koronavirus valsagkezeles europai unio koltsgvetes helyreallitasi alap
Gazdaság

Orbán: Európa a saját problémáit sem tudja megoldani, ne beszéljen bele mások dolgába

Portfolio
A Europe Uncensored nevű magyar civil szervezet mai eseményén Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Alexandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök értékelték az Európai Unió jelenlegi helyzetét. Szóba került az elfogadásra váró európai újjáépítési alap is.

Orbán Viktor az EU jelenlegi helyzetét értékelve elmondta, hogy míg korábban a német-francia tengely volt az integráció irányának meghatározója, a britek pedig a nemzeti irányvonalat képviselték, ez az erőegyensúly teljesen felborult az elmúlt időszakban. Németország lett Európa központja, és ha az EU válságba sodródott, mindenki a németektől várt megoldást.

 Elmondta továbbá, hogy az EU-t három válság rázta meg az elmúlt években: a 2008-as pénzügyi válság, a 2015-ös migrációs válság és a jelenlegi koronavírus-válság. 2008 után Nyugaton szerinte fent akarták tartani a jóléti társadalmat, a kelet-európai nemzetek azonban a munkaalapú társadalmat választották Orbán szerint, és a GDP növekedés is nagyobb volt keleten.

Az Orbán-féle munkaalapú társadalmi modell gyakorlatilag azt jelenti, hogy a segélyezés kevésbé támogatott, a szociális transzferek a jövedelem arányában alacsonyabbak, mint a nyugati országokban. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a nagy nyugati gazdaságokban is alacsony volt a válság előtt, és ők is munkaerőhiánnyal küzdöttek. A GDP-növekedésbeli különbség pedig egyszerűen a két térség fejlettségi szintjének különbözőségéből adódik – a nyugati tőke beáramlása Kelet-Közép-Európába, illetve általánosan a fejlett nyugati piacok húzóereje nagyobb nominális növekedést idéztek elő a fejletlenebb európai gazdaságokban. A KKE régió munkaalapú és a nyugati jóléti alapú gazdasági modell összevetése nem ennyire egyszerű, a helyzet ennél árnyaltabb.

Elmondta továbbá, hogy az EU saját problémáit és a környezetében felmerülő problémákat sem tudja megoldani (utalt itt a líbiai és az ukrán helyzetre), így nem érti, milyen jogon akarja megmondani más országoknak, például Oroszországnak, Törökországnak, Izraelnek, hogy miképp vezessék saját országukat.

Szóba került az EU most készülő újjáépítési alapja is, amellyel kapcsolatban a magyar miniszterelnök elmondta, hogy a Next Generations elnevezés helytálló, az ennek keretében felvett hiteleket ugyanis a jövő generációja fogja megfizetni. Magyarország nem támogatja a hitelből történő válságfinanszírozást, de ennek ellenére konstruktívak leszünk a csomag elfogadásakor, mert a sebezhetőbb országoknak szüksége van rá – mondta. Orbán szerint a következő 7 éves büdzsét és az újjáépítési alapot együtt kell tárgyalnia az EU-nak. Orbán szerint a hozzáférésnek rugalmasnak és politikai elfogultságtól mentesnek kell lennie.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a nemzetközi intézmények csődjéről beszélt, szerinte az ENSZ és az EU a koronavírus-válság alatt nem teljesített jól, az európai nemzetek újra határokat húztak egymás között, és hiányzott a koordináció.

Elmondta, hogy jelenleg a járvány közepén vagyunk még mindig, és ez nem az a pillanat, amikor álmodozni kéne az új európai intézményekről. Jelenleg az Uniónak stabilitásra van szüksége a Brexit után. Szerinte a schengeni zónát is ki kéne terjeszteni.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
budapest gellért hegy