdasági visszaesésre adható helyes válaszok megtalálására megállapodásra van szükség a hétéves európai uniós keretköltségvetésbe foglalt fenntartható eszközökről - jelentette ki Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületébe érkezve szerdán.

Tovább a cikkhez

Korlátozzák a közösségi közlekedést Izraelben

Korlátozzák a közösségi közlekedést Izraelben, mert egyre erősöik a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette a katonai rádió szerdán. Csak a maximális utaslétszám felével járhatnak a tömegközlekedési eszközök, miután viszonylag sokan kapták el a koronavírust a buszokon. A közlekedési minisztérium elutasította az egészségügyi minisztérium követelését, hogy a nyári forróság ellenére ki kell kapcsolni a klímaberendezéseket, de megállapodásuk értelmében nyitva kell tartani az ablakokat. Az utasoknak maszkot kell viselniük, be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól. Este tíztől leállnak a járatok az egész országban.

Beni Ganz védelmi miniszter házi karanténba vonult vírustesztje eredményének elkészültéig, ugyanis vasárnap kapcsolatba került egy vírushordozóval. A Beitár Illit nevű ultraortodox ciszjordániai telepesvárost is teljes vesztegzárra ítélték szerda délutántól egy hétig, miután 240-en fertőződtek meg a közel hatvanezres városban, és az utóbbi héten 224 százalékkal nőtt a vírushordozók száma. A város polgármestere a rádióban a fertőzöttek kiköltöztetését és szállodákban történő elhelyezését kérte, mert a sokgyerekes családok tagjai a zsúfolt lakásokban átadják egymásnak a kórt.

A kormány képviselői bejelentették, hogy gazdasági segélycsomagot állítanak össze az újabb intézkedések miatt jövedelmüket elvesztők számára, és a munkát korábban vállaló, most pedig munkanélkülivé vált nyugdíjasok segélyezését is folytatják az év végéig.

A Háárec című újság és a katonai rádió értesülése szerint a bezárásra ítélt konditermek egy része nem hajlandó lelakatolni kapuit. Mivel vallási oktatást tovább lehet folytatni kiscsoportokban, a Beit Seán nevű városban üzemelő intézményben  például "tóraóra" néven crossfitre, "Mindenható" néven testépítő órára, "hit" néven pedig fitnesszfoglalkozásra lehet jelentkezni a konditerem telefonos alkalmazásán.

A Kfar Szaba nevű városban a kulturális rendezvények tilalmának ellenére koncertet tartottak kedd este: mivel a vendéglők egyelőre nyitva lehetnek bizonyos korlátozások mellett, öt egymás melletti vendéglő összefogott, és a velük szemben felállított szabadtéri színpadon úgy zenélt egy zenekar, mintha - be nem tiltott - utcai zenészek lennének.

A Jediót Ahronót című újság honlapja szerint nem teljesen önszántából mondott le kedden Szigál Szadecki, az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának vezetője, hanem azért, mert előzőleg a lap elküldte hozzá kérdésekkel a pénteki számban megjelenő leleplező cikkük kéziratát. Ebben azt írják, hogy a professzor asszony és beosztottjai megakadályozták a légierő tisztjeinek áprilisban kidolgozott tervének megvalósítását, amely felkészítette volna az országot a járvány újabb hullámának megakadályozására.

A 13-as kereskedelmi televízió kedd esti híradójában arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz is benyújtottak még tavasszal két hasonló tervet, egyiket a titkosszolgálat, a moszad és a hadsereg, a másikat pedig a nemzetbiztonsági tanács állította össze, de ezeknek a megvalósítására sem került sor.

Izraelben kedden diagnosztizálták a járvány tavaszi megjelenése óta a vírushordozók legmagasabb számát. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 25 ezer 782 elvégzett teszt 5,1 százaléka volt pozitív, 1 288 új fertőzöttet találtak. Izraelben jelenleg 14 ezer 104 aktív vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 107-en vannak súlyos állapotban, 36-an pedig lélegeztetőgépen. A járvány kitörése óta eddig összesen 33 ezer 714 megbetegedést észleltek, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 343. (MTI)

Kijevben egy nap alatt jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

Jelentősen, mintegy 114 esettel - az előző napinál 51-gyel többel - nőtt a koronavírusos megbetegedések napi esetszáma Kijevben, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon - derült ki az egészségügyi hatóságok szerdai tájékoztatásából. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közölt adatok szerint a járvány kezdete óta az ukrán fővárosban 5779 esetet regisztráltak. Felgyógyult 1900 fő, meghalt 119 beteg.

Kijevben július 6-án oldottak fel néhány korábbi karanténkorlátozást, egyebek között újra kinyitottak a közétkeztetési intézmények, továbbá a színházak és a mozik 22 óra után. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta Ukrajna egészében 50 414 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 23 119-en felépültek, 1306 beteg meghalt. A legtöbb fertőzöttet Kijevben, valamint a nyugat-ukrajnai Lviv és Csernyivci megyékben mutatták ki. Az első ukrajnai esetet Csernyivci megyében, március 3-án regisztrálták. Március 17-től vesztegzárat rendeltek el az országban.

Május 22-től adaptív, azaz régiónként eltérő karanténszabályokat vezettek be július 31-ig bezárólag. Az egyes területeken a betegek és az elvégzett tesztek  lakossághoz viszonyított arányát, a kórházi ágyak leterheltségét és a fertőzés terjedésének dinamikáját veszik alapul. A fertőzöttek számának legnagyobb mértékű növekedését június 26-án jegyezték fel, amikor egy nap alatt 1109 esetet vettek nyilvántartásba. Ezt követően lassult a fertőzéses esetek számának növekedése.

Koronavírus: Romániában rekordot döntött az új esetek száma

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött.

Tovább a cikkhez

Van olyan budapesti bevásárlóközpont, ahol már januárban érződött a koronavírus hatása

Jelentős kihívással kellett szembenéznie a bevásárlóközpontoknak a koronavírus-járvány kirobbanása után. Mindenhol megcsappant a látógatószám, az üzletek nehéz helyzetbe kerültek. Az AsiaCenterben már januárban érződött a COVID-19 hatása, ahogy érkeztek Kínából a hírek, úgy csökkent a látogatószám. Voltak olyan hetek az elmúlt hónapokban, hogy szinte alig akadt vásárló, azonban úgy néz ki, hogy elég hamar visszaáll az élet a régi kerékvágásba.

Tovább a cikkhez

Gigantikus magyar költségvetési hiány jött össze a koronavírus-válság árnyékában

Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos, és mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására, így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett. Azóta persze már a tárca előrejelzése is jócskán változott, májusban 1890 milliárdos éves hiányt vázoltak. Az, hogy június végéig összesen 520 milliárd forintot költött a kormány a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre, jól mutatja, hogy tényleg felső korlát nélkül megy a költekezés a járvány időszakában.

Tovább a cikkhez

Cipruson már nincs nézőtéri létszámkorlátozás

Cipruson megszüntették a nézők sportversenyeken való részvételének tilalmát, így - az egészségügyi és távolságtartási normák fenntartásával - ismét szabadon látogathatók a futballmérkőzések is.

A sportlétesítmények korlátozásmentes használatáról szóló rendeletet Konsztantinosz Joannu, a szigetország egészségügyi minisztere írta alá. A nézők immár nyitott stadionokban és zárt arénákban egyaránt jelen lehetnek. A döntés a labdarúgás, a kosárlabda, az úszás és az atlétika eseményei mellett lóversenyekre is vonatkozik.

A futballmérkőzések rendezését Cipruson a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztették. Május 15-én úgy döntöttek, hogy idő előtt véget vetnek a 2019/20-as bajnoki idénynek anélkül, hogy győztest hirdetnének. A változatlan összetételű élvonal következő szezonjának rajtját augusztus 21-ére tervezik. (MTI)

Megszólaltak az elemzők a megugró magyar áremelkedés után

Júniusban 2,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. Az előző hónapban 2,2%-os inflációt láthattunk, miközben a Portfolio által megkérdezett közgazdászok 3%-os júniusi áremelkedésre számítottak, vagyis az adat gyakorlatilag nem okozott meglepetést. Az elemzők a forint árfolyamának esését és az üzemanyagárak emelkedését emelték ki, amelyek növelték az inflációt. A következő időszakban jelentős volatilitás jöhet, azonban

Tovább a cikkhez

A bankkártyák nem hazudnak: helyreállt júniusra a belföldi turizmus Magyarországon

Egyre többet költünk utazásra és szórakozásra, az éttermekben, kávézókban és bárokban pedig júniusban már csaknem annyit fizettünk bankkártyával, mint a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.

Tovább a cikkhez

Rekordmértékben nőtt Bulgáriában a koronavírus-fertőzöttek száma

Rekordmértékben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma Bulgáriában, ahol a helyi egészségügyi hatóságok szerdai adatai szerint egy nap alatt 188 esetet regisztráltak, 14-gyel többet, mint egy nappal korábban.

Tovább a cikkhez

Ez az igazi kihívás: ma még nem létező technológiákkal kellene megmenteni a Földet

Fennáll a veszély, hogy a koronavírus-járvány által okozott egészségügyi veszélyhelyzet és gazdasági válság hatására gyengülhet a tiszta energia technológiák fejlesztését célzó innovációs tevékenység, miközben éppen az erőfeszítések fokozására lenne szükség a klímaváltozás megfékezése érdekében. Amennyiben pedig nem sikerül gyorsítani a kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő új megoldások kutatását és fejlesztését, úgy a klímasemlegesség sem lesz elérhető 2050-re - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentésében (Clear Energy Innovation).

Tovább a cikkhez

Meghaladta a 300 ezret a fertőzöttek száma Chilében, Brazíliában több mint 1200-an hunytak el az utó

Meghaladta kedden a 300 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma Chilében, a járvány által legsúlyosabban érintett latin-amerikai országban, Brazíliában pedig több mint 1200-an hunytak el a Covid-19-betegség következtében az utóbbi 24 órában.

A 18 millió lakosú Chilében több mint 2400 fertőzöttet azonosítottak, és ötven halálozást jelentettek az utóbbi egy napban - közölte Enrique Paris, a dél-amerikai állam egészségügyi minisztere. Elmondta, ennek ellenére az ország jó úton halad a járvány elleni küzdelemben, az utóbbi 23 napban pozitív trend figyelhető meg a többi között a súlyosan érintett fővárosban, Santiago de Chilében is, ahol valamelyest csökkent az új fertőzöttek száma. A miniszter ezért további lazításokat helyezett kilátásba.

Chilében eddig 301 019 fertőzöttet regisztráltak, közülük 6434 beteg hunyt el a Covid-19-betegség szövődményeiben. Chile a fertőzöttek számát tekintve Latin-Amerikában a harmadik helyen áll, Brazíliát és Perut követve.

Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában, Brazíliában 45 305-tel 1 millió 668 ezer 589-re nőtt a fertőzötteknek és 1254-gyel 66 741-re a kór halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában a helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A 32 milliós Peruban a legfrissebb összesítés szerint eddig 309 278 fertőzöttet jelentettek, akik közül 10 952-en haltak meg a Covid-19-betegségben. (MTI)

McKinsey: a magyarok harmada a koronavírus miatt cuppant rá a digitális bankolásra

A járvány előtt körülbelül minden második magyar vett igénybe legalább egy szolgáltatást online, a járvány után már négy emberből három - többek között ez derül ki a McKinsey & Company által elvégzett friss, reprezentatív felmérésből. A legtöbben a banki ügyeiket intézték digitálisan, de a telekommunikációs szolgáltatások is nagyon népszerűek voltak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: átlépte a 3 milliót az amerikai fertőzöttek száma, drámai a szerb helyzet

A John Hopkins Egyetem szerda reggel frissült adatbázisa sajnos megint azt mutatja, hogy a hétvége miatt csökkent a vasárnapi és hétfői új fertőzési esetszám (kevesebb elvégzett teszt, illetve adat lejelentési problémák), mert most kedden megint 210 ezer új esettel nőtt a globális adatbázis és már 11,83 millió főnél jár. A halálos áldozatok száma 543 ezer felett jár, a gyógyultaké pedig 6,4 millió felett.

A trendet jobban megragadó 7 napos mozgóátlagunk már sajnos a 200 ezer fős napi fertőzési ütemet közelíti.

Az Egyesült Államok mintegy kéttucatnyi tagállamában ugrott meg erőteljesen a járvány terjedése az elmúlt 2-3 hétben, és ha csak a keddi fejleményeket nézzük, akkor Kalifornia, Hawaii, Idaho, Montana, Oklahoma és Texas produkált új napi rekordokat. A texasi és floridai napi új esetszám meghaladta a 10 ezret, igaz ezek a legnépesebb tagállamok közé tartoznak. Emiatt az összes amerikai esetszám egy nap alatt 60 ezerrel új csúcsra ugrott.

A Reuters összefoglalója szerint külön nyugtalanító, hogy 24 tagállamban mutatnak az utóbbi időszakban végzett tesztek meredeken emelkedő pozitív eredményt, azaz tényleg erősödik a járvány, nemcsak a tesztszámok növekedése hozza ezeket az eredményeket. Közben Floridában kezd betelni az összes, intenzív ápolási célra alkalmas kórházi ágy.

A többi nagy gócpontban (India, Fülöp-szigetek) romlik a helyzet, a brazil görbe viszont a helyzet stabilizálódásának jeleit mutatja.

A régióban az osztrák járvány újabb fellángolását a jelek szerint megfogta a hatóság, tegnapra már csak 56 új esetet jeleztek a megelőző napok 100 feletti esetszáma után.

Amint külön cikkünkben jeleztük: a szerb helyzet drámai, ezt állítja az elnök, a napi esetszám 7 napos mozgóátlaga is hirtelen 300 fölé ugrott, és a román helyzet sem igazán javul. Az ukrán görbe viszont örvendetesen süllyed.

Ugyanígy a cseh járványhelyzet is örvendetesen javul, a görbe meredeken esik, a horvát viszont egyelőre nem tudott süllyedni. A magyar pedig szerencsére nem ugrott meg.

Címlapkép forrása: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Itt a friss magyar inflációs adat!

A koronavírus-válságban sem "szűnt meg" az infláció Magyarországon, sőt, az előző hónaphoz képest érdemben magasabb áremelkedési ütemet láthattunk.

Tovább a cikkhez

Milliárdokat kasszíroztak be az amerikai bankok az állami mentőcsomag kiosztásán

Több milliárd dollárnyi díjat szedtek be az Egyesült Államok nagybankjai a kedvezményes állami munkahelymentő hitelek kiosztásán keresztül a PPP-program keretein belül – írja a Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Ne rakjátok a mikróba a könyveket - Üzenik a könyvtárak az amerikaiaknak

Érdekes hírről számolt be a Tampa Bay Times a napokban: a floridaiak annyira félnek attól, hogy a kikölcsönzött könyveken keresztül megfertőződnek a koronavírussal, hogy mikróba téve próbálják fertőtleníteni őket. Mondani sem kell, ez nem jó ötlet.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megjöttek a szerda reggeli adatok

Öt újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4210 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma, immár negyedik napja változatlanul 589 fő, 2885-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 736 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti. 132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Drámai a szerb koronavírus-helyzet, miközben könnygázzal kellett oszlatni a kijárási korlátozás elle

A szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta kedd este Belgrádban a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat, akik a parlament épületébe próbáltak bejutni.

Tovább a cikkhez

Zsákolták a magyarok a kockázatos befektetéseket, miközben összeomlott a világ - mi történt?

Leolvadtak a tőzsdék összeomlása miatt a magyar részvényalapok tavasszal, de ez a befektetőket nem riasztotta el, sőt, régóta nem látott összegeket tettek az ügyfelek ebbe a kifejezetten kockázatos eszközosztályba, miközben épphogy elkezdett elmerülni a világ a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságban. Egyelőre kifizetődőnek tűnik a merész stratégia, de fontos megjegyezni, hogy bár a részvényalapok visszapattantak a márciusi mélypontról, az év eleje óta a portfóliók jelentős többsége, mintegy 85%-a még mindig mínuszban van.

Tovább a cikkhez

Nem tudja Amerika, hogy reagáljon a koronavírusra

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek kedden, a járványügyi aggodalmak mellett az Európai Bizottság által közzétett előrejelzés is árnyékot vetett a részvénypiacok hangulatára, miután a tavaszi előrejelzéshez képest rontottak a növekedési kilátásokon. A magyar tőzsde eséssel zárta a keddi kereskedést. A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítettek, de végül pirosban fejezték be a napot. Nagyon úgy tűnik, hogy a befektetők maguk sem tudják, miképpen reagáljanak a koronavírusra, ugyanazokra a hírekre egyszer emelkednek, egyszer a tőzsdék...

Tovább a cikkhez
koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
factory worket dolgozó ipar gyár