ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
Gazdaság

Koronavírus: világszerte dőlnek a szomorú rekordok, új korlátozások jönnek többfelé

Portfolio
MTI
Az Egyesült Államokban több mint 60 ezerrel nőtt szerdán az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma és közben a halálozásoké is második napja nagyon magasan, 900 felett alakult. Több tagállamban emiatt újabb korlátozó intézkedéseket hoztak, amelyek többek között az iskolásokat is érintik. Közben Mexikóban és Argentínában is új napi csúcsot döntött a fertőzések száma, Ausztráliában egyre több korlátozást léptetnek életbe a Victoria tagállamban megugrott fertőzések miatt, Tokióban pedig minden eddiginél több új fertőzöttet találtak szerdán. A mi régiónkban is új napi rekord dőlt tegnap Bulgáriában, de a szerb és ukrán helyzet is újra romlott. Friss híreink csütörtökön percről-percre a témában.

Olaszországban társadalmi robbanástól félnek

Elképzelhető, hogy ősszel robbanni fog a koronavírus-járvány nyomán a vállalkozásokat és családokat sújtó súlyos gazdasági válság miatti társadalmi feszültség Olaszországban - mondta Luciana Lamorgese belügyminiszter csütörtökön. Ugyanebben a nyilatkozatban humanitárius folyosók létrehozását is szorgalmazta Líbia és Európa között az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében.

Tovább a cikkhez

1000 közelébe csökkent a napi esetszám Törökországban

Törökországban az előző napi 1041 után csütörtökön 1024-re ereszkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az eddig regisztrált esetek száma 209 962-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1024-nél alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal június 24. óta lassan ereszkedik.

Csütörtökön az előző napinál néggyel kevesebben, 18-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5300-ra emelkedett az országban. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő betegek száma némileg nőtt, 1172-ről 1179-re, miközben a lélegeztetőgépre szorulóké ezúttal 406-ról 399-re csökkent. A gyógyultak száma 2879-cel 190 390-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már több mint 90,5 százalékát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,83 millió vírustesztet végeztek el.

(MTI)

Koronavírus: összeült az operatív törzs, nem zárható ki a magyar szigorítás

Nem zárható ki a koronavírus-fertőzés miatt egyes szabályok szigorítása - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Tovább a cikkhez

Koronavírusos lett egy ukrán vendégmunkás Győr-Moson-Sopron megyében

Egymás után két koronavírus-fertőzésről is érkezett hír ma este Győr-Moson-Sopron megyéből, de látszólag a két esetnek nincs köze egymáshoz. A győri Audi gyár egyik dolgozója, valamint a Győrhöz közeli Ravazdon egy ukrán vendégmunkás fertőződött meg.

Tovább a cikkhez

Olaszország további országok beutazói előtt zárta le határait

szak-Macedónia és Bosznia-Hercegovina is szerepel az Olaszországban járványügyileg veszélyesnek tartott országok új listáján, amelyet azegészségügyi minisztérium csütörtökön közölt, miközben Rómában emelkedett a Bangladesből beutazó koronavírusos betegek száma. Roberto Speranza egészségügyi miniszter új listát bocsátott ki a járványveszélyes országokról, amelyek között Örményország, Bahrein, Brazília, Bosznia-Hercegovina, Chile, Kuvait, Észak-Macedónia, Moldova, Omán, Panama, Peru, a Dominikai Köztársaság szerepel, valamint Banglades, amellyel szemben már keddtől szigorítást vezettek be.

A listán szereplő államokból nem léphetnek be Olaszországba, és tranzitországként sem haladhatnak át rajta mindazok, akik a felsorolt országokban tartózkodtak az utóbbi tizennégy napban. Ezekkel az országokkal felfüggesztették a közvetlen és közvetett légi járatokat is. Az egészségügyi minisztérium tervei között szerepel az olaszországi repülőterekre máshonnan érkezők tesztelése is.

Ezzel egy időben meghaladta a százat a kórházban kezelt bangladesi betegek száma az olasz fővárosban az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint, amelyek a kiszűrt fertőzöttek emelkedését mutatják.

Egész Olaszországban 229 fertőzöttet diagnosztizáltak egy nap alatt, ami emelkedést jelent a korábbi 193-hoz képest, miközben kedden százharmincnyolc volt a számuk. Az aktív fertőzöttek száma 13 459-re csökkent, közülük 871 beteg van kórházban, hatvankilencen intenzív osztályon. Megközelítette a 194 ezret a gyógyultak száma. Egy nap alatt tizenkét beteg halt meg, az előző napi tizenöt után, így a halálos áldozatok száma elérte a 34 926-t. A gyógyultakat és a halottakat számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 242 363. Olaszországban eddig több mint 5,8 millió vírustesztet végeztek.

Ismét Lombardiában szűrték ki az új fertőzöttek több mint felét, 119-et az egy nappal korábbi 71-hez képest. A tartományban egy nap alatt öt beteg halt meg a korábbi tizenkettő után. A járvány tetőzésekor legtöbb beteget fogadó Bergamo város Covid-19-kórházának intenzív osztálya, amely szerdán hónapok óta első alkalommal megüresedett, bejelentette, hogy nem szerelik le a lélegeztetőgépeket a fertőzés újabb hullámára készülve.

A Róma területét is magába foglaló Lazio tartományban szerdán 14, csütörtökön kétszer ennyi beteget szűrtek ki. Az újonnan diagnosztizált 28 fertőzöttből huszonketten "importált" betegek, vagyis külföldről utaztak be. Majdnem kivétel nélkül Bangladesből tértek vissza Olaszországba: Rómában már százkét bangladesi beteget kezelnek kórházban. Mindannyian július 7. előtt érkeztek, amikor felfüggesztették az ázsiai országgal a közvetlen járatokat.

Az egészségügyi hatóságok most hozták nyilvánosságra, hogy a Rimini és Róma közötti egyik vonaton a vasúti rendőrség feltartóztatott egy bangladesi férfit, aki a betegség egyértelmű tüneteit mutatta. A férfi június 23-án érkezett Olaszországba, és azóta majdnem folyamatosan utazgatott az országban. Egy román férfit is "körözés" alá helyeztek: a Róma és Nápoly közötti Latina kórházában pozitívnak nyilvánították, de az ilyenkor előírt házi őrizet helyett eltűnt. A jelenlegi előírások szerint akár ötezer eurós bírságot, valamint három hónaptól tizennyolc hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Veszélyesek az éttermek és edzőtermek? - Változtatott véleményén a WHO

Új irányelvet fogalmazott meg a WHO a koronavírussal kapcsolatban. A legújabb véleményük az, hogy nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a zárt térben a levegőben terjedve fertőz a vírus, például az edzőtermekben, éttermekben.

Tovább a cikkhez

Fitch: leminősítés fenyegeti a feltörekvő térségi bankok többségét

A Fitch Ratings közölte csütörtökön, hogy az általa osztályzattal ellátott feltörekvő térségi bankok többségének besorolásaira már negatív kilátás van érvényben a koronavírus-járvány okozta globális recesszió hatásai miatt, a közép-európai bankrendszerek alapvető mérőszámai viszont erőteljesek.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Csehország felkészült a második hullámra

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Július végén újranyithatnak az edzőtermek Angliában

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint a következő napokban fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.

Oliver Dowden kulturális miniszter a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: a szabadtéri uszodák már szombattól kinyithatnak, és ugyancsak szombattól lehetővé válik a szabadtéri zenei, tánc- és színielőadások megtartása.

A zárt térben működő edzőtermek, uszodák és egyéb sportlétesítmények két héttel később, július 25-én nyithatnak ki.

Hétfőtől fogadhatnak vendégeket a szépség- és tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek "közeli fizikai kapcsolatba" kerülhetnek.

Dowden közölte: egyelőre kísérleti jelleggel, szűk körben nemsokára elkezdődhet annak a kipróbálása is, hogy miként lehet biztonságosan újraindítani a nem szabadtéri színielőadásokat.

(MTI)

Berendelte meghallgatásra az USA a koronavírus-vakcinát fejlesztő vállalatokat

Öt koronavírus-vakcinát fejlesztő vállalatot rendelt be meghallgatásra az amerikai képviselőház egyik bizottsága még erre a hónapra, hogy a kutatási eredményeikről kérdezzék ki őket – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Elkapta a koronavírust a győri Audi-gyár egyik dolgozója

Pozitív lett a győri Audi-gyár egyik alkalmazottjának koronavírus-tesztje - tudta meg az Index.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat eshet a horvát GDP

A horvát gazdaságot igen erőteljesen megviseli a koronavírus-járvány, a jegybank friss előrejelzése szerint csaknem 10%-kal eshet vissza idén a GDP.

Tovább a cikkhez

Kásler Miklós: a járványt még mindig komolyan kell venni

A koronavírus-fertőzések megelőzésére ma is oda kell figyelni, hiszen a szomszédos országokban ismét több a megbetegedés - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Tovább a cikkhez

Újra esik az olajár

A részvénypiacokkal együtt esik a mai kereskedésben az olaj árfolyama, miután felerősödtek a félelmek, hogy az Amerikában gyorsan terjedő koronavírus újabb lezárásokat hozhat, ami pedig hatással lenne az üzemanyagkeresletre.

Tovább a cikkhez

Megközelítette a 37 ezret az igazolt fertőzöttek száma Lengyelországban

Egy nap alatt 262 új koronavírusos fertőzöttet jelentettek Lengyelországban, így az igazolt fertőzöttek száma 36 951-re emelkedett - közölte az egészségügy-minisztérium csütörtökön. A halálos áldozatok száma kilenccel nőtt az elmúlt 24 órában, és elérte az 1551-et.

A minisztérium azt is közölte, hogy már 1687 koronavírus-fertőzéssel gyanúsított beteget szállítottak kórházba, 85 955-en vannak karanténban, 10 889-en pedig járványügyi megfigyelés alatt. Eddig 25 477-en gyógyultak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségből.

Lengyelországban március 4-én jelentették az első koronavírusos fertőzést. Március 20-án járványnak minősítették a fertőzés terjedését az országban, és megtették az első intézkedéseket annak megfékezésére. Március 31-től a kormány további korlátozó intézkedéseket jelentett be az emberek mozgásával kapcsolatban. Április 20-án egyes korlátozásokat feloldottak, majd további könnyítések következtek májusban és júniusban.

Újabb csapást mérne Trump néhány kínai vállalatra

A héten véglegesítheti a Trump-kormányzat azt a szabályozást, amely megtiltja az amerikai kormányzati intézményeknek, hogy olyan vállalatoktól vásároljanak termékeket és szolgáltatásokat, amely néhány megnevezett cég (Huawei, Hikvision, Dahua) termékeit használja – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szlovákiában emelkedő tendenciát mutat a fertőzöttek száma

Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma - derült ki a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Az újonnan diagnosztizált esetek számának növekedése az elmúlt két hetet tekintve viszonylag lassú üteműnek, ugyanakkor többé-kevésbé folyamatosnak mondható. A koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga az elmúlt egy hétben húsz fölé nőtt, míg ez az átlag májustól június utolsó hetéig öt alatt volt. A szerdán diagnosztizált 53 új eset kiugrónak számít, tekintve, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma legutóbb áprilisban haladta meg az ötvenet. A szerdai napon közel 2300 vírustesztet végeztek el az országban.

Az új adatok kapcsán Igor Matovic, szlovák miniszterelnök közösségi profilján azt írta: "túl sok (az esetek száma) ahhoz, hogy a továbbiakban is csak az emberek felelősségtudatára számítsunk." Az NCZI által közzétett adatok szerint a szerdai 53 új esettel együtt eddig már 1851 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba Szlovákiában. Közülük eddig hivatalosan 1477-et nyilvánítottak gyógyultnak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már csaknem 224 ezer vírustesztet végeztek el.

Megszólalt Zsiday Viktor a koronavírus újabb terjedéséről

Megszólalt Zsiday Viktor a koronavírus újabb terjedéséről: a befektetési szakember legfrissebb blogbejegyzésében arról ír, hogy úgy tűnik, tényleg van szezonalitása a vírusnak, és szerinte ez a nyári meleg ad egy kis időt Európának, azonban a világ más részeit vizsgálva szerinte pontosan azt látjuk, amire számítani lehetett: ha megnöveljük a társas érintkezéseket, nem használunk maszkot, vannak tömegrendezvények, akkor a vírus terjed. A vírus terjedése nyomán szerinte előbb-utóbb vagy állami korlátozások jöhetnek megint, vagy az emberek megijednek és magukat korlátozzák. A befektetési szakember emellett arról is ír, hogy miért nem esnek a részvények.

Tovább a cikkhez

Fel kellett volna készülni a nehéz időkre? Bemutatjuk a brutális spórolás valódi erejét

Eljött az ideje, hogy beszéljünk egy kicsit a spórolásról. No de most ne a lehangoló makrogazdasági következményeiről – hogy éppenséggel kinyírja a fellendülésünket – hanem egy sokkal vidámabb aspektusáról. Arról, hogy számunkra tulajdonképpen milyen brutális eredménye is lehet a garasoskodásnak, ha azzal kitartóan büntetjük a fogyasztói társadalmat. Talán mindenkiben felmerült már, hogy ha nem költene cigire, kávéra, sörre – vagy egy tetszőlegesen helyettesíthető dologra – akkor mennyire sok pénze is lenne. Nos, mi ezt most kiszámoltuk, lemodelleztük és ezennel le is írjuk, hogy bizony az erőteljes spórolással tényleg lehet valamire vinni. Például évekkel előbbre hozhatjuk a nyugdíjunkat, vagy ha újból lecsap a koronavírus, akkor már nem fog minket felkészületlenül érni. Az alábbi cikkben a FIRE mozgalom szemszögéből nézzük meg, hogy mennyivel hamarabb válhatunk pénzügyileg függetlenné, ha a fizetésünk egyre kisebb hányadával is hajlandóak vagyunk beérni.

Tovább a cikkhez

Skócia egyelőre nem oldja fel a Szerbiából és Spanyolországból beutazók karanténkötelezettségét

Skócia egyelőre nem oldja fel a Szerbiából és Spanyolországból beutazók karanténkötelezettségét - közölte csütörtökön Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Nagy-Britannia a koronavírus-járvány miatt jelenleg 14 napos elkülönítésre kötelezi mindazokat - köztük a brit állampolgárokat is -, akik külföldről utaznak be az országba. A brit kormány azonban a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába.

Magyarország közeli környezetéből Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Románia nem szerepel az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, Szerbiából és Spanyolországból viszont péntektől korlátozás nélkül be lehet utazni Angliába.

A brit kormány hangsúlyozta, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

Nicola Sturgeon csütörtöki edinburghi sajtóértekezletén közölte: a skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében átvette a brit kormány karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta a listáról, mivel e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

A skót miniszterelnök hozzátette: ez nagyon nehéz, de szükséges döntés volt annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a járvány újbóli fellángolásának. Sturgeon kiemelte, hogy több szomszédos ország már lezárta Szerbiával közös határait a fertőzések ottani terjedése miatt.

Kijelentette ugyanakkor: reméli, hogy a karanténszabályozás július 20-án esedékes következő felülvizsgálati időpontjában Spanyolország és "lehetőség szerint" Szerbia is felkerülhet azoknak az országoknak a listájára, amelyekből Skóciába "teljesen vagy részben" karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni.

A skót miniszterelnök azt kérte, hogy senki ne próbálja kijátszani a karanténszabályokat például úgy, hogy Spanyolországból vagy Szerbiából angliai repülőterekre érkezik, és onnan utazik tovább Skóciába, mert a skót kormány "nem ok nélkül" hozta meg döntését.

Anglia és Skócia között semmiféle fizikai határ nincs, így határellenőrzés sem létezik.  Sturgeon hangsúlyozta: becslések szerint Skóciában 100 ezer lakosra 28, Spanyolországban viszont 330 koronavírus-fertőzött jut. (MTI)

A Baleár-szigeteken is kötelező lesz a maszkviselés minden nyilvános helyen

Katalónia után csütörtökön a Baleár-szigetek kormánya is bejelentette, hogy minden nyilvános helyen kötelezővé teszi a szájmaszk viselését.

Patricia Gómez, a tartomány egészségügyi tanácsosa egy rádióinterjúban elmondta: hétvégétől zárt és nyitott térben is hordani kell a maszkot, függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Kivételnek számít, ha valaki egy vendéglátóhelyen étkezik vagy ha sportol, és a tengerpartokon, medencék mellett is le lehet venni a maszkot. A szabályszegőkre akár 100 eurós (35 ezer forint) bírság is kiszabható - tette hozzá.

A politikus az intézkedést azzal indokolta, hogy a térségben jellemzően csak enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes esetek fordulnak elő, amelyek azonosítása nehéz, a helyi lakosság átfertőzöttsége alacsony, 1,4 százalék az országos állami felmérés szerint, tehát nem alakult ki közösségi immunitás a vírussal szemben, miközben egyre több turista érkezik a szigetekre.

A helyi járványügyi központ adatai szerint jelenleg kilenc aktív gócról van tudomásuk, egy Ibiza, a többi Mallorca szigetén, amelyekben 54 fertőzést igazoltak.

Katalóniában csütörtöktől minden nyilvános helyen kötelező szájmaszkot viselni. Az intézkedés célja, hogy meggátolják további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt öt napja vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 73 aktív járványgóc van az országban. A katalán Segriá mellett, a galiciai A Marina járásban rendeletek el karantént. A két térségben összesen mintegy 280 ezren élnek, akik a járáson belül szabadon közlekedhetnek, de nem hagyhatják el a karantén alá vont térséget.

Spanyolországban az első, január végén igazolt eset óta eddig több mint 252 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 257-et az elmúlt egy napban. A fertőzés következtében több mint 28 ezren hunytak el, kilencen ez elmúlt egy hét során. (MTI)

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, de korlátozzák a vendéglátóhelyek működését

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

Kedden és szerdán is heves tiltakozást váltott ki annak lehetősége, hogy ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban. A főként fiatal tiltakozók kedden azt követően vonultak utcára, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be a szerb fővárosban, de akár az egész országban. Egy nappal később az államfő már arról beszélt, hogy nem lesz kijárási tilalom, ám a tiltakozásokat úgysem ez váltotta ki, azok politikai indíttatásúak voltak. A köztársasági elnök ezen állítását támasztotta alá az, hogy szerdán ismét heves tüntetések voltak Belgrádban, de más szerb városokban is.

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sebesült meg Belgrádban. A tiltakozók szerda este a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

A tüntetők több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vucic "diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen" is. A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett. (MTI)

Mesebeli szigetországból lehet mostantól „otthonról” dolgozni – Barbados megnyitja kapuit

Egyedülálló lehetőséget biztosít Barbados azoknak, akik az otthoni munkavégzést inkább egy gyönyörű szigeten képzelik el: egy éves időtartamra lehetővé tennék a külföldiek számára az ott tartózkodást – írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Amerikában már 50 millió állás szűnt meg a koronavírus miatt

A július 3-i héten ismét 1,3 millió új állásvesztő volt az Egyesült Államokban, ezzel csaknem 50 millió munkahely szűnt meg a járvány kitörése óta. A tartósan munkanélküliek száma azonban ennél jóval kevesebb, 18 millió fő.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: saját ellenőrzésére állít fel egy szakértői csoportot a WHO

A WHO bejelentette, hogy egy független szakértői panel felállítását szorgalmazza, amely azt vizsgálná, milyen hatékony volt a WHO, illetve az egyes országok koronavírusra adott válasza – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-válság legkeményebb hónapja: éveket zuhantunk vissza az időben

Az MNB ma közzétett adatai szerint május volt a hitelszerződés-kötések szempontjából a koronavírus-válság eddigi legnehezebb hónapja. Áprilist is alulmúlva 16%-kal kevesebb hitelt vettek fel a háztartások az egy évvel korábbinál, ezen belül a lakáshitelek 28%-os, a személyi kölcsönök 67%-os zuhanást mutattak. 2020 első öt hónapjában így a lakáshitelek kihelyezése 1%-os, a személyi kölcsönöké 32%-os mínuszt mutat. Az új hitelprogramok ellenére a vállalati hitelezés is visszaesőben van, miközben a bankbetétek kamatánál sok év után először elmozdulás látszik felfelé, a drasztikus megtakarítás-átrendezések viszont véget értek.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a napi esetszám Romániában

Romániában ismét megdőlt a napi esetszám rekordja csütörtökön: az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak. Az országban először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa.

Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A kórházak terhelése azért nem érte még el az akkori értéket, mivel most már nem kezelnek minden fertőzöttet kórházban: több mint 1600 tünetmentes fertőzöttet tíznapos megfigyelési időszak után hazaengedtek, annak ellenére, hogy nem lett két egymást követő tesztjük negatív, tehát nem nyilváníthatták gyógyultnak őket.

Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 koronavírussal diagnosztizált román állampolgár vesztette eddig életét.

A betegség romániai megjelenése óta 30 789 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 20 969 meggyógyult, 240-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután - a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat.

A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását. Az állami tisztségviselők egyre növekvő aggodalommal próbálják nyilvános felhívásaikkal nagyobb fegyelemre, a higiéniai és távolságtartási óvintézkedések betartására bírni a lakosságot.

Klaus Iohannis államfő csütörtöki televíziós beszédében jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is.

A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését

- szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Romániában ugyanis jelenleg senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt múlt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a jobbközép kisebbségi kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezetet a baloldali parlamenti többség élesen bírálja, jelentősen módosítani akarja, ezért még nem szavazta meg. (MTI)

Megint szigorítanak a bolgároknál, bezárnak a diszkók, nincs meccslátogatás

Újra szigorítanak egyes intézkedéseken a bolgárok, miután az országban jelentősen megugrott a koronavírusos esetek száma.

Bulgáriában bezárnak az éjszakai klubok, diszkók, a meccseket nézők nélkül kell lejátszani, és a 30 fő feletti összejövetelek sem engedélyezettek – jelentette be Kiril Ananiev egészségügyi miniszter.

A balkán országban a 7 millió lakosból eddig 6342 esetben regisztráltak koronavírust és 259-en haltak bele a betegségbe. A koronavírusos esetek száma azt követően kezdett el ismét emelkedni, hogy pár hete az ország feloldotta a vírus miatt hozott több korlátozó intézkedését is.

Csak csütörtökön az új fertőzések száma 240 fővel ugrott meg, és a minisztérium a következő napokban is hasonló számokat vár. Abban bíznak ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések elegendőnek bizonyulnak majd az emelkedő görbe lefékezésében. A mostani esetek is nagy számban amiatt vannak, mivel az emberek nem tartják be a kellő távolságot egymástól, tömeges rendezvényeken vesznek részt, illetve egy iskolai bál is sok új esetet hozott. (Reuters)

Szlovák miniszterelnök a koronavírusról: nem tudnak tovább az emberek felelősségérzetében bízni

Április 22. óta nem volt olyan sok új koronavírusos eset Szlovákiában, mint most, a szomszédban 53 új  esetet regisztráltak szerdán – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Moszkvában az április eleji szintre lassult le a fertőzés terjedése

Moszkvában csütörtökre 568-cal nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma, ami a legalacsonyabb napi növekmény április 5. óta az orosz fővárosban.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6509-cel 707 301-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 27,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (3 055 101), Brazília (1 713 160) és India (767 296) után.

Az aktív esetek száma 2472-vel 215 142-re csökkent Oroszországban. A halálozások száma 176-tal 10 843-ra, a gyógyultaké pedig 8805-tel 481 316-ra emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 568-cal 227 363-ra, a halottaké 32-vel 4059-re, a gyógyultaké pedig 1173-mal 162 086-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 22 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 288 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 276 213 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerda este a Rosszija 1 csatornának elmondta, hogy jelenleg 112 ezer embert kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel. A tárcavezető kijelentette, hogy Oroszországban a vakcinálás önkéntes alapon történik majd. Közölte, hogy az országban jelenleg 17 féle Covid-19 elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak. (MTI)

Trump elment kampányolni, és egyből megugrott a koronavírusos esetek száma

Az oklahomai Tulsában tartott elnöki kampánynak tudható be nagy valószínűséggel, hogy a térségben jelentősen megugrott az új koronavírusos esetek száma.

A helyi egészségügyi szervek szerint az elmúlt két napban Tulsában több száz új koronavírusos esetek regisztráltak. Az egészségügyi szakemberek szerint lehet összefüggés az új esetek és Trump kampánya között, az ugyanis két hete volt megtartva a városban. (Reuters)

Koronavírus: mutatjuk, hogy miért kellhet szigorítania Magyarországnak

A régiós országok grafikonjai alapján mutatjuk be, hogy Magyarország inkább kivételnek számít a koronavírus-járvány alakulásában az elmúlt hetekben. Szinte mindenhol romlik a helyzet.

Tovább a cikkhez

Több gyógyszert kaphat az egyik legígéretesebb koronavírus elleni szerből Európa

A Gilead német vezetője egy német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy ősztől több remdesivirt gyártana Európának a cég, az pedig, hogy melyik ország mennyit kap belőle, a koronavírusos esetektől függne – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Jó híreket jelentettek be a koronavírus elleni magyar szerről

Kacskovics Imre, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alatt működő Gyógyszerfejlesztési Konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Kar dékánja és az Immunológiai Tanszék vezetője adott interjút a növekedés.hu-nak a magyar kutatók által kifejlesztett fehérjealapú gyógyszer eddigi sikereiről.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: miért szigoríthat Magyarország újra, ha alig vannak új esetek?

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a környező országokban egyre erősödő járványhelyzet miatt újra korlátozások bevezetéséről beszélt. A napi 5-10 magyar eset alacsony, de megmutatjuk, miért lehet szükség mégis a lépésekre.

Tovább a cikkhez

Észak-Macedóniába csak negatív koronavírus-teszttel léphetnek be egyesek

Az észak-macedón kormány döntése értelmében csütörtöktől a szerb, a boszniai, a koszovói és a montenegrói állampolgárok kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba.

Szkopje június 26-án törölte el a beutazási korlátozásokat, ám a térség országainak járványügyi mutatóit látva ismét szigorítást vezetett be.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7244-ről 7406-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 359-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett.

Koszovóban egy nap alatt 3886-ról 4100-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Négy halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 86-ra nőtt a halottak száma. A kormány szerint nincs szükség a koronavírus-járvány kezeléséről szóló törvényre, így nem fogadta el azt a tervezetet, amelyet több parlamenti képviselő nyújtott be. Az indoklás szerint az országnak már van járványkezeléssel foglalkozó törvénye, nincs szüksége újra, és főleg nincs szükség olyan jogszabályra, amely korlátozná az állampolgárok alkotmányban foglalt jogait.

Montenegróban csütörtökre 907-ről 960-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 17. A fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány azt fontolgatja, hogy a járványgócokban korlátozza vagy ideiglenesen beszünteti a vendéglátóhelyek működését.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 5609-ről 5869-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 209. A súlyos járványügyi helyzet miatt az idei srebrenicai megemlékezésen csak kevesen vesznek részt, a szervezők azt kérik, hogy minél kevesebben látogassanak ki szombaton az áldozatok sírjához, tekintettel arra, hogy az emlékhely mindennap látogatható. A srebrenicai mészárlás 25. évfordulójára eredetileg nagyszabású megemlékezést terveztek, ám a koronavírus-járvány miatt azt elhalasztották. (MTI)

Nem hatékonyak a ruhából készült szájmaszkok, egészségügyi dolgozóknak nem ajánlják

A Sydneyben lévő New South Wales Egyetem kutatói szerint a ruhából készült arcmaszk jobb, mint a semmi a koronavírus elleni védekezéshez, de nem egyenértékűek az orvosi minősítésű maszkokkal és semmiképp sem ajánlatos azokat egészségügyi dolgozóknak hordani – számol be a hírről a CNN.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt a csütörtök reggeli jelentés

Tíz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4220 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 591-re emelkedett az elhunytak száma, 2887-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 742 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti. 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Már februárban terjedt a koronavírus Amerikában – állítja egy új kutatás

A bostoni Northeastern Egyetem új kutatása szerint már februárban széles körben terjedt az USA-ban a koronavírus.

A terjedés főként államról államra járt és csak kevés importált eset volt – állítják a kutatók, hozzátéve, hogy ettől még a Kínából és más országokból származó közvetlen import tehető felelőssé a vírus USA-ban való megjelenéséért.

A koronavírus jelentősebb elterjedése viszont már az egyes államok közötti átfertőzéseknek köszönhető az országban – írják a kutatók tanulmányukban. Becsléseik szerint Nebraskában a vírus megjelenéséért 85%-ban, Új-Mexikóban 86%-ban, Arkansasban 86%-ban és Észak-Dakotában 95%-ban a hazai továbbfertőzések tehettek. (CNN)

16 éve nem adott el olyan kevés repülőgépet az Airbus, mint most

Bár hónapról hónapra emelkednek az Airbus eladásai, az idei első félévben csak fele annyi repülőgépet adtak el, mint tavaly. Új megrendelést már második hónapja nem kapott az európai repülőgyártó, ami nem is csoda, világszerte a túlélésért küzdenek a légitársaságok.

Tovább a cikkhez

Ötvenöten fertőződtek meg a szófiai Lokomotiv labdarúgócsapatának ünneplésén

Öt labdarúgó és félszáz szurkoló kapta el a koronavírust a bolgár kupát megnyerő Lokomotiv Plovdiv ünneplésekor. A helyi sajtó beszámolója szerint az együttest 12 ezer rajongója köszöntötte - miután a szófiai CSZKA felett a fővárosi Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban büntetőkkel aratott sikert -, csakhogy közben nem tartották be az egészségügyi előírásokat, így figyelmen kívül hagyták a távolságtartás követelményét és védőmaszkot sem viseltek, ami tömeges megbetegedéshez vezetett. Szakértők szerint az eset nyomán a vírusfertőzöttek száma várhatóan tovább növekszik majd Plovdivban. (MTI)

Koronavírus: világszerte dőlnek a szomorú rekordok, új korlátozások jönnek többfelé

212 ezerrel 12,04 millió főre ugrott csütörtök reggelre az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma globálisan, a halálos áldozatok száma már sajnos 549 ezernél, a gyógyultaké pedig 6,6 millió közelében jár a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint.

New Jersey tagállamban szigorú maszkviselési szabályt vezettek be, New York államban pedig az iskolásokat csak heti 2-3 nap engedik az intézményekbe, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt és a terjedés ütemét.

Ismét napi rekordot döntött az Egyesült Államokban a fertőzés napi terjedési üteme: 60 ezer körüli mértékkel, így már 3,055 millió fő kapta el igazoltan a fertőzést és a z elhunytak száma 132 ezer főnél jár. Az utóbbi két napban több mint 900-900 fő hunyt el sajnos a betegségben, így tehát a halálozások száma is magas, nemcsak az új fertőzötteké. Közben 953 420-an meggyógyultak már.

Közben Mexikóban és Argentínában is új napi csúcsot döntött a fertőzések száma, és Thaiföld, illetve Kirgizisztán is nagy küzdelemben van a vírussal szemben. Ausztráliában újabb tagállam irányába kellett korlátozásokat bevetni, ez pedig a gazdasági kilábalást tovább akadályozza.

Tokióban minden eddiginél magasabb, 224 főnél igazolták tegnap a koronavírust, azaz a japán fővárosban is újra gyorsan terjed a betegség.

Címlapkép forrása: Asanka Ratnayake/Getty Images

36 ezer dolgozót küldhet kényszerszabadságra a világ harmadik legnagyobb légitársasága

A United Airlines arról értesítette az alkalmazottait, hogy akár 36 ezer dolgozót is kényszerszabadságra küldhetnek. Az amerikai légitársaság arra számít, hogy júliusban a tavalyihoz képest 75 százalékkal lesz alacsonyabb a forgalma, emiatt kényszerül a drasztikus lépésre.

Tovább a cikkhez

A koronavírus mellett a sertéspestis pusztítását is jócskán megérezték júniusban a kínai fogyasztók

Az afrikai sertéspestis miatt rendkívüli mértékben, júniusban éves szinten közel 82%-kal drágult a sertéshús fogyasztói ára Kínában, így ez önmagában 2,05 százalékkal tolta fel a teljes fogyasztói árindexet, ami végül az elemzők által várt 2,5%-os mértékű lett éves alapon. A koronavírus miatti ellátási láncokbeli zavarok a zöldségárakat is felfelé húzták a hónap során. Közben a termelői árak sorozatban ötödik egymást követő hónapban mutattak negatív értéket éves alapon, igaz egyre kisebb lett az árcsökkenés.

Tovább a cikkhez

Nagy hír Pécsről: egy orrspray alapanyaga lesz a gyógyszer a koronavírus ellen?

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel. A professzor jelezte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését. 

Tovább a cikkhez

A szerb tüntetések eredménye: mégsem lesz kijárási tilalom

Erőszakos tiltakozásba torkollott szerdán is a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések ürügyén kialakult demonstráció Belgrádban, és tüntettek Újvidéken is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rekordon a napi esetszám Amerikában, a régióban romlik a helyzet

Az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, mivel sok tagállamban meredeken emelkedik a napi új esetszám és Ausztrália Victoria tagállamában is súlyos a helyzet, a korlátozások a gazdasági kilábalást is visszavetik. Dél-Amerikában Chilében és Brazíliában is intenzíven terjed tovább a járvány, miközben a brazil elnök is igazoltan koronavírusos lett, és mindezt tv-kamerák előtt állva, a riporterekhez nagyon közel jelentette be. A környékünkön sajnos megint romlik a helyzet a legtöbb országban: a szerbeknél az elnök beszél drámai helyzetről és országos kijárási korlátozást lengetett be, közben fokozott határellenőrzés van újra az osztrák-magyar határon, a román és bolgár új esetszám rekordot döntött és Ukrajnában is megint gyorsul a járvány terjedése. A friss magyar adat mindössze 5 új koronavírus-fertőzöttet jelent és szerencsére ma sem hunyt el újabb beteg. Percről-percre híreink szerdán a témában.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kórház orvos egészégügy informatika