worker dolgozó ipar gyári munkás
Gazdaság

Kopint-Tárki: 5%-kal eshet vissza idén a magyar gazdaság

Portfolio
Második negyedéves, júliusi előrejelzésében a Kopint-Tárki az áprilisi 5,5%-ról 5%ra mérsékelte a magyar gazdaság idei visszaesésére vonatkozó előrejelzését. Ennek oka jórészt, hogy a járvány lefolyása (legalábbis eddig) a vártnál gyorsabb és enyhébb volt, ami a gazdaság újraindulását némileg előrehozta.

Az első negyedéves viszonylag jó teljesítmény (2,2%-os növekedés) után a második negyedév egy drámai vissza­eséssel jellemzett április, illetőleg – valószínűsíthetően – még mindig erőteljes esést produkáló május és június eredője lesz. A GDP a második negyedévben várhatóan két számjegyű ütemben fog zsugorodni, erre utalnak az óriási zuhanást jelző április-májusi ipari termelési adatok. Várakozásaink szerint, amennyiben a vírus nem tér vissza erőteljesen, a második félév már jobb gazdasági mutatókat, az utolsó negyedév pedig már stagnálás-közeli helyzetet hozhat - írja a Kopint-Tárki.

Az iparban az év egészében még így is 10% körüli visszaesés várható, mivel a legnagyobb súllyal szereplő gépjármű- és gépipari termelés és értékesítés magához térése legfeljebb a jövő évben várható. Az építőipar érdemi, de nem drasztikus (4-5%-os) csökkenéssel átvészelheti az évet – itt a válság zavarta, de nem bénította meg a termelést. A szolgáltatások egészét tekintve szintén mérsékeltebb lehet a visszaesés, habár egyes szolgáltatási ágakat (rendezvények, vendéglátás, turizmus) letarolt a járvány, és ezek egy részénél a válsághelyzet tartósnak ígérkezik. A kereskedelem teljesítményét ugyanakkor a válság jó eséllyel csak kismértékben veti vissza, az informatika pedig növekedést is elkönyvelhet 2020-ban.

Az eddig ismert havi adatok alapján a felhasználási oldalon széttartó tendenciák figyelhetők meg. A belföldi felhasználáson belül is a háztartások fogyasztása a vártnál valamivel kedvezőbben alakul, a kiskereskedelmi forgalom esése már május és június folyamán néhány százalékosra mérséklődött. A Kopint-Tárki a magánfogyasztás 2-3%-os csökkenését várja 2020-ban, ez kisebb visszaesés az előző előrejelzésben prognosztizáltnál. Jórészt ezen a változáson alapul az áprilisinál kedvezőbb GDP előrejelzés. Másrészt viszont a jelek szerint a válság a külkereskedelmi forgalom általános esésén túl a külkereskedelmi mérleg romlását, az export és import dinamikája közti negatív rés szétnyílását hozta magával.

A Kopint-Tárki szerint csak sporadikus, és szintén ellentmondásos hírek vannak a beruházásokról. Egyes jelentések a vállalati beruházások leállásáról vagy elhalasztásáról szólnak, mások az állami beruházások küszöbön álló „felpörgetéséről”. Feltehetőleg mindkettő igaz, a köztük lévő arányok ismeretében azonban a második negyedévre a beruházások terén még súlyos (10%-ot meghaladó), az év egészére pedig 4-5%-os zsugorodás várható.

Az éves államháztartási hiány számításaink szerint a GDP 5,2%-a lehet. A tervezetthez képest jelentős egyenlegromlásból 3,1 százalékpont a recesszióval, 2,3 százalékpont a rendkívüli kormányzati kiadásokkal és gazdaságélénkítő intézkedésekkel magyarázható, míg ezek hatását némileg mérsékli az EU-tól érkező rendkívüli támogatás és a költségvetésben szereplő még elkölthető tartalék. A GDP-arányos államadósság számításaink szerint a 2019. évi 66,3%-ról 2020 végére 74,6%-ra emelkedik.

A fogyasztói árak éves emelkedése 2020-ban 3,2-3,3% lehet: az élelmiszerárak felfelé, a keresleti hatások lefelé nyomják az infláció mértékét, a forint jelentős volatilitása pedig a bizonytalanságot növeli. A fogyasztói kosárnak a válság miatti jelentős átrendeződése következtében a háztartások jövedelmének vásárlóereje tényleges (aktuális) súlyokkal mérve 4-4,5%-kal csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kórház orvos egészégügy informatika