kina serteshus inflacio200708
Gazdaság

A koronavírus mellett a sertéspestis pusztítását is jócskán megérezték júniusban a kínai fogyasztók

Portfolio
MTI
Az afrikai sertéspestis miatt rendkívüli mértékben, júniusban éves szinten közel 82%-kal drágult a sertéshús fogyasztói ára Kínában, így ez önmagában 2,05 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet, ami végül az elemzők által várt 2,5%-os mértékű lett éves alapon. A koronavírus miatti ellátási láncokbeli zavarok a zöldségárakat is felfelé húzták a hónap során. Közben a termelői árak sorozatban ötödik egymást követő hónapban mutattak negatív értéket éves alapon, igaz egyre kisebb lett az árcsökkenés.

Fogyasztói inflációs folyamatok

A fogyasztói árindex 2,5 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos időszakához képest, beváltva az elemzői előrejelzéseket. Májusban az elmúlt 14 hónap legalacsonyabb szintű - 2,4 százalékos - inflációját mérték, miután a fogyasztói árindex januárban 5,4 százalékkal csaknem kilencéves csúcsot ért el.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek májusról júniusra, míg az év első hat hónapját tekintve 3,8 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki az idei évre.

A statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű - 11,1 százalékos - áremelkedés változatlanul az élelmiszereknél volt megfigyelhető. Az élelmiszerek árát az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt rendkívüli módon megdrágult disznóhús ára húzza felfelé, amely a múlt hónapban 81,6 százalékkal emelkedett. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának emelkedése 2,05 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet júniusban.

Tung Li-csüan, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a júniusban Pekingben felfedezett, egy nagybani piachoz köthető újabb járványgóc, valamint az ország déli részén dúló árvizek miatt egyes területeken átmenetileg akadozott a zöldségellátás. A friss zöldségek ára így havi összevetésben 2,8 százalékkal emelkedett, miután májusban még 12,5 százalékos visszaesést mértek áprilishoz képest.

A szakértő ara is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány továbbra is érezteti hatását a közlekedésben: a repülőjegyek ára 6,1 százalékkal esett vissza májushoz képest. A benzin ára 19,4 százalékkal, a dízelé pedig 21,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabb volt: éves bázison 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban, szemben a városokban mért 2,2 százalékkal. Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 0,9 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, enyhén mérséklődve a májusi 1,1 százalékhoz képest.

Termelői inflációs folyamatok

Tovább csökkentek a termelői árak Kínában júniusban a koronavírus-járvány hatásai következtében, ám az ötödik hónapja tartó árcsökkenés üteme mérséklődött.  

A termelői árak éves bázison 3,0 százalékkal estek vissza júniusban. Ez mérsékeltebb az elemzők által várt 3,2 százalékos, valamint az áprilisi 3,7 százalékos árcsökkenésnél. Havi összevetésben a termelői árindex 0,4 százalékkal nőtt májusról júniusra, az év első hat hónapjában 1,9 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A legmarkánsabb - 39,1 százalékos - visszaesést a kőolaj és gáz árait illetően regisztrálták a múlt hónapban, ám ez javulásnak számít a májusi 57,6 százalékos árcsökkenéshez képest. A fogyasztói árucikkek termelői árindexe 0,6 százalékkal, köztük az élelmiszereké 3,2 százalékkal emelkedett júniusban, enyhén nagyobb ütemben a májusinál.

Gazdasági aktivitási folyamtok

A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júniusi teljesítményét vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések is azt mutatták, hogy a kínai gazdaság kezd stabilizálódni a járvány okozta visszaesés után. A kínai bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 6,8 százalékkal esett vissza a járvány bénító hatásainak nyomán - először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat.

A járvány miatti bizonytalanság tükrében pedig a kínai parlament idén nem jelölt ki GDP növekedési célszámokat. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt. A statisztikai hivatal a tervek szerint július 16-án közli a második negyedéves GDP-adatokat.

Címlapkép forrása: Giulia Marchi/Bloomberg via Getty Images

Milliárdos nyereség a Gránit Banknál
tehrhajooooooshutter
arcmaszk
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
tehrhajooooooshutter