brusszel europai unio
Gazdaság

Kisebb EU-s költségvetést javasol az Európai Tanács elnöke

Portfolio
Kedvezményeket adna a fukar északi tagállamoknak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a következő EU-s költségvetési hozzájárulásukhoz, hogy ezzel tegye számukra elfogadhatóbbá az újjáépítési alapot. Az elmozdulás a források szerint jó, de még mindig sok a vitás pont, főleg az alap összetételét illetően.

Pénteken rendkívül fontos ülést tart az Európai Tanács, ahol az állam- és kormányfők az újjáépítési alapról döntenek majd. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a hangsúly fokozatosan eltolódott az egészségügyi válságról a gazdasági válság irányába.

Hogy áthidalja a gazdag északi, és az eladósodottabb déli tagállamok közötti különbségeket, Charles Michel egy kisebb költségvetést javasol 2021-2027 között, mint azt előrevetítették.

Ezzel szerinte az újjáépítési alap elfogadását emészthetőbbé tennék az EU fukarabb tagállamai számára. Michel 1 074 milliárd eurós költségvetést és 750 milliárdos újjáépítési alapot javasolt, amelynek kétharmada vissza nem térítendő támogatás, egyharmada pedig kölcsön lenne.

Sanna Marin finn miniszterelnök elmondta, hogy az EU költségvetése nagyjából rendben van, de az újjáépítési alapon még sokat kell dolgozni. Ő jobban örülne, ha nagyobb súlya lenne a hiteleknek.

Michel bizonyos engedmények fenntartását javasolta a gazdagabb, északi tagállamok számára a költségvetési befizetéseknél, és a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötné – itt Lengyelországra és Magyarországra hivatkozott a lap szerint. Orbán Viktor magyar miniszterelnök hasonló feltételek esetén vétót helyezett kilátásba.

Egy EU tisztviselő Michel tervével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez jó kiindulása alap a tárgyalásokra, de nem mindenki fogja ebben a formában elfogadni.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bejrút200804