koronavirus usa
Gazdaság

Aggódnak Amerikában az elnökválasztás lebonyolítása miatt

MTI
Erősödnek az aggodalmak és viták az Egyesült Államokban a novemberi elnökválasztás lebonyolítása miatt a koronavírus-járvány szorításában - erről készített összeállítást az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteken.

A rádió michigani, ohiói és georgiai választási tisztségviselőkre hivatkozva arról adott hírt, hogy ezekben a tagállamokban több településen a választás lebonyolításáért felelős tisztségviselők azt szeretnék, ha a levélben leadott szavazatok feldolgozását felgyorsító gépeket kapnának. Több helyütt sürgetik a voksok számlálásának ellenőrzését és a járvány miatti óvintézkedések erősítését is.

Georgiában több településen a távszavazáshoz szükséges dokumentumok korábbi kiküldését szorgalmazzák, és az említett három tagállamban több pénzt is kérnek a választások lebonyolításához. A szövetségi törvényhozás idén, a koronavírus elleni küzdelemre elfogadott csomagtervben 400 millió dollár szövetségi támogatást különített el a választások lebonyolításának megkönnyítésére. Az összegből a többi között a postán beérkező szavazatokat számláló és válogató új gépeket lehet vásárolni.

A kommentárok ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy több tagállamban, különösen a járvány közepette tartott előválasztásokon zűrzavar alakult ki: a választók hosszú sorokra kényszerültek a kevés nyitva tartó választási helyiség előtt, problémák voltak a postán elküldött voksok kézbesítésével és a szavazatszámlálással is.

A republikánus és a demokrata párti politikusok között élénk a vita a levélben lebonyolított szavazást illetően. A demokraták a koronavírus-járványra hivatkozva sürgetik a távszavazást, és Amy Klobuchar és Ron Wyden demokrata párti törvényhozók márciusban elő is terjesztettek a republikánus többségű szenátusban egy törvényjavaslatot, amely a természeti katasztrófák és rendkívüli állapotok esetére felülírná a tagállamokban érvényes szövetségi választási törvényeket. Demokrata párti politikusok és az előző first lady, Michelle Obama is nyilvánosan a támogatásáról biztosította a tervezetet.

A republikánusok ellenzik a levélben lebonyolított szavazást, arra hivatkozva, hogy ez a voksolási mód "ösztönzi" az úgynevezett "voks-betakarítást", ami azt jelenti, hogy a választóktól begyűjtött voksokat harmadik fél (a postás) továbbítja a választási bizottságokhoz. Donald Trump elnök szintén ellenzi a szavazásnak ezt a módját, arra hivatkozva, hogy tág teret enged a választási csalásoknak. Ken Paxton, Texas állam igazságügyi felelőse május végén az egyik nyilatkozatában igazat adott az elnöknek. "Ez valódi probléma" - mondta, és utalt a 2017-ben Dallasban tartott választásokra, amelyekről kiderült, hogy csaltak a távszavazásokon.

A The New York Times című napilap csütörtökön adott hírt arról, hogy Nyugat-Virginiában egy 47 éves postás a szövetségi bíróságon elismerte, hogy a májusi előválasztásokon három városban a távszavazáshoz kért, kikézbesítendő szavazócédulák némelyikén változtatni próbált, de lebukott.

A RealClearPolitics című portál - még áprilisban közzétett és a Szövetségi Választási Bizottság adatbázisára támaszkodó - riportja szerint 2012 és 2018 között több mint 28 millió, levélben beküldött szavazat maradt megszámolatlanul, vagyis ennyi állampolgár hiába adta le a voksát.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
kórház orvos egészégügy informatika