Gazdaság

Javult az EU országainak igazságügyi rendszere a tagállamok lakossága szerint

MTI
Az európai uniós tagállamok lakossága szerint a tagországok igazságügyi rendszerei hatékonyabbak lettek, azonban néhány országban romlott a bíróság függetlenségének megítélése - olvasható az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben bemutatott felmérésében.

A brüsszeli testület "eredménytáblát" is közzétett, amely az uniós tagországok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről ad összefoglaló áttekintést. A felmérés szerint 2012 óta az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonysága nőtt, mivel például az elsőfokú bírósági eljárások hossza általában csökkent, továbbá a bíróságok jobban képesek lépést tartani a hozzájuk érkező ügyekkel.

A kutatás készítői megállapították: szinte az össze tagállamban a társadalom minden tagja kivétel és akadály nélkül hozzáférhet az igazságszolgáltatásról szóló információkhoz, továbbá egyre több a női bíró is.

A bizottság azonban felhívta a figyelmet arra, hogy noha a tagállamok kétharmadában a polgárok függetlenebbnek találják igazságügyi rendszereiket, mint az előző pár évben, néhány tagországban ez a tényező romlott a megkérdezettek körében. A válaszadók szerint a bíróságok függetlensége leginkább a kormányzat, a politikusok, valamint a gazdasági csoportok beavatkozásai miatt sérül.

A bírói függetlenséget mérő rangsorban Dánia vezet, ahol a lakosság 86 százaléka gondolja úgy, hogy az igazságszolgáltatási rendszer ebből a szempontból kiváló. A besorolásában Horvátország áll az utolsó helyen, a horvátoknak csupán a 32 százaléka véli bíróságait függetlennek.

Magyarországot illetően a megkérdezett állampolgárok a huszonhét EU-tagország között a tizenhetedik helyre tették, míg a cégek a harmadik legrosszabbra értékelték a bíróságok függetlenségét. Egyik sem változott a tavalyi jelentésben szereplő helyezéshez képest.

Az elsőfokú ítéletek meghozatalához szükséges idő tekintetében Magyarország a közigazgatási ügyekben a negyedik, a polgári és kereskedelmi ügyekben a hetedik helyre került. A pénzmosással kapcsolatos eljárások terén a vizsgált országok közül Magyarország a 16. helyen van, ami azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 8 helyet lépett előre.

A 100 ezer főre jutó bírók számát tekintve Magyarország negyedik a tagországok között, továbbá a női bírák számát illetően is a rangsor elején, a hetedik helyre került.

Vera Jourová, az átláthatóságért és demokráciáért felelős uniós biztos az eredménytáblát ismertetve elmondta: biztató hogy egyre több tagállamban működnek jobban az igazságszolgáltatási rendszerek, azonban aggasztó az, hogy néhány országban a politikai gyakorlásnyomás miatt egyre kevesebben hisznek a bíróságok függetlenségében. "Erre a problémára reflektálnunk kell" - tette hozzá.

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
donaldtrump