eső autó kocsi utca getty stock
Gazdaság

Koronavírus: kevesebben haltak meg a magyar utakon a korlátozások miatt

Portfolio
Az új koronavírus okozta járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások következtében csökkent a közúti járműforgalom, amivel összefüggésben a hazai közutakon 2020 I. negyedévében 8,3%-kal kevesebb, 2880 baleset történt az előző év azonos időszakához viszonyítva - írja a KSH. A halálos balesetek száma ötödével (106-ról 85-re), a súlyos sérüléssel járóké 12, a könnyű sérüléses balesetek száma 6,2%-kal esett vissza.

Az egy évvel korábbihoz képest 29%-kal kevesebben haltak meg balesetben a közutakon. Ittasan 9,6%-kal több balesetet – az összes baleset 9,1%-át – okoztak. Míg 2020 januárjában 10%-kal, februárban pedig csak kismértékben emelkedett, addig márciusban már 30%-kal csökkent a balesetek száma. A balesetek kimenetel szerinti megoszlása érdemben nem változott a korábbi időszakokhoz viszonyítva: a halálos balesetek 3, a súlyos sérüléssel járók 27, a könnyű sérüléses balesetek 70%-ot tettek ki.

2020 I. negyedévében a balesetek 93%-a (2666 eset) a járművezetők hibája miatt következett be, amin belül a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt a leggyakoribb ok. 2019 I. negyedévéhez képest egyedül az ezen okból bekövetkezett balesetek száma növekedett, a többié csökkent. A legnagyobb mértékben (−31%kal) a szabálytalan előzésből történt balesetek száma esett vissza.

Gyalogosok hibája miatt az előző év azonos időszakához képest 9,5%-kal kevesebb (171) baleset történt. A gyalogosok leginkább az úttesten való szabálytalan áthaladás miatt okoztak közúti balesetet. A halálos kimenetelű balesetek száma is nagymértékben, 20%-kal csökkent. A járművezetők hibájából 24%-kal kevesebb, míg a gyalogosok hibájából 6,7%-kal több halálos kimenetelű baleset történt. Utasok hibájából, jármű műszaki hibájából, valamint pályahibából 2020 I. negyedévében nem történt halálos baleset.

Az időszakban 262 balesetet okoztak ittas állapotban, 9,6%-kal többet, mint egy évvel korábban. Ezeknek 66%-át személygépkocsi-vezetők, 14%-át kerékpárosok, 5,0%-át segédmotorkerékpár-vezetők okozták.

Az összes közlekedési baleset 83%-át személyszállító járművel, ezen belül a legtöbb esetben személygépkocsival (85%) és kerékpárral (8,4%) okozták. A személygépkocsival és kerékpárral okozott balesetek száma 8,4, illetve 8,2%-kal csökkent 2019 I. negyedévéhez képest. Az összes közúti baleset 9,2%-át tehergépkocsik, 5,9%-át gyalogosok idézték elő.

Az autópályákon az előző év azonos időszakához képest 8,5%-kal több, összesen 89 baleset volt, ebből a legtöbb az M3-ason (27), a legkevesebb az M8-ason és M30-ason (1–1). Száz kilométer autópályaszakaszra vetítve átlagosan 7 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb (13) az M1-esen, a legkevesebb (3,4) az M6-oson történt. Az összes (85) halálos baleset közül 8 adódott autópályán, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. 2019 azonos időszakával összevetve az autópályákon történt súlyos kimenetelű balesetek száma 11%-kal csökkent, a könnyű kimenetelű baleseteké 21%-kal nőtt. 

Megyei viszonylatban tízezer bejegyzett gépjárműre vetítve Nógrád megyében történt a legtöbb baleset (7,8), nagyságrendileg hasonlóak az adatok Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is. Tízezer bejegyzett gépjárműre a legkevesebb baleset Tolna megyében jutott, ezt követi Veszprém és Pest. Budapesten 7,7 volt ugyanezen mutató értéke. Száz kilométer útra a legtöbb baleset Komárom-Esztergom megyében jutott, a tízezer lakosra jutó balesetek száma pedig Vas megyében volt a legmagasabb.

Az egy évvel korábbihoz képest a balesetben megsérültek száma 8,1%-kal csökkent, ezen belül a meghaltak száma 29, a súlyosan megsérülteké 10, a könnyen sérültek száma 6,6%-kal lett kevesebb.

A balesetekben összesen:

  • 90 ember vesztette életét;
  • 909 fő súlyos,
  • 2831 személy könnyű sérülést szenvedett.

Személysérüléses közúti közlekedési balesetben összesen 245 gyermekkorú sérült vagy halt meg. 209 gyermek könnyen, 32 súlyosan sérült, 4 az életét vesztette. 2019 I. negyedévéhez képest 12%-kal csökkent azon balesetek száma, ahol gyerekek is meghaltak vagy megsérültek.

Címlapkép: Getty Images

feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
feher haz washington donald trump koronavirus