koronavírus járvány maszk
Gazdaság

Látványos ábrán a koronavírus veszélyes terjedése

Portfolio
A világban továbbra is gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése. Míg az első 1 millió esetet 100 nap alatt regisztrálták, addig mindössze 5 nap alatt 10 millióról 11 millióra nőtt a regisztrált esetek száma a világban.

A héten Oroszi Beatrix és Röst Gergely, a Járványmatematikai Munkacsoport vezetői is jelen voltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a kamarák heti rendszerességgel zajló egyeztetésén - számolt be a napokban Facebook-oldalán György László, az ITM államtitkára.

Az elmúlt időszakban mindenki számára világossá vált, hogy a járvány velünk van, és amíg nincs védőoltás, addig velünk is marad. Július 4. szombat volt az a nap, amikor a világon a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták. Mindeközben Magyarország a védekezés szempontjából a legjobban teljesítő országok közé tartozik - írta a szakértők tájékoztatása alapján, majd később megosztott több ábrát is a járvány aktuális terjedéséről, az európai fertőzöttségről (Oroszi Beatrix, járványügyi szakértő engedélyével, a Járványmatematikai Kutatócsoport 2020. július 7-i tájékoztatása alapján).

Ezek szerint a járvány világszinten most terjed a leggyorsabban.

A növekedés elsősorban az amerikai kontinensen regisztrált esetszámok növekedéséből következik.

koronavírus global terjedés

Hol romlott a helyzet a legjobban?

Európában az Egyesült Királyságban, Svédországban, Románia déli és keleti részén, valamint és Oroszországban, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Moldovában regisztrálták a legtöbb esetet 100.000 lakosra vetítve az elmúlt héten.

Az esetszámok az előző héthez képest ugyanakkor az Egyesült Királyság mellett például Szlovéniában, Montenegróban és a környező országok egyes régióiban nőttek a leggyorsabb ütemben - írja az adatok alapján az államtitkár.

Egyes balkáni országokban (Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Moldova) országosan, más régiós partnereinknél (Albánia, Románia, Horvátország, Bulgária, Csehország) regionálisan magas a COVID-19 terjedés kockázata.

járvány terjedés európa

Az adatok és információk alapján György László a Facebook-bejegyzésben azt is írja, hogy "Magyarország a védekezés szempontjából a legjobban teljesítő európai országok közé tartozik. Hasonlóan kedvező a helyzet Lengyelországban és Szlovákiában is, ahol a járványügyi kockázat alacsony maradt az elmúlt héten".

"Fontos, hogy pánik helyett tisztán lássunk és tegyük meg, ami megtehető. Ehhez szükséges ismerni a tényeket, tisztában lenni a vírus terjedésével és felelősen dönteni például arról, hogy az idei nyáron ki-milyen utazási célpontot választ magának" - tette hozzá.

Címlapkép: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az emberek a tömegközlekedési eszközökön Bangkokban 2020. július 8-án. Thaiföldön a kormány megszüntette a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat. Forrás: MTI/EPA/Narong Szangnak

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
factory worket dolgozó ipar gyár