FONTOS Nagy meglepetés a magyar inflációban!
madrid shutter
Gazdaság

Minél hamarabb szükség lenne a 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alapra

MTI
A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló, 750 milliárd eurós európai uniós pénzügyi alap mielőbbi elfogadását sürgette szerdai találkozóján a spanyol és az olasz kormányfő Madridban.

"Július kell, hogy legyen a megállapodás hónapja" - fogalmazott Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.Mint mondta, mindkét ország kormánya osztja azt az elképzelést miszerint Európának "történelmi választ kell adnia erre a történelmi járványra", amely gazdasági és társadalmi vészhelyzetet eredményezett.

"A felépülés és az egység ugyanannak az érmének a két arca, ha nincs egység, nem lesz felépülés" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezt az üzenetet kívánják továbbítani az európai uniós partnerek felé a július 17-én kezdődő EU-csúcstalálkozón.

Sánchez a támogatásuk megszerzése érdekében jövő héten találkozik a holland és a svéd miniszterelnökkel, valamint tárgyal Angela Merkel német kancellárral is.

"Az Európai Bizottság egy jól kiegyensúlyozott javaslatot ajánl, talán nem azt a választ, amelyet a legjobban szerettünk volna, de tudatában vagyunk annak, hogy realistának kell lenni" - vélte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki szerint ha az elfogadás késlekedik, akkor a javaslat hatása sem lesz már ugyanaz.

Hangsúlyozta, hogy nem néhány ország érdekéről, hanem egész Európa, az egységes piac érdekéről, versenyképességéről van szó. Véleménye szerint a jelenleg fennálló véleménykülönbségek nem jelentik azt, hogy végül ne lehetne megállapodásra jutni, amelyre meggyőződése szerint sor is fog kerülni.

A két dél-európai országot rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Spanyolországban az elmúlt hónapok alatt több mint 250 ezren fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret. Olaszországban mintegy 242 ezer esetet azonosítottak, a fertőzés következtében több mint 34 ezren hunytak el.

A spanyol kormány a járvány hatásaként a gazdaság teljesítményének 9,2 százalékos csökkenésére számít idén, valamint 19 százalékos munkanélküliségi rátával számol a tavalyi 13,8 százalék után. Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei évben a bruttó hazai termék (GDP) csökkenése legalább 8,3 százalékos lesz, a munkanélküliségi ráta pedig több mint egy százalékkal emelkedett, és elérte a 7,8 százalékot.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
koronaviruscoronavirus
nikola
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
elelmiszerboltkisker1500shutter