afrika éhínség getty editorial
Gazdaság

Aggasztó jelentés jött ki: több embert öl meg az éhínség, mint a koronavírus maga

Portfolio
A koronavírus mindeddig több mint félmillió emberéletet követelt világszerte, az Oxfam által kiadott friss jelentés szerint azonban a vírus miatt rosszabbodó éhínségben több ember hal meg naponta, mint magában a koronavírusban – számol be a hírről a CNN.

Év végéig mintegy 12 ezer ember halhat meg naponta a koronavírushoz kapcsolható éhezéstől, miközben a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint mindeddig a leghalálosabb napja a koronavírusnak április 17-e volt, amikor egy nap alatt 8890 haláleset regisztráltak a vírushoz köthetően.

Az éhínség rosszabbodása szintén a koronavírus hatása, mivel számos ember elvesztette munkáját, akadoznak a segélyszállítmányok és az ellátási lánc is. Nem beszélve a továbbra is fennálló háborúkról, éghajlatváltozásról és egyre nagyobb egyenlőtlenségekről, amelyek a világ egyes országait különösen erősen sújtanak.

Az Oxfam jelentésében mindeközben a legnagyobb étel- és italgyártó cégek január óta több mint 18 milliárd dollárt fizettek ki részvényeseiknek, tízszer annyi pénzt, mint amennyi az ENSZ szerint elég lenne ahhoz, hogy felszámolják az éhínséget a világon.

A jelentés szerint a koronavírus-válság csak olaj volt az egyre növekvő éhínségválság tüzére. Tavaly a becslések szerint 821 millió embernek volt problémája az élelmiszer beszerzéssel, 149 millió ember pedig éhezett.

Az éhezéstől szenvedők száma elérheti a 270 millió főt is idén a koronavírus miatt, ami az előző évhez képest több mint 80%-os növekedés.

Az Oxfam szerint az alábbi tíz országban van jelenleg extrém magas kockázata az éhezésnek:

Forrás: Oxfam

A koronavírus miatti ingatag élelmiszerbiztonság ugyanakkor Brazíliára, Indiára és Dél-Afrikára is igaz. Az éhezéssel kapcsolatos problémák az USA-t sem hagyják érintetlenül, a becslések szerint további 17 millió embernek lehet bizonytalan az élelmiszerhez való hozzájutása 2020-ban a pandémia miatt az országban. Ezzel 54 millió főre nőhet azok száma, akik nem tudnak ételt letenni az asztalra, tehát minden hat emberből egy.

A szervezet szerint globális szintű összefogásra lenne szükség az éhezés megszüntetéséhez a világon, támogatni az ENSZ ehhez kapcsolódó alapját és eltörölni a feltörekvő gazdaságok adósságát, hogy maradjon pénzük a társadalom és az egészségügy védelmére.

Címlapkép:  Kristin Palitza/picture alliance via Getty Images

bejrút200804
koronavirus
Frankfurti tőzsde
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804