bulgaria
Gazdaság

Horvátország és Bulgária alig több mint két év múlva már euróval fizethet

Portfolio
Bulgária és Horvátország karnyújtásnyira áll attól, hogy megkapja az engedélyt az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz - írja az MTI. A két ország nagyrészt teljesíti az egyéb konvergencia feltételeket, ezért vélhetően a két éves "próbaidő" nem fog sokkal tovább tartani a minimumnál.

A Reuters négy forrásra hivatkozva csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezet és az EU pénzügyminisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos videokonferenciáján születhet meg a végső döntés. Két forrás is úgy tudja, hogy a döntés bejelentésére tőzsdeidőn túl, várhatóan a hétvégén kerül sor, hogy elejét vegyék a piaci spekulációknak.

Bulgária és Horvátország hivatalosan már 2018-ban és 2019-ben is jelentkezett felvételre a mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában is bevezették az eurót.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM2 árfolyamrendszerben egy valuta árfolyama plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az ERM2 tagság és az abban eltöltött két év még nem jelenti automatikusan az eurózóna tagság elnyersét, ehhez egyéb konvergenciakritériumoknak is meg kell felelniük. Bulgária kötött valutát alkalmaz, amelyet az euróhoz rögzítettek, így számukra nem jelent majd problémát az árfolyamstabilitás két éves fenntartása, és a jelenlegi kritériumnak is - az infláció kivételével - megfelel az ország.

Horvátországnál más a helyzet - a feltételek zömét ők is teljesítik, és az elmúlt években a kuna is viszonylag stabil volt, de az államadósság problémát jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
pozsony
sziget party
Új bányászati koncessziós pályázatokat írtak ki
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
bicikli horvátország járvány koronavírus