leo 2a7
Gazdaság

1-1,5 milliárd euróba kerülhettek Magyarország új páncélosai

Portfolio
Körülbelül 1-1,5 milliárd euró értékben vásárolhatott Magyarország páncélozott harcjárműveket Németországtól – számította ki a Defence24 a német gazdasági minisztérium adatai alapján.

A héten mutatták be Németországban azokat a Leopard 2A4-es általános harckocsikat, melyek hamarosan Magyarországra érkeznek; a tankok a 2023-tól érkező, újonnan gyártott Leopard 2A7+ harckocsik üzemeltetésének megtanulásában segítik majd a Honvédség harckocsizóit.

Magyarország összesen új 44 Leopard 2A7+ harckocsit vásárolt Németországtól, ezen kívül 12 felújított Leopard 2A4 érkezik kiképzési célokra. Később még 24 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack is csatlakozik majd a Honvédség kötelékébe. A harcjárművek mellett beszerzésre kerülnek még Wisent 2-es műszaki járművek, illetve Rheinmetall HX és TGS logisztikai járművek is.  

A harcjárművek pontos beszerzési költsége hivatalosan nem ismert, korábban annyit lehetett tudni, hogy meghaladja az 500 millió eurót. A német gazdasági és energiaügyi minisztérium adatai alapján Magyarország 1,76 milliárd euró értékben vásárolt fegyvereket Németországtól 2019 első félévében, ebből körülbelül 1,39 milliárd eurót költöttünk az A0006-os kategóriába tartozó eszközökre, ami páncélozott harcjárműveket és támogató járműveket, illetve ezek tartozékait jelenti.  Ezen kívül még 103 millió eurót költött Magyarország olyan kiképzőeszközökre, mint a szimulátorok.

A Defense24 megemlíti, hogy nem biztos, hogy az összeg teljes egészében a páncélosokra ment el, egy korábbi, Katarral kötött megállapodás alapján viszont reálisnak tartják az 1-1,5 milliárd euró közti összeget. Mint írják, egy Leopard 2A7+ általános harckocsi ára körülbelül 13-15 millió euró volt néhány évvel ezelőtt.

Hozzáteszik: bár a kezdeti beszerzési ár magas, később kiegyenlítődhet a költség, hiszen Magyarország alkatrészekkel, szimulátorokkal és támogató járművekkel is bebiztosítja magát, ezek pedig mind segítik a harcjárművek hatékony üzemeltetését.

A címlapképen a Bundeswehr egy Leopard 2A7-ese látható. Fotó: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bejrút200804