munkanélküliség
Gazdaság

Rengeteg ember életét tette tönkre a koronavírus, és az igazi veszély a második hullám

Portfolio
A koronavírus-válság több tízmillió munkahelyet szüntetett meg az OECD tagállamokban, és legalább 60 millióan dolgoznak valamilyen bértámogatási rendszerben. A szervezet szerint a  magas munkanélküliség tartósan velünk marad, és ha egy esetleges második járványhullám is érkezik, akkor akár 12%-ra is felszökhet. 2021 végére minden valószínűség szerint még biztosan nem éri el a fejlett világ a 2019-es foglalkoztatottsági szintet.

A koronavírus a nagy világgazdasági válság óta az egyik legnagyobb visszaesést hozta el a foglalkoztatottságban. Az OECD friss jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy valós veszélye van, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget és a szegénységet növelő válság után csak több év múlva javul a helyzet. A szervezet szerint az országoknak mindent meg kell tenni, hogy a válság ne váljon szociális válsággá. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy a válság sokkal nagyobb volt, mint azt előzetesen vártuk, a munkaerőpiacra gyakorolt hatása tízszerese volt a 2008-as pénzügyi válságnak.

oecd1

Noha van némi javulás a foglalkoztatottsági adatokban, de az OECD-országokban egyedül eddig több 10 milliós volt az állásvesztők száma, és ezen felül sok munkavállalót küldtek csökkentett munkaidőben dolgozni. Szemléletes, hogy 2019-ben csak 5,3% volt az átlagos munkanélküliség az OECD-tagországokban, ez az idei év végére 10% körül lehet.

Ha azonban érkezik egy második járványhullám, akkor 12%-ot is elérheti.

Az OECD nem is várja, hogy 2021-ben még visszaáll a 2019-es foglalkoztatottsági szint, azaz minden bizonnyal a koronavírus-válság tartósan magas, lassan csökkenő munkanélküliséget hoz majd.

oecd2

A kurzarbeit rendkívül hatásos volt

A szervezet jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az országok, ahol alkalmazták a rövidített munkaidő-támogatást (azaz lehetővé tették, hogy a munkavállalók részmunkaidőben dolgozzanak, és ezért a bérük egy részét a kormányok átvállalták), ott sokkal kisebb hatása volt a járványnak. A többi országban ennél nagyobb volt a munkanélküliség, de a jelentés felhívja a figyelmet, hogy az újranyitással a munkavállalókat ezekben az országokban is újrafoglalkoztatják, vagy könnyebben találnak majd új álláshelyet.

A kurzarbeit sikerére rendkívül szemléletes két olyan országot összehasonlítani, ahol eltérő megközelítéseket alkalmaztak – Németországban, a kurzarbeit őshazájában a rövidített munkaerő-támogatás miatt relatíve kis mértékben nőtt a munkanélküliség az elmúlt hónapokban.

Ellenben az Egyesült Államokban, ahol a részmunkaidő-támogatás csak tagállami szinten van jelen, és ott sem minden tagállamban, ráadásul az európainál szűkmarkúbb formában, kiugró mértéket mutatott a munkanélküliség. Az amerikai mentőcsomag emellett természetesen hatalmas volt, de

Az olasz munkanélküliségi adatok ellentmondásossága az OECD ábráján is látszik, ahol meredeken csökkent a munkanélküliség a járvány alatt. Ennek azonban az az oka, hogy a munkanélküliséget az aktívak arányában mérik, és mivel az aktivitás bezuhant, az új álláskeresők pedig csak késve jelentek meg az olasz statisztikákban, a munkanélküliségi adat roppant csalóka volt.

Ezt bizonyítja, hogy az OECD részletes olasz országelemzésében már látszik, az olasz munkaidő messze az OECD átlaga felett esett vissza, és a szervezet szerint 2020 végére – ahogy a munkakereső állomány megjelenik a statisztikákban, illetve a válság elhúzódó hatásai miatt is – Olaszországban rekordszintre nő a munkanélküliség.

A szervezet szerint a válság a munkaerőnek bizonyos rétegeit mélyebben érinti. Ilyenek például a fiatalok, a nők, az alacsonyabban képzett munkások, és a részmunkaidőben, valamint a szerződő vállalkozóként dolgozó munkavállalók, akiknek a részaránya a leginkább sújtott szektorokban számottevő.

nok-fiatalok-oecd

Az OECD államai többféle megoldást is alkalmaznak a munkaerő állományban tartása érdekében, ezek közül az egyik a német rendszer, amely közvetlen anyagi hozzájárulást jelent, de hasonló programok vannak szerte Európában, és például Ausztráliában. Az OECD szerint 60 millió munkavállaló dolgozik valamilyen támogatott rendszerben.

bertamogatas

Címlapkép: Getty Images

bejrút200804
koronavirus
Frankfurti tőzsde
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bejrút200804