gulyás gergely
Gazdaság

Gulyás Gergely: nem kizárt, hogy hamarosan újra szigorítunk a járványügyi szabályokon

Portfolio
A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az operatív törzs ma esti ülését követően bejelenthetik a határzárat, mivel a környező országokban nő a koronavírus-esetszám. Szóba került az Airbnb-törvény is, és az EU újjáépítési alapja.

Airbnb ügyben nem dönt a kormány, mert az a helyhatóság hatáskörébe tartozik

- mondta Gulyás. Az Airbnb szolgáltatások 95%-a Budapesten van, ezért ez leginkább a kerületek problémája. Indokolt, hogy ezért a szubszidiaritás elve miatt az önkormányzatok hozzanak döntést. A Szállodaszövetség azt tartotta volna praktikusnak, ha nemzetközi gyakorlatot veszünk át, de külföldön általában az önkormányzat végzi a korlátozásokat. Az is egy fontos szempont, hogy amennyiben az Airbnb-t megtiltjuk, akkor érkeznek-e turisták az országba, a bérleti díjakat viszont pozitívan érintheti.

A kata megváltoztatása is szóba került

A katával kapcsolatban megalkotott jogszabály a rendeltetéstől eltérő használatot kívánta kiküszöbölni - mondta Gulyás. Ha egy megbízótól érkezik 3 millió feletti összeg, akkor annak 40%-át a megbízó kell kifizetnie. A magyar vállalkozónak adótöbblete keletkezik, ha külföldi cégtől kap bevételt, tervez-e a kormány kompenzációt? - hangzott a kérdés. Gulyás szerint a magyar adótörvény csak a belföldi szereplőkre vonatkozik, ha pedig kompenzációt kapnának a katások, akkor mindenki külföldi céghez jelentené be magát.

A foglalkoztatottsági adatok javulnak

Az álláskeresési járadék most jár le azoknak, akik a járvány elején veszítették el az állásukat. A kormány a munkahelyteremtő programok kibővítését ígérte, várható ez? - hangozz a kérdés. Gulyás elmondta, hogy májusban már nőtt a foglalkoztatottság, júniusban pedig még jobb lehet a helyzet. A gazdaság visszaépülése, újraindulása lényegesen gyorsabb, mint amire számítottunk.

A lélegeztetőgépekről szóló szerződseket nyilvánosságra hozzák?

Gulyás Gergely szerint mindent nyilvánosságra hoznak, amire a törvény kötelezi őket. Nincs olyan adat, amelyet a magyar nyilvánosság nem ismerhetne meg a közpénzek költésére vonatkozóan. Azt már most is elmondja Gulyás, hogy 300 milliárdot költöttek erre. Konkrét időpontot arra, hogy mikor lesznek nyilvánosak a szerződések, nem tudja. Azt sem tudta elmondani, hogy ez milyen formában kerül nyilvánosságra. A részletes adatokért a külügynél és a Belügyminisztériumnál állnak majd rendelkezésre.

Hány bányaterület van, ahol az államnak elővásárlási joga van?

A járványhelyzetben született rendelet, hogy a kormánynak bányaterületekre történt kormányzati elővásárlási jog bejegyzés. Gulyás szerint ilyen helyzetben a piacvédelem indokolt. Arra nem válaszolt, hogy volt-e olyan ingatlan, ami nem bányának minősült. Ha van ilyen, Gulyás szerint a tulajdonos feltehetően peres eljárással él.

Esti órákban ülésezik az operatív törzs, a bejelentés holnap érkezhet

- mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy a jelenleg külföldön tartózkodók karanténba mennek-e, nem tud válaszolni, mert nem szeretne pánikot kelteni. Jelenleg nincsenek ilyen szabályok, a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos spekulációba pedig Gulyás nem menne bele.

Mi lesz a ferihegyi gyorsvasúttal?

A tervezés rendelkezésre áll, de ennek megvalósítása évekbe fog telni. Szeretnénk mielőbb megvalósítani - mondta Gulyás.

Könnyebb dolga lett volna a járványban egy állami légitársasággal?

Előny, ha van nemzeti légitársaság - mondta Gulyás. De van katonai légitársaság, és a Wizz Air gépek jelentős része itt volt Budapesten, velük tudott a kormány megállapodást kötni.

A 2021-es költségvetésben mennyi tartalék van egy esetleges második hullámra?

Idén közel 500 milliárdos tartalék állt rendelkezésre, jövőre ennél kevesebb lesz. De a költségvetésben van két nagy alap, amelyben a források szabadabban csoportosíthatók át - mind a gazdaságvédelem és járványvédelem terén szabadon felhasználhatók. Ezzel együtt már elégnek kell lennie az általános tartaléknak - mondta el.

Mi indokolja az autópályadíjak emelését?

Ezt még 2018-ban döntötték el, az útdíj az infláció mértékével nőhet minden évben. Ezt a többletbevételet útépítésre költi a kormány - mondta Gulyás.

Az operatív törzs minden lehetséges rendelkezést vizsgál

Gulyás nem tudja megelőlegezni az operatív törzs mai döntését, de az ő személye észrevétele szerint a határok esetleges lezárása a belföldi szabadság megőrzését jelenti, hiszen az új gócpontok általában külföldről behozott esetek.

A fővárossal volt egyeztetés a fejlesztésekről

A fővárosi fejlesztésekről volt egyeztetés, de a legutóbbi, júniusi egyeztetést a főpolgármester lemondta, így ez az egyeztető fórum már nem működik - mondta Gulyás.

A magyar államnak kell visszafizetnie a 4-es metró miatti összegeket

- mondta Gulyás. De egyelőre még nincs döntés az ügyben.

Ha úgy adódik, a miniszterelnük vétózni fogja az EU új alapját

Ez minden kormányfőnek lehetősége, mondta Gulyás. Ha a megállapodás nem felel meg a magyar kormány elvárásainak, akkor Orbán Viktor megvétózhatja azt (az ülésen konszenzussal kell dönteni). Az EU 750 milliárd euró értékben új pénzt hoz létre hitelből, ez az MFF 75%-át teszi ki. Itt szabad felhasználást kell megengedni Gulyás szerint, ez a tagállamok érdeke.

A jogállamisági kritériumok mindenkire vonatkoznak, de Gulyás szerint politikai különvéleményeket nem szabad büntetni jogállamisági kirétirumoknak nevezve - mondta.

Minden környező országban felülvizsgáljuk a szabad határátjárást

- mondta Gulyás Gergely, így ez nem csak Szerbiára vonatkozik, ahol nagyon sok az új fertőzött. Ma este fog ülésezni az operatív törzs, az eredményt Gulyás Gergely nem tudja megelőlegezni.

Az Airbnb is szóba került a kormányzati ülésen

A kerületeknek kell megadni a lehetőséget, hogy szabályozzák az Airbnb-t, a kormány ebben nem dönt - mondta Gulyás. Az önkormányzatoknak teljes szabadsága lenne ebben, akár teljesen is engedhetné, vagy be is tilthatná ezt a szálláshely-szolgáltatás. A jövő héten érkezhet meg az erről szóló törvényjavaslat. Az önkormányzat ezután rendeletben szabályozhatja az Airbnb-t.

Az EU pénzügyi alapjáról is szó volt

A magyar kormány véleménye, hogy nem az eladósodás a jó út - mondta Gulyás. Emiatt a kormány nem tartja szerencsésnek az európai mentőcsomag irányát, de ehhez konszenzus kell, és mivel vannak a költségvetés szempontjából instabil államok, ezért ezt támogatjuk, de nem feltétel nélkül - mondta. Az alapnak igazságosnak kell lennie, politikamentesnek kell lennie (érti az alatt Gulyás, hogy Magyarországot nem érheti hátrányos megkülönböztetés), ezért ilyen jellegű feltételeket a magyar kormány szerint nem lehet a csomaghoz kötni.

Jövő hét hétfőn és kedden határozatban mandátumot kell adnia a tárgyalásokra. Gulyás szerint a forrásokhoz a kelet-közép-európai országoknak is hozzá kell férniük.

A Next Generations nevű alap törlesztése 8 év múlva kezdődik meg, és 30 évig tart. Gulyás szerint sok tagállam megszegte a Lisszaboni szerződést, ezért ennek mi isszuk meg a levét. A Next Generations elnevezés cinikus szerinte, mert valóban a következő generációk fogják ezt visszafizetni.

Nálunk jó a vírushelyzet, de a környéken aggasztóak az adatok

A tegnapi kormányülés is a járványügyi értékelésekkel kezdődött, és azt látjuk, hogy jelentős a környező országokban az aktív fertőzötteknél a növekedés, mind Horvátországban, mind Szlovéniában - ismertette a miniszter. De nőtt Szerbiában, Ausztriában és Szlovákiában is. Bulgáriában, Montenegróban is egyre rosszabb a helyzet.

Magyarországon tehát csökken az aktív esetszám, de ez külföldre nem igaz. Az itthoni új esetek rendre külföldről jönnek be, ezért nem kizárt, hogy némely szigorítást kell elfogadnunk - mondta.

A határok nyitva vannak, de biztonságosabb itthon nyaralni - mondta. Az operatív törzs javaslatára a kormány a szükséges döntéseket akár a következő napokban is meghozza.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
factory worket dolgozó ipar gyár